Hlavní obsah

Proměna obýváku: Jak se vám nový prostor líbí?

Foto: bydlimhezky.cz

Foto: bydlimhezky.cz

Reklama

Pokud si nejste jisti, že zvládnete proměnu interiéru sami, požádejte o pomoc interiérového designéra. Ušetříte tak čas, peníze a získáte originální prostor dle vašich přání.

Článek

Prostorný byt sloužící 4členné rodině byl zařízen již několik let. Majitelka ale cítila, že vybavení není úplně podle jejích představ. Některé místnosti nebyly dokončeny, nebo dokončeny byly, ale neladilo to tak, jak by mělo. A protože si přála změnu, začala jsem postupně s proměnou všech místností. Největší změnou prošel obývací pokoj s jídelním koutem.

Původní prostor

Obývací pokoj byl vybaven pohodlnou sedačkou, kterou má rodina ráda (tohle je 12 tipů na sedačky do malého bytu do 10 000 Kč), chyběla ale další místa k sezení, příruční stolky byly vratké, v retro stylu a nehodily se k dalšímu vybavení pokoje.

Masivní jídelní stůl neladil s plastovými židlemi s kovovou konstrukcí. Světlo v obývacím pokoji zajišťovala pouze lampa, o kterou každý zavadil při pohybu okolo sedačky. Lustr nad jídelním stolem byl předimenzovaný, a navíc plastový. Chyběly další světelné zdroje. (Víte, kam doma (ne)umístit osvětlení?)

Výmalba, která měla být původně v barvě „café latté“, byla spíše vanilková a kontrastní výmalba zase příliš tmavá, a ani v tomto případě nešlo o požadovaný odstín. Výrazný kostkovaný vzor na závěsech s ničím neladil a majitelce se také brzo okoukal.

Proměna prostoru se týkala veškerého vybavení, kromě sedačky, masivního jídelního stolu a závěsných skříněk, které si přála rodina zachovat.

Foto: bydlimhezky.cz

Více světelných zdrojů v pokoji umožnilo měnit si osvětlení podle potřeby i nálady. Vkusná lampa s bílým stínidlem je umístěna na TV stolkuFoto: bydlimhezky.cz

Po proměně

Nyní k sobě nábytek stylově i barevně ladí. K masivnímu stolu se lépe hodily klasické dřevěné židle v tmavém odstínu dřeva, který se opakuje na praktickém odkládacím stole, který je umístěn podél zadní strany sedačky, příručním stole vedle sedačky a také je zastoupen na područkách a nohách nově repasovaného křesla a nových masivních policích.

Police nad televizí jsou z masivního dřeva, vyrobené truhlářem na míru. Slouží k vystavení sbírky porcelánových sošek.

K jídelnímu stolu v bílé barvě vyrobil truhlář na základě mých návrhů také konferenční stolek a TV stolek. Masivní a stabilní nábytek poskytl praktické úložné prostory a je v jednotném stylu. A takhle si vyrobíte polici vy sami!

Místnost je konečně vymalována vysněnou barvou „café latté“, jako bylo původním záměrem. Tuto příjemnou a elegantní barvu doplnila harmonizující modrá, kterou jsou natřeny kontrastní stěny, objevuje se také na textiliích, koberci a dekoracích.

Foto: bydlimhezky.cz

Místnost působí velmi harmonicky již při vstupu z předsíněFoto: bydlimhezky.cz

Světla a doplňky dodají atmosféru

Stropní osvětlení nad konferenčním stolkem je praktické, navíc přibylo další osvětlení na odkládacím stolku za sedačkou, na TV stolku, na závěsné skříňce a také se změnilo světlo nad jídelním stolem. Je tak možné si rozsvěcet světla podle potřeby, ale i nálady.

K pohodlné sedačce jsem nechala profesionální firmou zrenovovat staré kvalitní křeslo, na kterém se opět opakují barvy světlé kávy a modrá, vše tedy v prostoru ladí. (I naši redakci zaujala některá křesla, která se dají koupit za dobrou cenu.) Děti si zamilovaly pohodlné taburety s tmavě modrým sametem, ten se objevuje také na polštářích vyskládaných na sedačce a na závěsech, které jsem sama ušila z několika druhů látek. U závěsů nesmí chybět také zajímavé úvazy, které stáhnou závěsy ke stranám francouzského okna a plní také dekorační funkci.

Váza je vyrobena na míru z vysoustruženého dřeva a obrazy jsou také originály. Koberec, který je velmi příjemný na dotek a zároveň praktický na údržbu, dotvořil celkovou náladu pokoje. Ostatní doplňky jsou pečlivě vybrány tak, aby byly jak praktické, tak stylové.

Víte, jaký bytový textil je nyní v módě? A fandíte také ubrusům, nebo máte raději holé stoly?

Reklama

Načítám