Hlavní obsah

Rekonstrukce bytu: Jak využili sloup, který nešel zbourat?

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Aby architekti zbudovali otevřené, vzdušné a bezpečné bydlení na míru rodině se dvěma malými dětmi, museli původní dispozici bytu změnit takřka od základu. Nemilosrdně se zbavili většiny vnitřních stěn a stvořili svěží útulný interiér s „dubovým srdcem“.

Článek

Pražské Holešovice byly původně dělnickou čtvrtí, která v porovnání se sousedícím tepajícím centrem působila dost šedivě a ospale. Změnilo se to paradoxně až po povodních v roce 2002. S novými investicemi tato část města ožila, postupně zde začaly vznikat nové stylové podniky a své útočiště zde nalezla také řada mladých rodin.

Některé koupily byt v nových bytových projektech, jiné se pustily do rekonstrukce starších interiérů v některých z mnoha činžovních domů. Manželé se dvěma malými dětmi, o jejichž bytě tento článek pojednává, zvolili druhou variantu, přičemž na pomoc si přizvali architekty Martina Náhlovského, Michala Janáče a Jana Jadrníčka z ateliéru Master Design.

Otevřený prostor kvůli dětem

Mladý pár měl už od samého počátku poměrně jasnou představu, jaká kritéria by mělo jejich nové bydlení splňovat. Maminka chtěla mít oba nezbedné potomky stále na dohled – jak při vaření a domácích pracích, tak při odpočinku.

Vyřešit to mohl jen poměrně otevřený prostor, který však vyžadoval radikální zásah do interiéru. Trojice architektů tak musela rozložit byt na „prvočísla“, a pak ho zase složit jako puzzle.

Byt s dubovým srdcem

Velkou výhodou bytu byl původní skeletový systém použitý při stavbě domu. V podstatě žádná z vnitřních stěn nebyla nosná, takže bylo možné se jich nemilosrdně zbavit a začít budovat z původního 3 + 1 nové 4 + 1, jak si přáli majitelé.

Kromě obvodového zdiva byl jediným nosným prvkem sloup uprostřed bytu. Architekti se rozhodli vytvořit z něj jakési dispoziční a funkční srdce. Obestavěli ho úložným nábytkem a na jeho povrch použili dubovou dýhu. V rytmu kruhového pohybu po půdorysu bytu se nyní od „dubového srdce“ dostanete nejkratší cestou do kterékoli místnosti.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Sloup uprostřed bytu nebylo možné odstranit, architekti ho tedy nechali obestavět nábytkem z dubové dýhy

Hala, kuchyň a obývací pokoj v jedné linii

V hale se prolínají bílé a dřevěné stěny. Je zde spousta úložných prostor ve vestavěných skříních. Bezúchytkové řešení všech skříní v bytě a dveře ve skrytých zárubních umocňují čistotu těchto velkých ploch.

Kuchyňská linka ve tvaru „U“ není prostorově náročná. Vaření navazuje na jídelní stůl s výhledem do obývacího pokoje. Právě díky tomuto propojení jednotlivých prostor je rodina stále pohromadě a v očním kontaktu. Nika v obývacím pokoji byla jako stvořená pro knihovnu integrovanou do zdi. Umístěním pohovky pod okno se uvolnila dispozice a umožnila poskytnout posezení pro pět osob.

Praktická a minimalistická ložnice

Stejně jako hala, i ložnice poskytuje štědrý úložný prostor. Vestavěné šatní skříně jsou umístěny podél celé jedné stěny. Pravidelný rastr dvířek ponechává místnost v maximální čistotě.

Po stranách postele jsou opět úložné skříně spojené s funkcí nočních stolků se skrytými lampičkami pro noční svícení. Jediná volná stěna je ponechána pro fotografie z dovolených. Postupně se počítá s jejich rozšířením po celé ploše stěny.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Fotografie z dovolených by se postupně měly rozšířit po celé stěně

Tak trochu hudební pracovna

Pracovna měla podle přání manželů splnit hned dvě důležité funkce. Jednak to je místnost pro práci a koníčky, jednak má posloužit na ubytování případných návštěv. Bylo zde proto nutné umístit rozkládací sedačku a pracovní stůl. Tatínkovou velkou vášní je hra na kytaru, proto zde architekti umístili dřevěnou stěnu vytvořenou z podlahových prken, kde jsou jeho „klenoty“ důstojně umístěny.

Malá velká koupelna

I na koupelnu měli manželé jasný požadavek – velký sprchový kout a vanu. Podařilo se je vměstnat do prostoru pod 5 m2. Obklady a dlažby jsou v klidných pískovcových odstínech. Baterie, háčky a ostatní doplňky mají kubický charakter.

Toaleta má svoji samostatnou místnost. Při návrhu architekti vytvořili niku, kde bylo nejdříve plánováno umístit vázu nebo jiný dekorativní předmět. Během jednání však manželé sami navrhli, že vlastní malého krokodýla jako staré rodinné dědictví ležící dlouhá léta bokem a že by toto místo mohlo být tím pravým.

„Na architektuře je krásné, že akce vyvolá reakci. Nápad jednoho člověka vede k nápadu druhého a společně vytvoří to, na co by jedinec sám nikdy nepřišel,“ uvádí architekti z Master Design.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Koupelna poskytuje ideální prostor pro relaxaci

Soutěž Interiér roku

Tato proměna se účastní soutěže Interiér roku 2018. V jejím rámci jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty, a to v sedmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz a s nejzajímavějšími soutěžícími vás postupně seznámíme. V současnosti je možné přihlašovat do dalšího ročníku interiéry vytvořené v roce 2018. Více informací najdete na stránkách Interierroku.cz.

  • Uzávěrka přihlášek: 20. 2. 2019
  • Vyhlášení výsledků: 2. 4. 2019

Jak by se vám v takto řešeném interiéru líbilo bydlet? Napište nám svůj názor do diskuze!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama