Hlavní obsah

Proč se milujeme? Z lásky často ne!

Foto: Thinkstock

Motivy k sexu mohou být různéFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milujeme se z lásky a touhy? Mnohdy ne! Do ložnice nás zavádějí i skryté „zájmy", třeba vztek, žárlivost nebo frustrace. Tyhle důvody ale k sexu nepatří. Proč? Protože si jimi můžeme ublížit! A jak to vidí „Naši" muži?

Článek

„Lidé milováním uspokojují svoje potřeby – základní k přežití, touhu po bezpečí, fyzickou potřebu blízkosti, sounáležitosti, seberealizaci, ocenění, prosazení – alespoň takto seřadili vztahové požadavky psychologové Adler a Maslow,“ vysvětluje psycholožka Olga Kučerová.

Spokojenost? Pro každého někde jinde

Ta se také domnívá, že i bez oduševnělé lásky, pouze na úrovni uspokojování některých nižších stupňů potřeb, žijí lidé spolu tak nějak zdrávi a (ne)spokojeni. A pokud nepřekročí zákony té či oné sociální skupiny nebo vyznání, komunity, které jsou součástí, je to jejich pohled na sex a vztahy, což se třeba pozorovatelům z vnějšku může zdát šílené. Nebo to podle společenských norem odsouzeníhodné dokonce je.

Sex jako prostředek k přáním

Třeba jako v případě, když svěříte kamarádce své tajemství ze včerejšího večera. Vám se do milování nechtělo, jenže jste potřebovala partnerovi sdělit nějakou špatnou zprávu. A ta se lépe sděluje, když má dobrou náladu – po sexu. Prostě jste tak využila jeho síly. Kamarádce se bude zdát šílené, že jste schopná tímto stylem „manipulovat“ s protějškem, protože ona to tak nedělá. Motivy k fyzické blízkosti holt mohou být různé.

„Když teď nad tím přemýšlím, tak je pravda, že jsem se s přítelem párkrát milovala jenom proto, že jsem měla problémy s kolegou v práci, který si na mě zasedl a neustále mě ponižoval. Cítila jsem se strašně a asi jsem si chtěla dokázat, že pro někoho jiného svoji cenu mám. Někdy to pomohlo, jindy ne," svěřuje se osmadvacetiletá Kamila. Podobných důvodů bychom našli nespočet.

Skryté touhy schované za vášeň

Takže lze tvrdit, že vyjádření blízkosti a intimity nebo fyzického potěšení není to jediné, co nás vhání do náruče druhého pohlaví. Kromě toho, že jeden člověk je fyzicky přitahován k tomu druhému, jádro pudla může být někde jinde. Například občas mají lidé vizi, že sex zaplní jejich prázdnotu a ukojí přání, která vlastně nejsou sexuálního charakteru. Jedná se o touhu být milován, získání sebedůvěry, přání být více oblíbeným…

Vhodné důvody pro sex

  • vyjádření blízkosti a intimity k partnerovi v kombinaci s fyzickým potěšením

Nevhodné důvody pro sex

  • touha po vlastním uspokojení
  • zmírnění svých tužeb a problémů
  • zavděčení se partnerovi

Náladu pod psa pohlavní styk nevylepší

Sex ale nevyřeší citové problémy, spíš naopak. Třeba takové příležitostné milostné setkání na jednu noc – ze žalu pocházejícího ze současného vztahu – je bruslením na tenkém ledě. Druhý den se totiž cítíme snad ještě hůř než ten předchozí. A ke všemu ten dotyčný vůbec nezavolal, což na náladě nepřidá.

Obecně ale podle odborníků platí, že čím víc rozumných důvodů (potřeba fyzické blízkosti partnera, touha po jeho dotyku a podobně) pro sex máme, tím lépe. A když ještě rozeznáme své pocity, co nás k němu vede, můžeme se považovat za sexuálně inteligentního člověka.

A proč se milujete vy?

Související témata:

Načítám