Hlavní obsah

Proměna rodinného domku. Heslo znělo: Modrá je dobrá! Jak se vám líbí?

Foto: Petr Valla

Důležitým bodem proměny je jemný světle modrý odstín na tapetách. Designérka jej zkombinovala s tmavě modrou na závěsech a křeslech a tyrkysovým sklem použitým na konferenčním stolkuFoto: Petr Valla

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Modrá je opravdu dobrá barva, zejména když se zkombinují její různé tóny. Navíc si rozumí také se dřevem či jeho imitacemi. Důkazem budiž následující proměna.

Článek

„Chceme změnu,“ prohlásili manželé, kteří žijí v rodinném domku postaveném v 90. letech na jižní Moravě. Nejprve s designérkou řešili proměnu obývacího pokoje, a protože se jim spolupráce osvědčila, další rok proběhla rekonstrukce kuchyně s jídelnou a chodby.

Něco původní, něco nové

Původní zařízení obýváku působilo až rustikálně, díky designu staršího úložného nábytku z MDF desky v dekoru olše podunajské (nádech oranžové barvy) a dubovým parketám (přechod mezi žlutou a oranžovou). Manželé si však chtěli část nábytku ponechat, a také klavír, stolní hodiny i obrazy, rovněž počítali s renovací parket. A s danými kusy, jejich tvary i barevností zase musela počítat designérka.

„Původně jsem navrhovala dvě varianty, jednu barevně neutrálnější, druhou založenou na modré. Nakonec jsme se shodli na modré verzi, která vycházela z tapet Soda od Lavmi,“ vysvětluje designérka Vlaďka Rosypálková. Modré schéma ještě podpořila látkou na závěsy Tulipa od Romo a křesly Jazz od Butlers.

Foto: Petr Valla

Většina nábytku a interiérových kusů, které majitelé chtěli v obýváku o ploše asi 20 m^2 ponechat, se soustředila k jedné stěně. Tím se odlehčil celý prostorFoto: Petr Valla

Obývák krok za krokem

Tapety se použily na dvě stěny, na třetí je výmalba (odstín vychází z modré na tapetách), čtvrtou z větší části zabírají okna. Starší dvoudílná sedačka se vyměnila za novou rohovou, do výroby se zadávaly dvě lampy a konferenční stolek z dubu a skla.

Výrazné změny se rovněž dosáhlo nábytkovými škatulaty. „K pohledově méně poutavé stěně jsem přesunula dva velké skleníky, piano, zmiňované hodiny a nad nimi jsou zavěšené obrazy. Většina původního vybavení, které se zachovalo, se vešla na jedno místo, takže nově pořizované interiérové kusy mají šanci vyniknout,“ říká Vlaďka Rosypálková.

Foto: Petr Valla

Výroba konferenčního stolku probíhala na etapy. Nejprve musela designérka sehnat odpovídající barevný tón a tvar skla Planibel (část použitá ve stolní desce a na odkládací prostor), nakonec byla úspěšná u sklenářství Svoboda. Pak sklo dovezla k truhláři, který stolek z dubu a skla vyrobilFoto: Petr Valla

Rekonstrukce kuchyně

Kuchyně s jídelnou ve tvaru písmene L prošla kompletní proměnou, včetně elektroinstalace, rozvodů vody a plynu. Paní domu vaří hodně a ráda, často vítá návštěvy, a tomu se musela nová linka přizpůsobit.

Například varné centrum se na její přání přesunovalo do rohu, mezi ním a mycím centrem se vytvořil pracovní prostor, který dříve chyběl. Šikovné je neviditelné umístění „pracovny“ s počítačem do linky na jejím okraji. Za posuvnými dvířky není vidět, a nikdo už nezakopává o kabely.

Starou korkovou podlahu nahradila nová z vinylu v imitaci dubu, která se barevností co nejvíce přibližuje zmiňovaným parketám. Kuchyně plynule přechází v jídelnu, jejíž dominantou je masivní rozkládací stůl vyrobený na míru, doplňují ho židle Fashion od Rafni a stěny zdobí stejné tapety jako v obýváku.

Foto: Petr Valla

Pohled z kuchyně do jídelní části, celkově o výměře asi 26 m^2. Jednotícími prvky jsou vinylová podlaha v dílcích a tapetaFoto: Petr Valla

Vše spolu souvisí

Chodba vlastně představuje spojovací prvek obýváku a kuchyně s jídelnou, a tak ji také designérka pojala. Výmalba opět vychází ze světle modré na tapetách, nové dveře jsou bílé stejně jako linka, a jak dveře, tak dvířka linky vycházejí z kazetového provedení.

„Změnu by z vizuálního hlediska potřebovala i zažloutlá topná tělesa v celém domě. Ale to majitelé nechtěli, proto jsem alespoň topení v chodbě a jedno v jídelně, jež je více na očích, opatřila dekorativním krytem,“ upřesňuje Vlaďka Rosypálková. Barevně nejvýraznějším prvkem se nakonec stala dlažba. Ale ta už tady byla.

Změny jsou fajn, ovšem ne vždy je nutné či možné měnit opravdu vše.

Foto: Petr Valla

Další ukázka spojovacího prvku: odstín výmalby vychází z jemné modré použité na tapetách v obýváku i v kuchyniFoto: Petr Valla

A co jste naposledy měnili ve vašem bytě?

Reklama

Načítám