Hlavní obsah

Průzkum: Ženy se v plavkách stydí víc, než když jsou nahé!

Foto: Thinkstock

Většinou není ke komplexům žádný důvod, ale ženy bývají ke svému tělu příliš kritickéFoto: Thinkstock

Reklama

Léto, slunce, pláže a koupaliště? Paráda! Ovšem ne pro mnoho žen, které plavková sezona prostě děsí. Pocity nejistoty, malým sebevědomím a spoustou mindráků totiž trpí téměř každá druhá žena.

Článek

Léto je tu za chvíli, lidem se zlepšuje nálada a plánují dovolené. Pro řadu žen je to ale jedno z nejstresovějších období v roce. Blíží se totiž plavková sezona – doba, kdy nemají šanci své tělesné nedostatky jakkoli skrýt!

Ach ty plavky

Podle průzkumu společnosti Nivea, který zveřejnil britský deník Daily Mail, se téměř polovina dotázaných žen ve věku osmnáct až šedesát let radovánek v plavkách děsí. Celých pětačtyřicet procent dotázaných doslova uvedlo, že při představě sebe v bikinách cítí větší úzkost a nejistotu, než když se poprvé ukázaly svému partnerovi nahé.

Foto: Thinkstock

Kdo by byl řekl, že ženy tolik stresuje pomyšlení na dovolenou u vody?Foto: Thinkstock

Mladé dívky kolem dvaceti let nejvíce trápí velikost jejich poprsí. Naopak zralejší dámy kolem padesáti let jsou na svá ňadra většinou pyšné. Pro většinu dotazovaných (54 procent) je ovšem nejproblematičtější partií těla oblast břicha. Hodně alarmující ale je, že pětina žen uvedla, že na jejich těle je špatně vše, tudíž nejsou schopny určit, za kterou partii se stydí nejvíce.

Není pak divu, že devětasedmdesát procent zástupkyň něžného pohlaví řeklo, že bez sarongu, velkého šátku, tuniky či jiného druhu plážového oblečení nedají u vody ani ránu. Je to jejich jediná šance, jak alespoň trochu zakrýt tělesné partie, o nichž si myslí, že nejsou přitažlivé.

Samotnou kapitolou jsou pak ženy matky. Hodně dotazovaných dam totiž uvedlo, že dokud nepřivedly na svět děti, neměly se svým vzhledem a postavou téměř problémy. Jako by porodem přišly o veškeré sebevědomí. Skoro polovina žen zároveň ale uvedla, že poté, co se staly matkami, není pro ně vzhled tak důležitý jako dřív.

Foto: Thinkstock

Sebevědomé dámy se mohou na léto těšitFoto: Thinkstock

A co muži?

Nikoho asi příliš nepřekvapí, že s odhalováním svého těla mají pánové mnohem menší problém. Z průzkumu vzešlo, že jsou se svou postavou a celkovým vzhledem dvakrát spokojenější než dámy.

V oblasti komplimentů si ale rozhodně nemají muži a ženy co vyčítat, příjemné jsou všem. Skoro polovina z tří a půl tisíce dotázaných lidí řekla, že pochvala od jejich partnera či partnerky jim vždy zvedne sebevědomí. Úsměv či obdivný pohled od cizího člověka pak funguje na sedmatřicet procent dotazovaných.

Přesto i v tomto případě musí mít ženy něco extra. Celých jednaosmdesát procent z nich se přiznalo k tomu, že největším zvedačem jejich sebevědomí je kompliment od jiné ženy. To je potěší mnohem víc než pochvala od muže. „Průzkum ukázal, jak velký strach mají některé ženy z odhalení svého těla v plavkách. A zároveň jak i drobný kompliment od někoho blízkého, od partnera, ale i úplně cizího člověka, může mít velmi pozitivní dopad na ženské sebevědomí,“ říká marketingový ředitel společnosti Nivea Neil George.

A co vy? Nosíte plavky s hrdostí, nebo i vás trápí nějaký ten komplex?

Reklama

Načítám