Hlavní obsah

Cestujete ve správném oblečení?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Oblečení by především mělo být pohodlnéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máme tu čas dovolených a nekonečných výletů. Jistě i vás čekají několikahodinové cesty za klidem a dovolenou. Ale umíte se na cestu správně obléci? A co vám může třeba i ublížit na zdraví? Volbu oblečení do dopravních prostředků byste rozhodně neměla zanedbávat. Nechte si od nás poradit.

Článek

Čeká-li vás několikahodinová cesta v dopravním prostředku, měla byste v každém případě vybírat zejména podle pohodlnosti. A to nejen pohodlné oblečení, ale také obuv. A pochopitelně byste se měla zaměřit i na výběr správného zavazadla. „V příručním zavazadle, ať už cestujete autobusem, letadlem či třeba vlakem, byste měla mít vždy nejnutnější věci. Zároveň by se ale nemělo jednat o zavazadlo velkých rozměrů nebo hmotnosti. Ideální je kabelka, ve které jsou doklady, peněženka, mobilní telefon a případně klíče," vysvětluje módní poradkyně a stylistka Martina Koliková.

Autobus

Pokud budete absolvovat delší cestu autobusem, pamatujte na příruční zavazadlo také. Když ovšem jedete v autobuse bez servisu, kde nemáte možnost občerstvení, mělo by vaše příruční zavazadlo obsáhnout i malý nápoj. A jestli nemáte v plánu celou cestu prospat, můžete přibalit také oblíbenou knížku nebo časopis.

Oblečení volte vzdušné a raději ve dvou vrstvách. Třeba tričko a teplou mikinu nebo svetr, který si můžete svléci. Úskalím některých autobusů je totiž klimatizace. Nikdy předem nevíte, zda bude fungovat nebo ne. Některé klimatizace dokáží totiž v letních měsících způsobit v autobusech chládek až nepříjemný. Proto se svrchní oblečení vždy hodí. Boty vybírejte také vzdušné, ve kterých se vám nebude potit noha.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Budťe připraveny na změnu podnebíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Letadlo

Ještě více opatrná byste měla být při cestování letadlem. Zde totiž neriskujete „pouze" možnou chladnost vlivem klimatizace, ale také podnebí, do kterého přiletíte. „Ačkoli letíte do teplé země a máte předpověď počasí, může se stát, že vystoupíte třeba do prudkého deště. Proto byste měla mít s sebou na palubě deštník, pokud to letištní kontrola povolí, nebo třeba nějakou nepromokavou čepici. Vhodné jsou také kapuce u bund. Svrchní oděv je samozřejmostí," radí paní Koliková. A hned také dodává, že veškeré oblečení by mělo být pohodlné a vzdušné.

„Při přeletu do jiné destinace dochází většinou také ke změně klimatu. Cestuje-li žena do teplejších krajů, kde je pravděpodobně i větší vlhkost vzduchu, měla by mít i správné spodní prádlo. Rozhodně ne ze syntetických materiálů. Má-li žena neprodyšné kalhotky, hrozí riziko poševních zánětů," dodává Koliková radu, se kterou nezbývá než souhlasit. Nikdo by si nechtěl zkazit dovolenou podobnými problémy.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

V autě se můžete hned převléknoutFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Auto

Jako nejvýhodnější se v mnoha ohledech jeví cestování autem. U sebe máte totiž prakticky všechny věci, a když vám něco začne vadit, můžete zastavit a z kufru si vzít něco jiného. Jediné, na co byste si měla dát pozor, je obuv. Pokudřídíte, jistě chápete, že ve vysokých podpatcích nebo botách s příliš tvrdou podrážkou, se řídí špatně.

Vlak

Jste-li naopak fanynkou cestování vlakem, měla byste dávat přednost spíše kalhotům a dlouhým sukním. To hlavně z toho důvodu, že se ve vlaku vystřídá během dne velké množství cestujících, včetně dětí, kterým se čas od času "povede" sedadlo zašpinit. Na druhou stanu se v tomto dopravním prostředku nemusíte bát obout do bot na podpatku. Je zde totiž dostatek prostoru na nohy, případně se můžete i kdykoli projít. A právě díky tomu vás nohy ani chodidla bolet nebudou.

Reklama

Související témata:

Načítám