Hlavní obsah

Přípitek nealkem? Víme, s kterými výrobky chybu neuděláte!

Foto: thinkstock

Slavnostní přípitek může být i v nealko provedeníFoto: thinkstock

Reklama

Myslíte si, že nealkoholické varianty piva, vína či šumivých nápojů jsou jen nouzovou náhražkou? Zjišťovali jsme složení sedmi nealko nápojů, které se vám mohou hodit ke slavnostní příležitosti.

Článek

Milovníci piva ještě nedávno dostávali kopřivku při pouhém vyslovení názvu „nealkoholické pivo“, stejně jako vinaři při představě takové sklenky vína. Poslední léta ale tento přístup mění.

„Během posledních pěti let spotřeba nealkoholického piva stále mírně stoupá. Zatímco v roce 2007 se jej u nás vyrobilo 497 tisíc hektolitrů, v roce 2012 to bylo již 524 tisíc hektolitrů," uvedl ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Ing. Vladimír Balach, MBA. Podobné to je i v případě vína bez alkoholu.

Kolik alkoholu je v nealkoholickém pití?

I výrobky, které jsou označeny jako nealkoholické, mohou obsahovat alkohol – podle předpisů do 0,5 procenta, za nízkoalkoholické se pak označují ty, které mají od 0,6 do 1,2 %.

Jak se tyto nápoje vyrábějí? Velmi jednoduše řečeno – při jejich výrobě se omezuje tvorba alkoholu, nebo se alkohol na konci výroby odstraňuje.

Nás zajímalo složení nápojů, které by se vám mohly hodit jako alternativa alkoholického pití třeba při slavnostní večeři nebo jako náhrada klasického přípitku a přidali jsme dva nápoje pro děti.

Nealkoholická piva

Protože jejich obliba stoupá, vybrali jsme si hned tři zástupce z nealkoholických piv.

Ambrosius nealko

Složení: pitná voda, ječný slad, rýže, chmel

Prodejce: Kaufland

Výrobce:neuveden

Obsah alkoholu: do 0,5 %

Cena: 7,90 Kč za 500 ml

Hodnocení:Výrobce někdy šetří na množství sladu a použije náhražku – v tomto případě se jí stala rýže. Nápoj ale neobsahuje žádné aditiva nebo chemické přípravky, takže nemáme výhrady.

Bavaria pivo nealko

Složení: přírodní minerální voda, ječný slad, pšenice, chmel

Výrobce: Bavaria

Obsah alkoholu:0 %

Cena: 16,90 Kč za 500 ml

Hodnocení: Jednoduché složení, bez chemických přísad a éček. Jako jedno z mála je zcela bez alkoholu, což je dobré například pro ty, kteří mají nemocná játra a i malý obsah alkoholu jim vadí.

Staropramen nealko

Složení:voda, ječný slad český, bavorský, chmelové produkty. Stáčeno v ochranné atmosféře oxidu uhličitého. Pasterováno

Výrobce:Staropramen

Obsah alkoholu: 0,5 %

Cena: 11,50 Kč (+ záloha 3 Kč za láhev) za 500 ml

Hodnocení: Složení, proti kterému nelze nic namítat. Obsah chmelových produktů říká, že pivovar nepoužil surové chmelové šištice, ale mechanicky zpracovaný chmel – tedy granule. Ty se ale vyrábějí bez přidání jakýchkoli chemikálií, takže jsou v pořádku.

Pro slavnostní přípitek

Jestli si neumíte představit svátky bez bouchnutí „špuntu", můžete si pořídit i variantu bez alkoholu.

Light Live

Složení: odalkoholizované víno, hroznový mošt, oxid uhličitý, antioxidant: oxid siřičitý. Odalkoholizované víno bílo šumivé se sníženou energetickou hodnotou, vyrobeno s použitím oxidu uhličitého

Výrobce: Sektkellerei Schloss Wachenheim Ag

Obsah alkoholu: 0,5 %

Cena: 119 Kč za 0,75 l

Hodnocení: Oxid siřičitý, který se objevuje ve složení šumivých vín, by mohl ve vysoké dávce způsobit bolest hlavy, nevolnost nebo problémy astmatikům. Pokud ale předpokládáme, že si dáte sklenku k přípitku, pak vám nebezpečí nehrozí.

Bohemia Sekt nealkoholický

Složení: odalkoholizované víno, hroznový mošt, cukr, oxid uhličitý, antioxidant oxid siřičitý

Výrobce: Bohemia

Obsah alkoholu: 0 %

Cena: 125 Kč za 0,75 l

Hodnocení:Složení obou nealkoholických šumivých vín je velmi podobné, jen v tomto je navíc přidaný cukr, což se samozřejmě odráží na vyšší energetické hodnotě a bude to jistě zajímat i ty, kteří si cukr hlídají.

Nápoje pro děti

V rámci slavnostního večera se budou do všeobecného připíjení jistě chtít zapojit i děti, proto jsme vybrali i dva výrobky pro ně.

Robby Bubble

Složení: pitná voda, cukr, hroznová šťáva (3,8 % hm.) z koncentrátu červených hroznů, jahodová šťáva (1,8 % hm.) z jahodového koncentrátu, višňová šťáva (1,2 % hm.) z višňového koncentrátu, oxid uhličitý, kyselina citronová, aroma, konzervant: dimethyldiuhličitan. Podíl ovocné složky nejméně 6,8 %, energetická hodnota 190 kJ na 100 ml

Výrobce: Soare Sekt a. s. (Polsko)

Cena: 52,90 Kč za 0,75 l

Hodnocení: Výrobek zvaný „rychlé špunty“ je oblíbený na dětských oslavách. Neobsahuje problematická barviva ani jiné látky, jen hodně cukru – takže ho rozhodně nelze doporučit ve větším množství, ale opravdu jen na přípitek. Jen v nápoji označeném jako jahodový najdete nejvíc hroznové šťávy.

Kinder Punsch

Složení: pitná voda, jablečná šťáva z koncentrátu jablečné šťávy (8,5 %), cukerný sirup (7,3 %), šťáva z černého rybízu z koncentrátu šťávy z černého rybízu (0,8 %), šťáva z višní z koncentrátu višňové šťávy (0,7 %), šťáva z černého bezu z koncentrátu šťávy z černého bezu (0,7 %), šťáva z borůvek z koncentrátu šťávy z borůvek (0,1 %), citronová šťáva z koncentrátu (0,1 %), přírodní aroma. Podíl ovocné složky 65 %

Výrobce: Weico

Cena: 35,90 Kč za litrové balení

Hodnocení: Nápoj má vysoký podíl ovocné složky, za kterou by se nemusel stydět ani leckterý džus, oceňujeme i použití přírodního aromatu.

Závěr:Pokud nechcete nebo nemůžete pít alkohol, nemusíte se jistě bát sáhnout po nealko variantě oblíbeného nápoje, vyvrátili jsme představu, že alkohol je v těchto nápojích nahrazen nějakou chemií.

Kupujete některé nealkoholické varianty oblíbených alkoholických nápojů? Napište nám jaké – a jak vám chutnají.

Reklama

Načítám