Hlavní obsah

Proměňte staré džíny v originální kousky: Poradíme jak!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Máte doma tolik džín, že je nestíháte unosit? A zvláště ty starší, které je vám ovšem líto vyhodit? Dejte jim nový osobitý šmrnc a ozdobte si je na jaro a léto podle naší dnešní inspirace.

Článek

Jak proměnit staré džíny v nový originální kousek nebo zamaskovat malý flíček či natrženou dírku u dětských riflí? Máme pro vás hned několik tipů. Vyzkoušet můžete barvy na textil, kousky krajky, nažehlovací látku, nebo dokonce kovové nýty. Vše je dostupné v papírnictví a textilní galanterii.

Nejsnadnější postup ze všech je ovšem nažehlovaní, ale věříme, že si dáte tu práci a zkusíte si na své džíny či denimové kraťasy také něco nakreslit. Stačí najít jen vhodný motiv. Podívejte se, jaké jsme vybrali my.

Rozkvetlé nohavice

Starší džíny můžete vyšperkovat barvami na textil, kterými namalujete třeba rozkvetlou větvičku. Kvítky stačí nanést pomocí kulatého štětce, kterým uděláte jen puntíky dokola. A pokud chcete džíny proměnit vskutku v romantický kousek, našijte ještě na okraje nohavic či kapsy kousek bílé krajky.

Foto: Tomáš Rubín

Na džíny můžete namalovat květy dle své fantazieFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Krajkou lze ozdobit dolní lemy nohavic i zadní kapsuFoto: Tomáš Rubín

S kovovými nýty

Trochu rockovější vzhled dodáte černým džínám pomocí kovových nýtů, které se dají zakoupit v textilních galanteriích v různých odstínech i tvarech. My jsme použili takzvané pyramidy, které vytvoří skvělý 3D efekt. Zespodu mají malé hroty, které propíchnete jednoduše látkou a na druhé straně zamáčknete směrem ke středu.

Foto: Tomáš Rubín

Kovové nýty vyniknou lépe na černém podkladuFoto: Tomáš Rubín

Roztomilá srdíčka

Z papírové čtvrtky si vytvořte šablonu, do které vystřihněte dvě srdíčka, které budou od sebe vzdálená pár centimetrů. Pak už jen šablonu přikládejte na nohavici cik cak a vždy přejeďte malým válečkem s barvou, který vám tak urychlí práci. Vzor můžete nechat pouze na jedné nohavici nebo jím potisknout obě.

Foto: Tomáš Rubín

Šablona i váleček vám pomohou urychlit práciFoto: Tomáš Rubín

Kočičky na kolenou

Oživit můžete i dětské džíny, kterým bude slušet kočičí tvář na kolenou. Nakreslit ji zvládnete dle našeho vzoru levou zadní. Barvu na textil však nechte před prvním praním dostatečně dlouho zaschnout. Doba je většinou uvedená na obalu barev.

Foto: Tomáš Rubín

Kočičky děti určitě nadchnouFoto: Tomáš Rubín

Místo záplaty

Děti občas nedávají pozor a přijdou s flíčkem či natrženou dírkou, kterou byste rádi zamaskovali. V takovém případě se vám bude hodit i nažehlovací látka, kterou vystřihejte do tvaru srdíček, u kluků možná aut, a nažehlete ji na požadované místo přes kapesník. A klidně daných tvarů nažehlete i víc. Děti z nich budou mít určitě radost.

Foto: Tomáš Rubín

Zažehlujte vždy raději přes kapesníkFoto: Tomáš Rubín

Na festival

Chystáte se v létě na hudební či filmové festivaly? Určitě si s sebou budete brát džínové kraťasy. A co si je originálně vyzdobit? Jste-li trochu zručné, najděte správný motiv a směle do toho. Inspirujte se třeba naším tipem.

Foto: Tomáš Rubín

Připravte se na letní sezonu už teďFoto: Tomáš Rubín

S krajkou

Džínové kraťasy lze také oživit kouskem hezké krajky, kterou našijte na bok místo postranního švu. Vystřihněte zde trojúhelník a okraje zapošijte společně s krajkou dovnitř. Skvěle bude vypadat modrá či bílá krajka.

Foto: Tomáš Rubín

Denim bude skvěle ladit i s tmavě modrou krajkouFoto: Tomáš Rubín

Další šikovné nápady najdete také v článcích: Zrecyklujte starý rám od obrazu či Jak ozdobit dětská trička.

Reklama

Související témata:

Načítám