Hlavní obsah

Prostor, klid a spousta květin: To jsou priority majitele pražského bytu

Foto: Jiří Poláček (10x)

Srdcem domova je prostorný obývací pokoj spojený s kuchyní i jídelní částíFoto: Jiří Poláček (10x)

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský byt se měl stát především útulným místem, kam se majitel, mladý muž, bude rád vracet po častých pracovních cestách, v němž bude meditovat, relaxovat a čerpat novou energii.

Článek

Mladý úspěšný muž tráví hodně času v práci a také na služebních cestách, jeho přáním proto bylo vytvořit v Praze útulné a relaxační zázemí, kam by se mohl rád vracet.

Prostředí opravdového domova se mu podařilo nalézt v pražské novostavbě, v bytě velkém přibližně 100 metrů čtverečních s velkorysou dispozicí 4 + 1.

Od začátku věděl, že by se interiér měl inspirovat prvky východního učení feng-šuej, se kterým se blíže setkal na svých zahraničních cestách. Přibližně před rokem proto oslovil interiérovou designérku Olgu Buškovou, která se na zařizování bytů a domů ve stylu feng-šuej zaměřuje a s naplněním jeho představ mu pomohla.

Skutečný domov

„Majitel je velmi příjemný muž, který tráví hodně času po hotelech, a proto pro něj bylo prioritou vytvoření domova, který by zaplnila zeleň, pohoda a útulno,“ vzpomíná na první setkání Olga Bušková. Úpravy se týkaly zejména obývacího pokoje s kuchyní a prostorné chodby, kromě ložnice a pracovny tu zároveň vznikla originální relaxační místnost, kde se pán domu může nerušeně oddávat meditaci, ale i poslechu hudby nebo četbě.

Foto: Archiv studia

V obývacím pokoji jsou umístěné hned dvě pohodlné pohovky, světlejší kout zdobí koberec značky Esprit, háčkované taburetky a obraz Stabilita od Martina Vrabka (od 3050 Kč, Olgabu)Foto: Archiv studia

Obrazy se symbolikou

V návrzích Olgy Buškové hrají důležitou roli také obrazy, v tomto konkrétním bytě se ke slovu dostaly fotoobrazy, jejichž autorem je Martin Vrabko. „Z pohledu feng-šuej harmonizují obrazy prostředí domů, bytů i kanceláří a zároveň vám mohou pomoci dosáhnout toho, po čem toužíte. V neposlední řadě je jejich funkcí dekorace a estetično. Umístěním vhodného obrazu můžete doplnit potřebný element, barvu nebo cokoli, co prostor pozdvihne,“ vysvětluje designérka.

Do zmiňované relaxační místnosti, určené zejména odpočinku, umístili obraz s názvem Březový háj, který podporuje svěží, zdravou a příjemnou atmosféru. Symbol břízy dodává místnosti obnovující energii a může mít rovněž omlazující účinky.

Foto: Archiv studia

Meditační místnost zařídili ve světlých barvách, zútulňuje ji krémový koberec Ådum s vysokým vlasem (3990 Kč, Ikea), zásadní je také obraz Březový hájFoto: Archiv studia

Terapie přírodou

Obývací pokoj s klavírem měl zůstat vzdušný, a přesto lehce rozčleněný. Dvě sedací soupravy umožňují majiteli i jeho návštěvám vybrat si, kde se jim v danou chvíli bude lépe relaxovat, sloup ve středu místnosti, který by mohl celkovou harmonii narušovat, pak zakrývá velká zelená rostlina.

Právě „terapii přírodou“, kterou reprezentují živé rostliny i rozměrná plátna, ocenil majitel ze všeho nejvíce. „Je dokázáno, že rostliny mají vlastní energetické pole, které se liší podle jejich druhu i vzrůstu, v místnosti s rostlinami se zkrátka člověk cítí mnohem lépe. Do přírody vás pak mohou pomyslně vtáhnout i správně zvolené obrazy, které působí na vaše podvědomí, a dokonce i na kvalitnější dýchání,“ dodává Olga Bušková.

Foto: Archiv studia

Skvělý odpočinek si pán domu užívá i na tmavé sedačce u klavíru, krásně tu vynikne i obraz Směr a cesta pomáhající nalézt správnou cestu životem (od 3700 Kč, Olgabu)Foto: Archiv studia

Nenápadná krása

Kromě samotných přírodních prvků vyzdvihl majitel i skvěle zvolenou barevnost jednotlivých prvků. Celý interiér se nese spíše v jemných tónech, výraznější výjimkou je červená kuchyně, srdce domova, kam pověsili obraz Hrušky, symbolizující plodnost a hojnost.

Na závěr paní Olga shrnuje, co vlastně charakterizuje interiéry řešené pomocí feng-šuej: „Na první pohled na nich nemusí být vůbec nic nápadného, ale co bude jiné, je to, co ucítí vaše srdce – atmosféru neboli energii.“ V tomto pražském bytě je cítit skutečně na každém kroku.

Foto: Archiv studia

Hruška symbolizuje hojnost, plodnost a bohatství, proto obraz s tímto motivem umístili do kuchyně. Stejně jako u ostatních se jedná o tisk na čisté bavlněné plátno s energetickým podpisem autora Martina VrabkaFoto: Archiv studia

Jak by se vám relaxovalo v tomto bytě? Líbí se vám harmonické obrazy?

Reklama

Související témata:

Načítám