Hlavní obsah

První starosti o mazlíčka

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Včasná vakcinace se vyplatíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každé mládě je v první fázi roztomilé, vnáší do domácnosti uvolnění a radost. Ale hned zpočátku s nimi přibývají také starosti a povinnosti. Jejich zanedbání se do budoucna nevyplácí - takže se nezapomeňte poradit o vhodné stravě a nutných očkováních...

Článek

Než si štěně odnesete domů, nezapomeňte se ani v opojení nad jeho roztomilostí původních majitelů zeptat, zda už zařídili první očkování, nebo je tato povinnost na vás. U štěňat se první vakcinace provádí v šestém až devátém týdnu života, potom přijde na řadu přeočkování. Proti jednotlivým onemocněním se očkuje v kombinaci, takže se nemusíte děsit velkého počtu návštěv veterinární ordinace - i pokud se rozhodnete pro maximum vakcín, navštívíte podle doporučovaného schématu ordinaci třikrát - ve věku zhruba osmi týdnů života pejska, potom ve dvanácti týdnech a nakonec v šestnácti týdnech. U dospělých zvířat stačí očkování jednou za rok, případně s následným přeočkováním.

Povinné je u štěňat - i potom každoročně u dospělých psů - jenom očkování proti vzteklině.

Jak asi víte, toto nevyléčitelné onemocnění je navíc přenosné na člověka. Naopak potěšující informace je, že se u nás u psů, právě i díky očkování, téměř nevyskytuje. Ale rozhodně se nevyplatí na to spoléhat. Proti vzteklině se očkuje poprvé nejdříve ve třech měsících věku bez nutnosti přeočkování. Ostatní typy očkování povinné nejsou, ale je na vašem zvážení, nakolik chcete do budoucna pejska chránit.

Důležitá očkování:

Neméně nebezpečná jako vzteklina je pro zvíře, i když ne pro člověka, takzvaná psinka. Je to virové onemocnění, bohužel téměř neléčitelné - v lepším případě zanechává trvalé následky. Proti psince se poprvé očkuje v šestém až devátém týdnu, nutná jsou dvě přeočkování vždy s odstupem jednoho měsíce. Pak se provádí vakcinace jednou ročně.

Proti infekční hepatitidě lze nechat štěňátko očkovat rovněž ve věku devět až dvanáct týdnů, přeočkování se provádí za měsíc. Toto virové onemocnění způsobuje těžká poškození jater a ledvin.

Opomenout byste neměli očkování proti parvoviróze, k níž jsou štěňata obzvláště náchylná, zejména některá plemena jako labrador, pitbull, ovčák, dobrman či rotwailer. Nakažené zvíře trpí kromě horečky zvracením a průjmy, takže velmi rychle dochází k dehydrataci organismu. Proti tomuto onemocnění se poprvé očkuje ve věku šesti až devíti týdnů, následují vždy po měsíci dvě přeočkování. U dospělých psů se očkuje rovněž jednou za rok.

Psincový kašel je léčitelný, ale má tendenci se opakovat, takže může dojít k poškození dýchacího systému. Projevuje se kašlem, výtokem z nosu a očí. Pejsek také samozřejmě nemá chuť k jídlu, což obecně bývá jedním ze signálů nějakých zdravotních potíží. Očkování se poprvé provádí ve věku devět až dvanáct týdnů a přeočkování za měsíc. Pak se očkuje jednou za rok.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jednou injekcí proti několika nemocemFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Leptospiróza je závažné a těžko léčitelné onemocnění přenosné na člověka, které poškozuje hlavně ledviny a játra. Příznaky jsou zvracení a průjem, žloutenka, tmavé zbarvení moče, mohou se vyskytnout i nervové příznaky a poškození očí. Očkování se provádí poprvé rovněž ve věku devět až dvanáct týdnů, přeočkování za měsíc.

Reklama

Načítám