Hlavní obsah

Proměna dětského mini pokoje: Co všechno se do něj vešlo?

Foto: Ritzy- interiéry, kuchyně s.r.o. (8x)

Po proměně je dětský pokojíček útulný, přitom funkčně zařízený a na podlaze je i dost místa pro hraníFoto: Ritzy- interiéry, kuchyně s.r.o. (8x)

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete vybavit dětský pokoj a nevíte si rady s tím, jak jej uspořádat? Podívejte se na dnešní proměnu, kde odborníci v maličkém pokojíčku účelně a krásně využili každý centimetr.

Článek

Jde o pokojíček, který má rozměry 3,6 x 2,6 metru a nachází se v novostavbě mezonetového bytu v Brně. Bydlí v něm dvě malé děti. Asi po roce a půl užívání se rodiče rozhodli navštívit odborníky, aby jim pomohli pro jejich děti při nedostatku místa vytvořit hezké a funkční prostředí.

Priority – spaní, hraní, ukládání hraček

V bytě je k dispozici šatna pro všechny jeho obyvatele, proto v dětském pokojíčku bezpodmínečně nepotřebovali šatní skříně. Nutné ale bylo uložit velkou spoustu hraček. Prioritou pak bylo vytvořit pracovní místo pro začínající školačku.

Foto: Archiv firmy

Původně byl pokoj vybaven velmi jednoduše, vším, co se naskytloFoto: Archiv firmy

A když už do řešení prostoru vstoupily designérky, myslely dopředu a stůl dostala i mladší sestřička. Vyhnuly se tak provizornímu řešení – původně plánovaly, že druhý stůl zatím vyrábět nebudou, aby v pokoji bylo více místa na hraní.

Foto: Archiv firmy

Děti měly původně vše, co ke hraní i spaní jako malé potřebovalyFoto: Archiv firmy

Volné ruce designérů

Protože byt byl v novostavbě, zůstala zachována podlaha. Původní vybavení z pokoje bylo odstraněno, a designérky tak měly volné ruce, které svazoval jen malý prostor. „Nejsem zastáncem patrových postelí, ale pro vybavení tak malého pokojíčku posloužily skvěle,“ vysvětluje Mgr. Jitka Litschmannová ze stolařství Ritzy – interiéry, kuchyně s. r. o. a doplňuje: „Využili jsme doslova každou škvírku, která tu vznikla.“

Foto: Archiv firmy

Pod nižší postelí vznikl velký úložný prostor na prádlo a hračky. Pro optické prosvětlení a rozšíření prostoru použili zrcadla z bezpečnostního sklaFoto: Archiv firmy

A tak má starší slečna pod vyšší postelí pracovní místo i s malou knihovnou, vytvořenou v nosném prostoru obou lůžek. K nim zavedli také kabely a připojili lampičky.

Foto: Archiv firmy

Ukázka využití místa a kombinace barev a materiálů, použitých na nábytkuFoto: Archiv firmy

Pří výrobě nábytku se použily dva druhy materiálu podle výběru rodičů – lamino a masiv javoru a třešně. Cena na míru zhotoveného vybavení pokojíčku vyšla na 60 000 korun. Holčičky si pokojíček dobře „zažily“ a designérky byly požádány o úpravy dalších místností.

Foto: Archiv firmy

Zrcadla z bezpečnostního skla opticky zvětšují prostor. Pod lůžkem jsou úložné prostory se zásuvkami i policemiFoto: Archiv firmy

Zajistěte bezpečí

Chvilku ale trvalo, než malá holčička začala spát na vysoké posteli. Designérka Ivana Gavelková říká: „Tak to obyčejně bývá, když zařizujeme tyto pokojíčky. Většinou se začátky řeší tak, že se na lůžku ke vstupu na žebřík přidá nějaké překážka.“ Může to být vak s polystyrenovými kuličkami, velká plyšová hračka a podobně.

Foto: Archiv firmy

Stolečky a jejich pracovní plochy jsou nasvícené zapuštěnými bodovkami s nenápadnými dotekovými vypínači na nábytkuFoto: Archiv firmy

„Nebo zajistíte podlahu. Jedna naše kamarádka v pokoji synů používala velký sedací vak, který nastavovala k posteli jako případnou dopadovou plochu. Bylo to racionální řešení, naštěstí to její chlapci nikdy neotestovali,“ vzpomíná Ivana Gavelková.

Foto: Archiv firmy

Svůj stolek dostala i mladší holčička. Musel se přizpůsobit otopnému tělesuFoto: Archiv firmy

Jak se vám řešení pokojíčku líbí? Napište, jak jste si s dětským pokojem poradili vy.

Reklama

Související témata:

Načítám