Hlavní obsah

Přemluvte ho ke společnému bydlení!

Foto: shutterstock.com

Společné bydlení je zkouškou vztahuFoto: shutterstock.com

Reklama

Snad každý pár dříve nebo později dojde k problému: jak to bude dál s bydlením. Pravdou je, že někdo to až tak neprožívá a je ochotný se přestěhovat ke své drahé polovičce třeba hned. Někdo se ale zdráhá. A většinou to jsou právě muži. Bojí se totiž změn. A vy jste tu pak od toho, abyste svého chlapa ke stěhování motivovala.

Článek

V České republice stále ještě platí, že se většinou stěhuje žena za mužem. Z průzkumu prováděného v posledních pěti letech je patrné, že zatímco žena jde bydlet k partnerovi do bytu ve zhruba sedmatřiceti procentech případů, muž se ke své družce stěhuje pouze v devětadvaceti procentech vztahů.

Ale i přesto existuje velké množství párů, které si spolu pořizují bydlení nové, a tudíž se vlastně musí stěhovat oba. „Z psychologického hlediska je nové společné bydlení tím nejlepším řešením. Je to pro oba partnery spravedlivé. Navíc nikdo nepřichází do cizí domácnosti a nemusí mít pocit, že se musí podřizovat již zaběhnutým pravidlům jiné domácnosti,“ říká psycholog Vojtěch Benda.

K vážnému vztahu to patří

Podle statistik vše vypadá vskutku jednoduše. V reálu ale může nastat hned několik problémů, které je třeba řešit. Mnohdy se totiž partner zdráhá a do společného bydlení se mu jaksi nechce. A co potom s tím? „Vztahy, kdy má každý svůj vlastní byt a oba partneři se pouze navštěvují, nelze považovat za dlouhodobě udržitelné. Pokud máte plány společné budoucnosti, nelze takto vydržet dlouho," říká dr. Benda. Pro vás z toho tedy vyplývá jednoduché pravidlo: Jestli to s vámi váš drahý skutečně myslí do budoucna vážně, musí počítat se společným bydlením.

Foto: shutterstock.com

Většinou se žena stěhuje k mužiFoto: shutterstock.com

Seberte ho mamince

Pokud je váš přítel stále u rodičů, můžete do plánů na vaše společné bydlení zatáhnout také jeho rodiče. Ti jistě ocení na stáří trochu klidu, takže vám s přemlouváním mohou pomoci. Promluvte si s jeho matkou, vysvětlete jí, že berete vztah vážně a myslíte již teď na budoucnost. Ujistěte ji, že se o jejího synáčka dobře postaráte a že přece jenom také umíte dobře vařit. Jakmile na svoji stranu získáte jeho rodiče, věřte, že do stěhování nebude daleko. „Už jsi přece dospělý chlap, tak nemůžeš pořád bydlet s maminkou,“ je věta, která vám také dobře nahraje.

Najděte společný byt

Většina mužů spousty věcí dokáže sice slíbit, ale do realizace mají mnohdy daleko. A tady nastává prostor pro vás. Pokud vám váš drahý (byť třeba po mírném nátlaku) slíbil, že s vámi bude bydlet, nečekejte, až s návrhem konkrétního bytu přijde on. To byste možná čekala roky. Domluvte se, jak by měl byt vypadat a co by si tam přál váš partner mít. Pak takový byt jednoduše najděte. Inzerátů je mnoho a realitní makléři dokážou najít i nemožné. Až budete mít byt vybraný, předložte jej miláčkovi jako hotovou věc. „Mám byt přesně takový, jaký jsme chtěli. Můžeme se stěhovat už za měsíc,“ tak nějak mu to sdělte.

Foto: shutterstock.com

Vyzkoušíte partnera i z praktické stránkyFoto: shutterstock.com

Přestěhujte ho

Pak může ještě nastat problém, zda si váš partner bude vůbec schopen včas sbalit všechny věci. „Většinu mužů na stěhování k partnerce totiž velmi děsí právě ono samotné stěhování. Nechce se jim do toho,“ říká psycholog Benda. A tak budete muset pomoci i tady. Obvolejte kamarády nebo najměte firmu. Hlavní je, aby pro vašeho partnera vše proběhlo pokud možno hladce. Muži takovéto věci neradi vyřizují.

Další dobré argumenty

Pokud se váš drahý stále zdráhá, využijte několika chytrých argumentů dovést ho k nápadu bydlet spolu. Není nic lepšího, než když si chlap myslí, že o dané věci rozhodl sám (byť to třeba není vůbec pravda). Mezi zaručené metody patří třeba kalkulace, kolik ušetříte peněz. Společné bydlení znamená jeden nájem, méně dojíždění mezi vašimi byty, společné náklady na domácnost, které se v tento okamžik pochopitelně dají již dělit dvěma. I zmínka o tom, že to s drahým myslíte vážně a nechcete si již hledat žádného dalšího nápadníka, může zabrat. „Přece jen vzbudit v partnerovi lehké pochybnosti či žárlivost mnohdy přináší ženám ovoce,“ říká s úsměvem psycholog Vojtěch Benda.

Rada psychologa

Doktor Benda rovněž dodává, že důležité je nevyvíjet na muže přehnaně velký tlak. „Vysvětlete mu přínosy společného bydlení a nebojte se udeřit se slovy, zda to s vámi myslí či nemyslí vážně. K dlouhodobému vážnému vztahu totiž společné bydlení patří a to musí každý rozumný muž pochopit. Jediné, čeho byste se měla vyvarovat, jsou slzy a ubrečené hysterické scény. Těmi ho k ničemu nedonutíte.“

Reklama

Související témata:

Načítám