Hlavní obsah

Povedená rekonstrukce bytu: Sprcha XXL a spací box 

Foto: Tomáš Dittrich

Původní stav bytu z padesátých let si žádal kompletní rekonstrukci. Majitel chtěl, aby zajímavými prvky zaujal na první pohled. A povedlo se!

Článek

Byt v pražských Nuslích jeho současný majitel zdědil. Sám ho aktuálně nepotřeboval, ale nechtěl, aby zůstal nevyužitý a chátral, proto se rozhodl ho zrekonstruovat a nabídnout ke krátkodobému pronájmu. Nevylučuje ale, že se sem jednou sám nastěhuje – vzhledem k velikosti 43 metrů čtverečních a dispozici, kterou upravili z 1 + 1 na 2 + kk, je však vhodný maximálně pro dvě osoby.

Starší byt s vysokými stropy

Na základě dobrých zkušeností z předchozích realizací oslovil majitel designérku Ivanu Šustrovou ze studia Designist, která vypracovala návrh a dohlížela na celou realizaci. Hotovo bylo za tři měsíce.

„Byt se nachází ve starší zástavbě, v klasickém činžovním domě z padesátých let. Je to krásný prostor s vysokými stropy. Byl ve zcela původním stavu, takže naším úkolem byla kompletní rekonstrukce včetně výměny všech povrchů. Zapotřebí byla i menší dispoziční úprava – posunutí příček, zazdění původního vchodu do kuchyně a vytvoření nového průchodu z obývacího pokoje. Dispoziční úpravy byly na celém projektu vůbec nejnáročnější,“ říká designérka Ivana Šustrová.

Foto: Tomáš Dittrich

Došlo i na menší dispoziční úpravu – posunutí příček, zazdění původního vchodu do kuchyně a vytvoření nového průchodu z obývacího pokoje

Podlaha, která přitáhne pohled

Klient si přál, aby se v interiéru objevily zajímavé prvky, díky kterým by zaujal na první pohled. Jedním z nich je třeba přechod podlahy v kuchyni – na dubové parkety tu volně navazuje modro-bílá cementová dlažba. „Stejný přechod jsem viděl u jiné realizace paní designérky a chtěl jsem použít podobný detail i v této zakázce. Všechno se povedlo, výsledek se mi moc líbí,“ pochvaluje si majitel.

Dalším přáním byla prostorná koupelna s velkým sprchovým koutem s RGB podsvětlením a zvětšená kuchyně, do které se měla vejít vestavná pračka a side by side lednice. Vše se podařilo. Samozřejmě nesměl chybět dostatek úložných míst a lůžko pro dvě osoby – tato dvě přání splnil naráz na míru vytvořený spací box, kde je dvoulůžko s úložným prostorem.

Foto: Tomáš Dittrich

Koupelnu chtěl majitel větší a přál si prostorný sprchový kout

Barvy podle letitých nátěrů

Barevně byt ladili do teplých letních odstínů žluté a modré v kombinaci s dubem, což vycházelo z barevnosti starých nátěrů, které při rekonstrukci odkryli. Část ponechali nad pracovním pultíkem, kde původní omítka po oškrabání výmalby vytváří jakýsi obraz. Celkový koncept dotvářejí nově dodané dveře vídeňského stylu v bílém matném laku.

Kromě „obrazu“ zůstala z původního bytu jen podlaha v obývacím pokoji a okna. V ostatních částech interiéru jsou nové dubové parkety, ve vstupní chodbě a koupelně položili dlažbu větších formátů, která přechází až do sprchového koutu. A co oceňuje majitel? „Líbí se mi celkový koncept, použití barev – do staršího domu by se nehodilo nic strohého a studeného – a také chytré nápady, se kterými designérka přišla.“

Foto: Tomáš Dittrich

Nad pracovním pultíkem vznikl „obraz“ ze starých nátěrů, které při rekonstrukci odkryli. Barevnost interiéru se odvíjela právě od něj

Vizitka ateliéru

Ivana Šustrová založila ateliér Designist v roce 2012, předtím působila v pražském ateliéru 3D H.Interiér a spolupracovala s australskými architekty a designéry ve studiu IDW Design se sídlem v Sydney. Vystudovala KLC School of Design v britském Brightonu, má za sebou roční stáže na Stratford-u-Avon College ve Velké Británii a na Alpha Beta College v Austrálii. Věnuje se návrhům soukromých i komerčních interiérů, a to včetně kompletní realizace s dozorem při dodaní a montáži. Nabízí poradenství ve výběru doplňků a dekorací. Více na www.designist.cz

A jaký originální prvek zdobí váš byt?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama