Hlavní obsah

Příroda versus společnost: Žít v páru, nebo být nezávislá?

Foto: Thinkstock

Život v páru je lidem přirozený, ovšem společnost prosazuje spíš samostatnost a nezávislostFoto: Thinkstock

Reklama

Žena a muž k sobě patří. Je to přírodní zákon k udržení rodu. Jenže komplikuje to současné „uctívání“ nezávislosti a svobody. Jak skloubit biologické naprogramování se společenským trendem?

Článek

Je to poměrně nebezpečný paradox. Na jedné straně je jakási přirozená potřeba člověka žít v páru, cítit lásku, mít vedle sebe spřízněnou duši, nebýt na vše sám, rozmnožovat se. Vlastně tímto biologickým naprogramováním příroda zařídila, aby lidstvo nevyhynulo. Jenže na druhé straně je společenský tlak, který poněkud zbožšťuje svobodu, nezávislost a totální samostatnost.

A nejvíc to odnášejí asi ženy, po nichž se chce, aby byly nejen matkami, manželkami a ochránkyněmi domácího krbu (dle přírodních „zákonů“), ale také úspěšnými pracujícími ženami s vlastním výdělkem, spoustou koníčků a podobně (dle společenského trendu).

Jde z toho nějak vybruslit?

Člověk tvor párový, ale…

Asi žádný z odborníků tento fakt nezpochybňuje, ale nic není černobílé. „Lidé jsou samozřejmě nastavení na život v partnerství, z nějakého důvodu tu ta dualita je a není to jen nějaká náhoda,“ říká kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Na druhé straně samozřejmě existují lidé, kteří opravdu nemusejí po životě ve dvou toužit a je jim skutečně lépe, když jsou single. „Ne všichni single lidé jsou typem Bridget Jones, kteří utápí svůj žal ve víně a v tunách zmrzliny. Naopak jejich životy jsou zábavnější, rozmanitější a spokojenější, než kdyby vstoupili do tradičního manželství,“ tvrdí britská sexpertka Tracey Cox ve svém blogu.

Foto: Thinkstock

Stále je ale potřeba mít na paměti, že každý člověk je jiný. Ne všichni jsou stvořeni pro rodinný životFoto: Thinkstock

Zapomeňte tedy na okolí, na společnost, na jakékoli pojetí toho, co je či není normální. Žijte tak, aby vám bylo dobře. „Štěstí není primárně o partnerství, ale o vás samotných,“ vysvětluje Lenka Černá.

Extrém není cesta

Chce to najít ten správný kompromis, ideální cestu zrovna pro vás. Totálně se poddat přírodě není nejlepší způsob, stejně jako není rozumné podlehnout jen a jen společenskému tlaku.

„Chce to být emočně nezávislý, ale zároveň umět otevřít své srdce a milovat druhého,“ radí Lenka Černá.

Základem je podle ní především láska k sobě samému a vyrovnanost. „Pokud jste šťastní sami se sebou, umíte dávat radost a lásku i druhým. Umíte dávat svobodu nejen sobě, ale i ostatním lidem,“ upřesňuje Lenka Černá.

Foto: Thinkstock

Obzvlášť těžké to mají mladé maminky. Jak skloubit rodičovské povinnosti a kariéru, řeší mnohé z nichFoto: Thinkstock

Když to nejde

Nedaří se vám to vybalancovat? Pořád se potácíte mezi budováním kariéry, urputným lpěním na své nezávislosti, ale zároveň nad svým pracovním počítačem roníte slzy, protože toužíte po té opravdové lásce a kupě dětí? Změňte to:

  • Přestaňte se tak moc snažit, a to ať už o kariéru nebo o hledání partnera.
  • Dejte věcem volný průchod a v prvé řadě se naučte žít sami se sebou, ne se svou prací nebo přítelem. „Partnerství a váš život je v podstatě jen zrcadlem toho, jací jste vy, jak jste emočně naprogramovaní,“ vysvětluje Lenka Černá.
  • Udělejte si jasno ve svých prioritách. Sami nebo s pomocí odborníka zjistěte, jací jste a co vás opravdu činí šťastnými. Nezaměňte to ale s tím, o čem si pouze myslíte, že by vás mělo naplňovat!
  • Buďte sobečtí! Máte jasno v tom, že rodinný život není nic pro vás? Tak se podle toho zařiďte a nezabývejte se tím, co na to okolí. Chcete mít děti, ale i práci? Veškeré své kroky k tomu směřujte, najděte si partnera, který vás v tom podpoří, naplánujte si, jak to uděláte, a směle do toho!

Jak jste na tom vy? Zvládáte ustát tenhle paradox?

Reklama

Načítám