Článek
„Do jara toužíme vkročit plní energie i lehčí o pár kil. Osvědčenou cestou je úprava jídelníčku. Chybou by ale bylo vynechat tuky, které jsou pro tělo nezbytné a ovlivňují mnoho procesů v těle – třeba vstřebávání vitaminu D, metabolismus vápníku, tvorbu hormonů. Je však nutné vědět, který tuk zvolit, protože jen některé nám prospívají,“ říká Andrea Zpěváková Dostálová z Českého ghíčka, které se zabývá výrobou přepuštěného másla ghí.
Hledejme vysoký kouřový bod!
Měli bychom pečlivě číst etikety na potravinách a dát si pozor na transnasycené mastné kyseliny a na tuky s vysokým poměrem omega-6 a nízkým bodem zakouření (což je teplota, při které se tuk začne přepalovat). Je snahou dávat přednost tukům s vysokým bodem zakouření. Třeba klasické máslo má nízký kouřový bod – 120 °C. Oproti tomu přepuštěné máslo (ghí) má kouřový bod velmi vysoký – 250 °C. Na ghí tak můžete péct, smažit i grilovat a máte jistotu, že se nebude přepalovat, nevzniknou obtížně stravitelné látky, takže vám po jídle nebude těžko.
Ideální i pro jarní detox
Ghí se získává z kravského másla, které se dlouho vaří, až se všechna voda odpaří. Bílkoviny a tuhé částice se z másla vysrážejí a zkaramelizováním se mu dodá chuť. Pak se vše odfiltruje, přecedí a vznikne čistý máselný tuk.
Ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Ghíčko je tak ideální i pro jarní detox, kdy pomáhá spalovat tuky a detoxikovat tělo. „Navíc díky tomu, že ghí neobsahuje bílkoviny, si ho můžou dopřát i lidé, kteří klasické máslo nemohou kvůli alergii na kasein. A protože neobsahuje laktózu, nevadí ani těm, kdo mají potíže s jejím trávením,“ upozorňuje Andrea Zpěváková Dostálová.
Vydrží i rok a bez chladničky
Ghí dodá šmrnc každému jídlu. Kromě klasického Ghí můžete vyzkoušet i BIO Ghí. A což teprve, použijete-li některé ochucené ghí! Tuk je totiž výborným nosičem chutí a vůní! Na ghí se skořicí a vanilkou si osmažíte palačinku, ghí s česnekem a solí skvěle ochutí brambory, ale můžete s ním také potírat ryby a maso při grilování. Ghí s kurkumou a pepřem je vynikající do rýže a ghí s chilli zase ocení milovníci pikantních jídel. A co je velkou výhodou – protože ghí, na rozdíl od klasického másla, neobsahuje vodu ani bílkoviny, nekazí se a vydrží vám bez chlazení i déle než rok!
Veškerou nabídku Českého ghíčka najdete na www.ceskeghicko.cz