Hlavní obsah

Proč ženy v partnerství tloustnou? Víme to!

Foto: Thinkstock

Volný čas strávený s partnerem před televizí a s mísou dobrot postavě rozhodně nepřidáFoto: Thinkstock

Reklama

Že jste ještě před pár lety měly o deset kilo méně? A časy, kdy jste se vešly do úzkých šatů, v nichž jste randily se svou láskou, jsou ty tam? Lásku sice stále máte, ale co rozhodně nemáte, je tehdejší velikost a onen štíhlý pas. Proč ženy v partnerství tloustnou?

Článek

„Bude to znít drsně, ale stručně shrnuto – protože jsou hloupé a krátkozraké,“ říká výživová expertka Lada Nosková z Diet Plan. „Ano, při hledání partnera má každý své zbraně: muži nás umluví nebo zavalí dary, ženy se snaží zaujmout přitažlivostí a dobrou kuchyní. Proto se začnou vystrojovat, vyvařovat, aby se předvedly v co nejlepším světle,“ prozrazuje svůj názor Lada Nosková. „Na tom by ještě nebylo nic hrozného. Jenže většina z nich nechápe, že mají jen podstrojovat, NE JÍST!“

S jejím názorem souhlasí i Linda Procházková, výživová poradkyně a trenérka fitness z Bomton Centra krásy spa & wellness. „Problém vidím v tom, že některé ženy se vstupem do partnerství pomalu přebírají stravovací návyky svého protějšku a začnou často jíst věci, které doteď nejedly, a ani jíst nemusely.“

Životní blues

Michaela do svých svatebních šatů poctivě hubla skoro rok. A povedlo se: v den D vypadala božsky. Jenže od svatby uplynul další rok a shozených sedm kilo se Míše vrátilo zpět. A než se rozhoupala s tím něco udělat, čekala Jáchyma. Dalších sedm kilo navíc. Když se jí narodila o dva roky později Kristýnka, měla místo svých 63 kil při výšce 172 cm 82 kilo. A Petrův chtivý pohled byl tentam... Že je vám to povědomé?

Foto: Thinkstock

Nebýt líná při přípravě pokrmů se vyplatíFoto: Thinkstock

Kdy ženy nejvíc tloustnou?

  • v dlouhodobém spokojeném vztahu
  • po svatbě
  • během těhotenství
  • během rozvodu
  • při odchodu či úmrtí partnera
  • při menopauze
  • při úrazu nebo delší nemoci
  • dlouhodobém stresovém vypětí

Kdy ženy nejvíc hubnou?

  • v krátkodobém vztahu, naplněné euforií ze zamilovanosti
  • při odvrácení vztahové krize
  • před svatbou do šatů
  • po porodu
  • během rozvodu
  • při rozchodu
  • při ztrátě zaměstnání
  • při ohrožení zdraví blízké osoby
  • po smrti blízkých

Za vším hledej muže. Nebo ženu?

Ředitelka společnosti Stop obezitě PhDr. Iva Málková se domnívá, že některé ženy ztrácí v partnerství motivaci udržovat svou váhu, protože mají jaksi „své ulovené“. Dokonce obětují i své nejen sportovní koníčky. „Z praxe se ale ukazuje, že tento jev je mnohem častější u mužů než u žen!“ říká psycholožka Iva Málková. Ale tyto věci nelze generalizovat. „Závisí určitě na okolnostech, zejména – jak kvalitní je vztah, jak dlouho partnerství trvá, zda má žena sklony k přibírání na váze, zda jsou v partnerství děti...,“ doplňuje odbornice.

Kdy si dát pozor?

Problémy s přibíráním často nastartuje těhotenství a období péče o dítě na mateřské dovolené. Ale i běžné stresy, které ženy každodenně prožívají v kolotoči práce – děti – domácnost. „Mnoho žen se kvůli tomu stravuje nepravidelně – jsou rády, když si večer sednou v klidu k televizi a umocní si pohodu dobrým jídlem," dodává psycholožka Iva Málková. Mateřská se podle ní ukazuje jako jedno z nejrizikovějších období pro vznik nadváhy – kvůli prostředí, kdy je síla podnětů provokujících k jídlu mocná po celý den.

Foto: Thinkstock

Vařit si pro sebe není sobectvíFoto: Thinkstock

Ano, ale střídmě

Kila se vrší pomalu a nenápadně. „Málokterá z nás je totiž obdařena tak zázračným metabolismem, aby nám prošel k večeři řízek s bramborovým salátem, druhý den mísa francouzských sýrů s vínem, třetí den svíčková s pěti," říká Lada Nosková a souhlasí s tím, že žádný chlap nechce mít vedle sebe otravnou dietářku, která na něj při jídle jen zírá a počítá kalorie, které smí. Jak tedy na to? „Je třeba to dělat chytře! S trochou ženské mazanosti!"

Jak tedy přibírání předejít?

„Alfou a omegou je motivace a také jakési ,sebeváhy' ženy," radí psycholožka Málková. Je jistě žádoucí, pokud si žena problémy s přibíráním včas uvědomí a začne je také – hlavně ze zdravotních důvodů – řešit. A co pomáhá? „Pravidla zdravého stravování a pohyb, pohyb, pohyb!“

Výživová expertka přidává i svou vlastní zkušenost: „Je potřeba nebýt líná hledat cestu sama pro sebe. Pokud vaříte pro partnera či rodinu, a například smažíte řízky, udělejte si jeden plátek pro sebe jen na teflonu. Místo kaše si jeden brambor vyndejte o něco dříve a dejte si ho ve slupce. To, že máte vedle sebe partnera, určitě neznamená, že musíte nutně jíst tatáž jídla. A pokud vám například partner donese nějaký pamlsek, tak se naučte říkat ne,“ radí Linda Procházková.

Rady, jak vyzrát na tloušťku:

  • Proč byste měly jíst koleno, když si můžete dát jinou delikatesu – třeba lososa?
  • Proč máte jíst pizzu, když vám chutná také rizoto?
  • Při přípravě svíčkové pojídejte kořenovou zeleninu tak, že už si dáte omáčku jen na ochutnání, abyste věděly, jestli ji máte dobrou.
  • Jezte jako předkrm kýbl zeleniny a ten tataráček si dejte na konec, jen na chuť, když už vlastně nemůžete.
  • Nakrájejte mezi sýry i mozarellu light a 20% eidam – ten jezte pro objem v žaludku a brie jen jako pochoutku.

Tip redakce: Přečtěte si, jak nad svými 34 kily navíc vyzrál Michal. A pokud hledáte cestu, jak se s nimi máte poprat, zkuste nahlédnout do jídelníčků naší zhublé trojice Hanky, Evy a Milady.

Máte také zkušenosti s tím, že jste během partnerství přibraly? Že jste si začaly připadat i méně okouzlující? „Všechno je v hlavě,“ radí Lada Nosková. „Je jen na vás, jak se naučíte s jídlem pracovat. Najděte cestu nejmenšího zla, a různými fintičkami oklamejte i své chutě!" A nakonec máte přece i jiné zbraně, než je jenom ,kuchyně jako od maminky'.“ Co říkáte?

Reklama

Související témata:

Načítám