Hlavní obsah

Proč (ne)krmit děti smaženým?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Konzumace smaženého škodí obvzláště dětemFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berete děti za odměnu do fastfoodu? Smažíte v neděli k svátečnímu obědu řízky? Anebo naopak své ratolesti držíte, co se smaženého jídla týká, zkrátka a krmíte je spíše vařenými pokrmy? Možná se budete divit, ale neřekneme vám - už dětem nikdy nesmažte!

Článek

Česká kuchyně je plná smažených specialitek a k naší tradici už zkrátka tak trochu patří. A to nejen na Štědrý večer v podobě smaženého kapra. Náš národ si ve smažených věcech zkrátka libuje. Ale na druhou stranu jste jistě už také slyšela o tom, že tato úprava stravy není zdravá.

Proč je smažené nezdravé?

Při smažení dochází k tepelnému rozkladu látek, při němž vznikají nebezpečné rakovinotvorné látky. Jíst často smažené potraviny lze tak trochu přirovnat třeba ke kouření cigaret. Čím více toho sníte, tím větší je pravděpodobnost, že vás tato choroba jednou v životě zastihne. Navíc nadměrné množství tuku, které se do těla spolu se smaženou potravou dostane, může v budoucnu způsobovat nemoci srdce nebo cukrovku.

Jednou z nejnebezpečnějších smažených potravin jsou hranolky. „Brambory obsahují velké množství škrobu. To je velmi nebezpečné, neboť ze škrobu při smažení vznikají látky akrylamid a glycidamid. Ty jsou pravděpodobně silně rakovinotvorně," říká lékařka Eva Šťastná. A dodává, že častá konzumace smaženého dokáže lidský i dětský žaludek zcela nabourat a předurčit jej také k žaludečním vředům. „A žaludeční vředy dnes mívají i patnáctiletí," podotýká lékařka.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Smažená jídla nemusíte úplně zavrhnoutFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Vůbec nesmažit? To zase ne!

Ačkoli je zřejmé, že smažené jídlo žaludku neprospívá, nemusíte jej dětem z jídelníčku vyškrtat úplně. „Dítě by se mělo setkat se všemi druhy potravy. Jeho žaludek je sice citlivý, ale také přizpůsobivý," míní lékařka Šťastná. Jako příklad udává mladou maminku, která své dceři od dětství zakazovala jíst cokoli smaženého. A když se dívka ve třinácti letech v létě u babičky poprvé setkala se smaženou stravou, stala se na ní téměř závislá. Pro žaludek to je pak zbytečně velký šok. A rovněž špatná cesta.

Co tedy dětem dopřát?

Nejlepší cestou tedy je neškrtnout smažené potraviny z jídelníčku zcela, ale omezit je. Nabízejte dětem hlavně syrovou zeleninou, vařené maso nebo vařené brambory. Omezte i salámy a klobásy. Avšak jednou za dva či tři měsíce dětem smažené jídlo klidně naservírujte. Musí být ale správně připravené! Proto raději zvolte domácí přípravu, nikoli restauraci. Zde je několik rad, jak usmažit jídlo co nejméně nezdravě.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Hranolky mají děti zvlášť v obliběFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Jak smažit zdravěji?

  1. Smažte při nízkých teplotách a raději déle. Teplota oleje nesmí přesahovat 175 °C.
  2. Nesmažte na másle. Obsahuje vodu a rychleji se přepaluje a hnědne.
  3. Nejzdravější je smažení na olivovém oleji. Klasickým řepkovým se raději vyhýbejte.
  4. Na každé smažení používejte nový olej. Nepoužívejte olej nikdy opakovaně!
  5. Brambory před smažením nebo fritováním pečlivě omyjte. Zbavíte se tak alespoň části škrobu.
  6. Po osmažení nechte jídlo na papírovém ubrousku okapat.

A abychom jen neteoretizovali, máme pro vás skvělý recept, který dětským jazýčkům bude určitě chutnat!

Jde o květákové smaženky. Smažená zelenina je totiž lépe stravitelná než třeba maso. K přípravě smaženek budete potřebovat jeden květák, pět vajíček, hladkou mouku na zahustění, sůl a olivový olej.

Květák nejprve uvaříte ve vodě, aby změkl. Následně jej rozmixujeme spolu s vajíčky a zhruba 100 g mouky. Vznikne tak velmi tuhá lepivá kaše. Tu nabírejte po lžičkách a vhazujete na pánev s rozpáleným olivovým olejem. Olivového oleje by měla být taková vrstva, aby byla vzniklá houbička byla zhruba do poloviny ponořená. Osmažíme ji z obou stran do zlatavé barvy. Hotové houbičky pokládáme na papírový ubrousek, aby se zbavily přebytečného oleje. Až takto hotové houbičky osolíme. Jako příloha jsou výborné vařené brambory. A nezapomeňte jídlo také obohatit o zeleninovou přílohu, například rajče, zelí nebo salát.

A jak to má se smaženým jídlem vaše dítko? Jak argumentujete, když chce „ jako ti druzí" do fastfoodu? Inspirujte ostatní maminky na info@prozeny.cz.

Související témata:

Načítám