Hlavní obsah

Proměna karlínského bytu. I s omezeným rozpočtem je úžasná

Foto: EveNue

Foto: EveNue

Slečna Lucie je často na cestách, byt v pražském Karlíně tedy kupovala s tím, že ho bude většinou pronajímat. Rekonstrukce se ale povedla natolik, že tu sama tráví více času, než původně zamýšlela.

Článek

Půdní nástavba činžovního domu vznikla v roce 2010. Byt s dispozicí 2+1 a výměrou 64 m² byl ale nevyhovující, zanedbaný a nekvalitní v materiálech i detailech provedení.

Raději s odborníkem

O spolupráci s architektem Lucie zpočátku neuvažovala, ačkoli interiér nebyl ideálně řešený a nebyl ani v dobrém stavu. „Ke spolupráci s odborníkem mě navedla matka, která veškeré nezbytné úpravy viděla optikou svých předchozích bolestných zkušeností s přestavbou rodinného domu,“ vzpomíná mladá slečna.

Na základě referencí kontaktovala designérku Petru Vasquez, se kterou šlo vše velmi rychle, což se jí líbilo. „Oslovily mě její okamžité nápady a realistické zhodnocení situace, otevřenost a přímost. Nic mi nevnucovala, ale zhodnotila stav a nabídla mi možnosti, co s tím mohu dělat. Pomohla mi najít vhodnou variantu pro můj rozpočet i záměr,“ oceňuje majitelka.

Foto: EveNue

Dispozici karlínského bytu změnili z 2+1 na 2+kk. Na přání majitelky se interiér nese v lehkém retro stylu a dominují mu žluté prvkyFoto: EveNue

Hotovo za 8 týdnů

Svižnou spolupráci si pochvaluje i designérka: „Majitelka věděla, co se jí líbí, a rychle se rozhodovala. Otevřeně sdílela svoji představu o finanční náročnosti rekonstrukce, takže jsme postupovaly bez zbytečných nedorozumění.“ Po konzultaci možných řešení a navýšení rozpočtu o stavební úpravy se vešly do 400 tisíc Kč. Pochopitelně došlo i na kompromisy, kdy se vzdaly zásadnějších stavebních zásahů nebo originálního vybavení na míru.

Investice, která se vyplatí

Přesto, že stavební úpravy měly být jen drobné, designérka slečnu Lucii přesvědčila, že jsou věci, za které je lepší si hned na začátku připlatit. Majitelka si třeba neuměla představit, že by, vyjma výměny obkladu a vybavení, šlo něco smysluplného udělat se stávající koupelnou. Její uspořádání bylo nefunkční, přístup k vaně byl zastavěný pračkou a navíc v ní člověk ležel zády ke dveřím, což bylo pocitově velmi nepříjemné.

„Změnou dispozice bytu jsem se vypořádala s umístěním toalety, která byla nevhodně vměstnána pod sešikmenou střechu v komoře. Jejím přesunem se podařilo do této atypické místnosti umístit i pračku s boxem na špinavé prádlo, která původně zabírala téměř čtvrtinu plochy již tak malé koupelny. Tímto se podařilo vybudovat příjemnou koupelnu s vanou, umyvadlem a radiátorem pro sušení ručníků,“ popisuje Petra Vasquez.

Foto: EveNue

Z nové koupelny je majitelka nadšená. Je velikostně stejná jako původní, ale vůbec nepůsobí stísněně. Vešla se vana 150 × 90 cm, na stěnách je voděodolný nátěr Aqua PUR (výrobce Zero)Foto: EveNue

Kouzla v kuchyni

Podobně to bylo i s kuchyní, do které majitelka nechtěla investovat, ačkoli dvířka v bukové fólii se jí nelíbila a i funkčně bylo hodně co zlepšovat – málo elektrických zásuvek, slabé osvětlení, spousta mezer atd. „Myslela jsem, že bude stačit vyměnit dvířka a koupit spotřebiče, ale když mi paní Vasquez spočítala úpravy a zeptala se, jestli bych s takovým stavem byla spokojená aspoň pět let, musela jsem uznat, že ne. Pořád bych něco měnila, až bych k té nové kuchyni stejně došla. Ale utopila bych v ní ve výsledku víc času i peněz,“ říká majitelka.

Původní kuchyni nahradila funkční sestava v kombinaci bílé a dřeva, pracovní deska je nyní dobře osvětlena a na stěně je dostatek zásuvek pro zapojení spotřebičů. „Dřez jsem oproti původnímu stavu umístila do blízkosti lednice a také jsem po dohodě s majitelkou zrušila digestoř, jelikož varný panel je nově pod oknem a v kuchyni se nevaří denně,“ dodává designérka.

Skandinávie, retro a žlutá

Slečna Lucie má ráda teplé barvy, zejména žlutou, líbí se jí skandinávský styl a chtěla použít kulaté retro vypínače: „Nebyla jsem si jistá, jestli to půjde dohromady, ale ukázalo se, že i designérka si umí představit interiér činžovního bytu v lehkém retro stylu.“

„Věděla jsem, že má majitelka k dispozici grafiky a obrazy, takže jsem s nimi počítala už v návrhu. Shodly jsme se na čistě bílé výmalbě a vinylové podlaze s dekorem medového dubu, který je pro kombinaci s teplou žlutou ideální,“ doplňuje Petra Vasquez. Interiér navazuje na styl původní činžovní zástavby pražského Karlína a neokázalý byt této pražské části sluší. Navzdory své moderní podobě mu dámy zachovaly ducha.

Foto: EveNue

Pracovní kuchyňská deska je laminovaná. Použitím skleněného mozaikového obkladu se podařilo upozadit typický vzhled IKEA kuchyněFoto: EveNue

Vizitka designérky 

MgA. Petra Vasquez má v práci i životě jednoduchý a jasný cíl – zanechat místo, kde působí, v lepším stavu, než bylo předtím. Má ráda nápaditý, užitečný a estetický design, ale vždy přemýšlí i o lidech, kteří budou prostory užívat. Základem její práce je funkční dispozice a kvalitní osvětlení, respektuje rozpočet investora. Navrhuje bytové i komerční interiéry, dlouhodobě se zabývá světelným designem a osvětlením v architektuře. Více na www.petravasquez.cz

Poznali byste byt před rekonstrukcí? Vyrobte si do bytu i hezké dekorace, které se hodí na party i Valentýna!

Reklama

Související témata: