Hlavní obsah

Prázdniny v maringotce

Foto: Shutterstock

Maringotky sice neoplývají množstvím prostoru, ale mají svůj půvab a chybějící centimetry nahradí příroda okoloFoto: Shutterstock

Poslední dva roky přejí alternativním způsobům trávení dovolené. Maringotky či minidomky jsou navíc velkým hitem delší dobu a někteří dokonce volí tento způsob bydlení natrvalo. V čem spočívá kouzlo jejich přitažlivosti?

Článek

Pro někoho v čistě ekonomických důvodech. Pořídit si maringotku vyjde na pár desítek tisíc korun, pustíte-li se do její renovace sami. Nové či perfektně modernizované pak vyjdou na několik set tisíc. A cena mimořádných kousků z dílen architektů se může šplhat až k milionům.

Nicméně i tak je to ve většině případů – vzhledem k astronomickým částkám, za něž se nyní prodávají průměrné rekreační nemovitosti – finančně úspornější varianta. Také budoucí provozní náklady jsou ve srovnání s běžnou chatou nebo chalupou výrazně nižší.

Foto: Shutterstock

I na pár metrech čtverečních můžete mít vše, co k životu na dovolené potřebujeteFoto: Shutterstock

Toulavé boty

Někdo zkrátka nevydrží dlouho na místě. A představa, že máte střechu nad hlavou, kterou můžete kdykoli popovézt o pár kilometrů dál, je více než lákavá. Takže až vás místo na rozkvetlé louce přestane bavit nebo až budete mít okolí prozkoumané křížem krážem na kole i pěšky, přesuňte se k potoku, kde vás místo cvrčků bude uspávat šumění vody.

Dobrodružství a romantika

Maringotky máme spojené s kočovným způsobem života a vyvolávají v nás pocit svobody. A to je adekvátní odměna za tu trochu nepohody, kterou tu ve srovnání s plně vybavenou chalupou musíte „přetrpět“. Navíc, dnes už ani nemusíte. Záleží jen na vás, jak si svůj malý svět kolečkách zařídíte.

Foto: Möbelix

Šik pohovku s odkládací funkcí vyrobíte snadno. Je jen na vás, zda palety ponecháte v přírodním odstínu, nebo je natřete barvouFoto: Möbelix

Vybičuje kreativitu

Pěkně a pohodlně zařídit velkou usedlost s velkorysým rozpočtem zvládne ledaskdo. Ale když máte k dispozici 16 metrů čtverečních a pár desítek tisíc, to už je výzva! Použijte svou fantazii a zručnost. Nabízí se tu plně využít aktuální trend upcyklace. Co takhle postel nebo pohovka z palet doplněná stylovými barevnými podsedáky, taburety ze starých pneumatik nebo police a regály z bedýnek?

Foto: Möbelix

Základním „stavebním“ prvkem působivého prostírání je podložka pod talířeFoto: Möbelix

Drobnosti a doplňky seženete za pár korun v bazaru nebo vyměníte ve „swapovacích“ skupinách na Facebooku. Originální kousky, jako je mozaikový odkládací stolek, závěsné křeslo nebo jutové prostírání, si můžete vyrobit podle návodů, které najdete ZDE.

Načítám