Hlavní obsah

Proč muži nedokážou ženám odpustit nevěru?

Foto: isifa

Muži sice očekávají, že jim jejich zálety partnerka odpustí, ale běda, kdyby tomu bylo naopakFoto: isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevěra se těžko odpouští. Jestli se ale někdo přes tuto zradu dokáže lépe přenést, jsou to ženy. Proč muži většinou nedokážou své partnerce zálety prominout, i když sami její toleranci očekávají?

Článek

Rozdíly mezi ženami a muži se čím dál víc stírají. A to i v oblasti milostných záletů. Dávno pryč jsou doby, kdy ženy seděly doma, pečovaly o děti, staraly se o domácnost a jejich muži si užívali s milenkami. Odborníci se shodují, že dnes už si v tomto směru nemají muži a ženy co vyčítat. Mimo manželské lože si dost často odskakují i ženy. Jenže určité rozdíly tu přece jen jsou…

Muži neodpouští

Příliš odlišností není ani v tom, co muže a ženy k záletům vede. Bývá to nuda, nespokojenost ve vztahu, touha po sexuálním dobrodružství, únik ze stereotypu a podobně. Rozdíly přicházejí až ve chvíli, kdy aférka praskne. „Když žena přijde na mužovu milenku, většinou je ochotná mu odpustit a vztah zachránit. Naopak muži s tím ale mívají dost velký problém,“ říká Keren Smedley, britská koučka specializující se na ženy starší padesáti let. Podle ní sice feminismus dal ženám možnosti být stejně nevěrnými jako muži, ovšem mužské postoje k ženské nevěře zatím ještě hodně zaostávají.

Foto: thinkstock

Muži neumějí odpouštět. Nevěru ženy málokdy překonají a většinou vztah ukončíFoto: thinkstock

Její slova potvrzují i další odborníci. „Je to paradox, ale je prokazatelné, že muži od žen očekávají, že jejich nerozvážné chování bude odpuštěno, v opačném případě je pro ně ale velmi často nemožné vyjít stejným způsobem vstříc svým partnerkám,“ upřesňuje Phillip Hodson, terapeut z Britské asociace pro poradenství a psychoterapii.

Proč to nedokážou?!

Jak je ale možné, že ženy dokážou svým záletným partnerům odpustit, ale muži toho schopni nejsou? Copak to nebolí každého stejně? „Pro ženu je partnerova nevěra urážkou její důstojnosti. Pro muže je to ale útok na jeho mužství, na podstatu jeho bytí a identity,“ vysvětluje Phillip Hodson.

Muži a ženy navíc k nevěře, tedy k situaci, kdy se ocitnou v roli podvedeného, přistupují velmi odlišně. „Pro muže je mnohem víc podstatný sexuální podtext avantýry, tedy fyzická stránka věci. Muži jednoduše vidí hrozbu především v oblasti sexu a fyzického spojení jejich ženy s jiným mužem. Naopak ženy zneklidňuje spíš emocionální a pocitová stránka, tedy to, zda jsou mezi jejich mužem a jeho milenkou nějaké city,“ vysvětluje vztahová konzultantka Paula Hall.

Foto: thinkstock

Pro pány je nevěra útok na jejich podstatu, na jejich mužství. A to se těžko rozdýcháváFoto: thinkstock

A tak ženy přemýšlí o tom, zda jejich manžel podlehl jen chtíči a fyzické potřebě, nebo se zamiloval. Naopak muži se zaobírají tím, co jejich ženě v posteli chybí, že musela hledat potěšení jinde.

A co si budeme povídat, většina avantýr se svede na krátkodobé poblouznění, na chvilkovou slabost, nesmyslné podlehnutí chtíči. Málokdo řekne „ano zlato, já tu druhou miluji“. A právě přes nevěru kvůli čistě fyzické potřebě se ženy dokážou přenést, nepokládají to za zásadní. Jenže muži to mají přesně naopak!

Dovedete si představit, že by vám váš muž odpustil nevěru?

Reklama

Související témata:

Načítám