Hlavní obsah

Povánoční slevy: Pozor na rizika!

Foto: Thinkstock

Vrhněte se do víru povánočních slev. Opatrně!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Košile jen za tři stovky. Kabelka, kterou jste minule obdivovala, za poloviční cenu. Také jste milovnicí výhodných „kaufů“? Pak určitě nebudete chybět v zástupu chtivých žen, které se vrhnou do obchodů, jakmile se ve výlohách objeví dvě kouzelná slovíčka „povánoční slevy!“. Ale není vše tak růžové, jak to na první pohled vypadá. Na tyhle triky prodejců si dejte pozor!

Článek

Přestože je v obchodě vyhlášena sleva „až 70 %“, ne vždycky na takových nákupech ušetříte. Před tím, než s vašimi úlovky zamíříte k pokladně, si proto položte následující otázky:

Opravdu se bez nich neobejdu?

Zní to jako samozřejmost, ale kolikrát se vám stalo, že jste si řekla „no a co, za těch pár korun to koupím, i kdybych to měla nosit jen na doma“? Ano, tričko za sto padesát korun na doma užijete, ale když si takových super výhodných kousků koupíte více, utratíte minimálně stejně jako na běžném „neslevovém“ nákupu. Nenechte se proto ukolébat jen cenou a ptejte se sama sebe, jestli byste si kousek koupila, i kdyby nebyl zlevněný. Popřemýšlejte také o tom, s čím ho budete nosit. K vašemu stylu a šatníku se nehodí? Máte doma už něco podobného? Nechte ho dalším lovkyním.

Kolik ušetřím?

Dramatickými nápisy na výlohách se vás snaží prodejci nalákat do obchodu a klidně vyhlásí slevy, které se potom ve skutečnosti vůbec nekonají. Pozor si dejte také na slevy, kde jsou jen původní ceny, a vy se musíte výsledku dopočítat sama. Ne vždy totiž platí úplně na všechno. Občas to výrobci zkouší i tak, že dají na zboží levnější cenu, než vám namarkují u pokladny a pak argumentují tím, že se zkrátka sekli. V tomto případě ale máte nárok na cenu, kterou jste na produktu našla. „Prodávající je povinen zboží označit cenou, která je platná v momentě nabídky a tu také účtovat,“ říká Tomáš Vozáb z České obchodní inspekce. Se stížnostmi se potom můžete obrátit přímo na tuto instituci.

Nejsou poničené?

Mezi oblečením mohou být i kousky nevalné kvality. Vždycky přitom zkontrolujte, a to samozřejmě platí nejen u slev, jestli není oblečení poničené. Pokud má vadu, kterou zvládnete lehce opravit, žádejte další slevu.

Zkusila jsem si je pořádně?

Spoustu obchodníků nabízí výměnu zboží do 30 dnů, ale co se týče slev, bývají podmínky často přísnější. V některých obchodech potom není možné slevové kousky vracet ani měnit, pokud je tedy nechcete reklamovat kvůli vadě. Proto si musíte být opravdu jistá tím, že kousek unosíte. Váháte? Nekupujte si ho, pravděpodobně by se vám k ničemu nehodil.

Využiju je i příští rok?

Do slev jdou hlavně věci, kterým končí sezona. Budete-li si chtít koupit v lednu cokoli ze zimní kolekce, měla byste vzít v úvahu fakt, jestli věci využijete i za rok. Zvažte proto nákup trendů a kupujte raději kousky, které zůstanou módní ještě pěkných pár let.

Reklama

Související témata:

Načítám