Hlavní obsah

Při jarní očistě těla nezapomeňte na zdravé tuky – vyzkoušejte ghí!

Foto: České ghíčko s.r.o.

Úvodní fotkaFoto: České ghíčko s.r.o.

Tělo si po zimě zaslouží restart v podobě odlehčené, zdravější stravy. V té ale nesmí chybět kvalitní tuky, nezbytné pro jeho správné fungování. Mezi ty nejvhodnější patří ghí – přepuštěné máslo, které uctívala už starověká indická medicína ajurvéda.

Článek

„Do jara toužíme vkročit plní energie i lehčí o pár kil. Osvědčenou cestou je úprava jídelníčku. Chybou by ale bylo vynechat tuky, které jsou pro tělo nezbytné a ovlivňují mnoho procesů v těle – třeba vstřebávání vitaminu D, metabolismus vápníku, tvorbu hormonů. Je však nutné vědět, který tuk zvolit, protože jen některé nám prospívají,“ říká Andrea Zpěváková Dostálová z Českého ghíčka, které se zabývá výrobou přepuštěného másla ghí.

Foto: České ghíčko s.r.o.

Ghí je ideální tuk pro smažení, nepřepaluje seFoto: České ghíčko s.r.o.

Hledejme vysoký kouřový bod!

Měli bychom pečlivě číst etikety na potravinách a dát si pozor na transnasycené mastné kyseliny a na tuky s vysokým poměrem omega-6 a nízkým bodem zakouření (což je teplota, při které se tuk začne přepalovat). Je snahou dávat přednost tukům s vysokým bodem zakouření. Třeba klasické máslo má nízký kouřový bod – 120 °C. Oproti tomu přepuštěné máslo (ghí) má kouřový bod velmi vysoký – 250 °C. Na ghí tak můžete péct, smažit i grilovat a máte jistotu, že se nebude přepalovat, nevzniknou obtížně stravitelné látky, takže vám po jídle nebude těžko.

I když se ghí vaří ve velkém, je zachována řemeslná výrobaVideo: České ghíčko s.r.o.

Ideální i pro jarní detox

Ghí se získává z kravského másla, které se dlouho vaří, až se všechna voda odpaří. Bílkoviny a tuhé částice se z másla vysrážejí a zkaramelizováním se mu dodá chuť. Pak se vše odfiltruje, přecedí a vznikne čistý máselný tuk.

Ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Ghíčko je tak ideální i pro jarní detox, kdy pomáhá spalovat tuky a detoxikovat tělo. „Navíc díky tomu, že ghí neobsahuje bílkoviny, si ho můžou dopřát i lidé, kteří klasické máslo nemohou kvůli alergii na kasein. A protože neobsahuje laktózu, nevadí ani těm, kdo mají potíže s jejím trávením,“ upozorňuje Andrea Zpěváková Dostálová.

Foto: České ghíčko s.r.o.

Ghí lze koupit i v BIO kvalitěFoto: České ghíčko s.r.o.

Vydrží i rok a bez chladničky

Ghí dodá šmrnc každému jídlu. Kromě klasického Ghí můžete vyzkoušet i BIO Ghí. A což teprve, použijete-li některé ochucené ghí! Tuk je totiž výborným nosičem chutí a vůní! Na ghí se skořicí a vanilkou si osmažíte palačinku, ghí s česnekem a solí skvěle ochutí brambory, ale můžete s ním také potírat ryby a maso při grilování. Ghí s kurkumou a pepřem je vynikající do rýže a ghí s chilli zase ocení milovníci pikantních jídel. A co je velkou výhodou – protože ghí, na rozdíl od klasického másla, neobsahuje vodu ani bílkoviny, nekazí se a vydrží vám bez chlazení i déle než rok!

Veškerou nabídku Českého ghíčka najdete na www.ceskeghicko.cz

Načítám