Hlavní obsah

Pračka a aviváž vlněné svetry ničí? Omyl!

Foto: thinkstock

Abyste udrželi svůj svetr co nejdéle hřejivý a heboučký, perte ho opatrněFoto: thinkstock

Reklama

Pokud si nechcete ze svého oblíbeného měkoučkého svetru vyrobit brnění na novorozeného trpaslíka, měli byste ho prát velmi opatrně, ale nemusí to být vždy jen v ruce.

Článek

S nadcházejícím teplem byste měli pomalu prát svetry a ukládat je na zimu. Jak na to?

Bohužel neexistuje univerzální postup na správné praní vlněného oblečení a doplňků. Zásadní totiž je, z jakého druhu vlny váš svetr nebo šála jsou. Rozhodně neplatí, že se vlněné věci nesmějí dávat do pračky – naopak. Ovšem jen za předpokladu, že má pračka speciální programy na vlnu nebo ruční praní.

  • Ať už perete v ruce nebo v pračce, vždy výhradně se speciálními přípravky na vlnu.
  • Vlna nepatří do sušičky, protože by plstnatila. Některé vlněné materiály můžete i žehlit, ale dejte v tom opět na pokyny výrobce.
  • Ovčí vlnu nikdy neždímejte, pouze ji vymačkejte v ručníku. Pak rozložte rovně a sušte mimo přímé sluneční záření.
  • Vlněné oblečení nikdy nevěšte na šňůry.

O praní rozhodne štítek

Než začnete vlněný kousek prát, prostudujte si štítek a symboly na údržbu. Na štítku byste měli hledat informace o složení. Nejčastěji to bývá ovčí vlna, ale v kombinaci s dalšími přírodními nebo i syntetickými materiály. Mezi přírodní patří například kašmír nebo mohér, mezi umělé například elastan, polyamid nebo akryl.

Merino, ovčí vlna

Jde o velmi kvalitní přírodní vlákno z ovčí vlny, které je jemné, má termoregulační schopnost, pohlcuje vlhkost i případný tělesný pach. Při dlouhodobém nošení může částečně změnit tvar, ale po správném vyprání se opět vrátí do toho původního.

Správná údržba: Výrobky z merina lze prát v pračce s programem na vlnu nebo na ruční praní – a ideálně naruby. „Oblečení z merina perte až ve chvíli, kdy je to opravdu nutné, někdy stačí jen vyvětrat. Velmi záleží na tom, kolik je v materiálu syntetických příměsí – podle toho se dají prát i na 60 °C, takže pečlivě studujte symboly na údržbu,“ radí Petr Kužel z firmy Merinoshop.cz.

Vždy byste měli používat přípravky určené na vlnu. Běžné přípravky na prádlo obsahují enzymy, které postupně vlněné vlákno poškozují a zbavují ho jeho kladných vlastností.

Foto: thinkstock

Milovaný „angoráček" perte ve vodě s teplotou kolem dvaceti stupňůFoto: thinkstock

Angorská vlna

Jde o materiál velmi měkký, lehoučký a příjemně hřeje. Vyrábí se ze srsti angorských ovcí, ale i králíků. Používá se často ve směsi i s ovčí vlnou.

Správná údržba: Nesnáší vyšší teploty, perte ji ve 30 °C. Velmi snadno se sráží a plstnatí. Pokud se to stane, pak už nelze nic dělat. Jestliže to výrobce umožňuje, pak můžete prát na speciální program v pračce. Čím kvalitnější a dražší vlněný kus oblečení jste si pořídili, tím intenzivněji byste měli přemýšlet o tom, že byste ho dali spíš do čistírny.

Praní angorské vlny uzavřete aviváží, zmírníte tak elektrostatické napětí, které u ní často vzniká.

Kašmír

Je to luxusní materiál z podsady srsti kozy kašmírové, který je příjemný při nošení, ale náročnější na údržbu.

Správná údržba:Oblečení z kašmíru byste neměli nosit víc dní za sebou – vždy po nošení potřebuje vyvětrat. „Kašmír perte ve skoro studené vodě – kolem 20 °C, ideálně v ruce. Pak ho vložte do pračky a vyždímejte při otáčkách do 1000. Nikdy ho neždímejte v ruce kroucením. Kašmír nepatří na slunce ani do sušičky, vyšší teploty mohou způsobit sražení vláken, takže ho nedoporučujeme žehlit,“ říká Peter Greša z firmy Felipe.cz.

Speciální přípravky na praní vlny

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): AlmaWin, cena: 135 Kč (750 ml), Forsil SILK, cena: asi 180 Kč (3 litry), Klasa, cena: asi 192 Kč (3 litry)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Perwoll Sport & Active, cena: 109,9 Kč (1l), Perwoll Care Balsam, cena: asi 165 Kč (3 l), SONETT Olivový prací gel, cena: 27 Kč (120 ml)Foto: archiv firem

Prozradíte nám svůj postup a vyzkoušené přípravky na praní vlny?

Reklama

Související témata:

Načítám