Hlavní obsah

První vlastní byt, první kuchyň. Jak si ji mladá milovnice vaření zařídila?

Foto: Oresi

Hodně světla, praktické uspořádání a moderní prvky – tak by se stručně dalo shrnout provedení nové kuchyně jedné mladé dámyFoto: Oresi

Reklama

V kuchyni, která je pěkná na pohled, a navíc vyladěná do detailu, se bude vařit jedna báseň. Tahle navíc svítí novotou. Jak vypadá „pod pokličkou“?

Článek

Osmadvacetiletá Kamila si pořídila svoje první bydlení v činžovním domě z 50. let minulého století v Praze. Byt má celkem asi 61 m2, přičemž kuchyň zabírá přibližně 16 m2. A právě tu vám nyní představujeme.

Proč nová linka?

Majitelka koupila byt po základní rekonstrukci s novou, ale malou sektorovou linkou, bez spotřebičů (byla tu jen digestoř), což by znamenalo přizpůsobit se daným rozměrům, včetně volné niky, do níž by musela dát troubu, nebo postavit vedle linky sporák a niku využít jinak.

Protože však mladá dáma ráda vaří i peče a linka jí nevyhovovala jak uspořádáním, tak rozměry, rozhodla se pro novou a větší. S tím, že stávající rozvody vody i odpady zůstanou na svém místě.

Foto: archiv firmy

Původní stav aneb sektorová bílohnědá linka, která nevyhovovala rozměry ani uspořádánímFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Aby si majitelka dokázala lépe představit svou budoucí kuchyni, k tomu slouží vizualizace. Delší část linky měří 334 cm, kratší 200 cmFoto: archiv firmy

Bílá volba

V čem měla Kamila jasno? Do kuchyně chtěla dostat ještě více světla, než které nabízí francouzské okno vedoucí na balkon, proto zvolila bílou výmalbu a linku. Od kamaráda dostala dobré reference na značku Oresi, u níž si vybrala kuchyni Eruka z laminotřískové desky lakované ve vysokém lesku. Aby však čistě bílá nepůsobila příliš sterilně, neutrální základ se měl doplnit o několik barevných dvířek.

„Nejprve jsme s ohledem na zvolený dekor a barvu pracovní a stolní desky navrhli horní kuchyňská dvířka skříněk v elegantní tmavě hnědé. Ale pak jsme se zákaznicí ladili detaily a nakonec jsou dvířka v optimistické žluté,“ říká Josef Durna, prodejce kuchyní Oresi.

Foto: archiv firmy

Více světla do místnosti vnesly nejen velká prosklená plocha a bílá výmalba, ale také základní vybarvení linky. Nábytek do kuchyňské linky s ostrůvkem v prémiové třídě Livanza vyšel na 87 450 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Deska na ostrůvku je z jedné strany prodloužená a slouží i jako jídelní stůlFoto: archiv firmy

Praktická řešení

Z původní kuchyně si majitelka ponechala digestoř Mora s odtahem do šachty, jinak je vše nové, včetně spotřebičů Electrolux. A uspořádané tak, aby na sebe vhodně navazovaly jednotlivé zóny. Směrem zleva doprava se nachází vestavná chladnička s mrazničkou, dále zabudovaná mikrovlnka a pečicí trouba (umístěné nad pracovní plochu, aby se k nim kuchařka nemusela ohýbat) a pod nimi úložné prostory.

Následuje myčka a dřez, pod který se zabudoval systém na třídění odpadu (námět k zamyšlení pro každého), pak skříňka s karuselem. Právě otočné nebo i výsuvné systémy jsou praktické pro rohové části linky; díky nim se snáz dostanete k uloženému nádobí.

Pod varnou deskou se nachází další praktická součást kuchyně – dvě hluboké zásuvky s plnovýsuvy s tlumením. Plnovýsuvy při otevření nabídnou celý prostor zásuvky, aniž by člověk musel natahovat ruce pro věci uložené vzadu, a tlumení slibuje tiché dovírání. Sestavu uzavírá skříňka a další úložné prostory nabízí ještě ostrůvek, který současně slouží jako jídelní stůl.

Foto: archiv firmy

Pro bezpečnou práci na kuchyňské desce je třeba volit světlo umístěné před kuchařkou (nestíní). Proto se do dna horních skříněk instalovala lišta s LED páskyFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Dobře dosáhnout na nádobí a jiné předměty v hůře přístupných místech, jako je napojení linky v rohu, pomáhají karuselyFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Do horních skříněk se použilo kování, které umožňuje dotykové otevírání dvířek. Ani spodní skříňky a zásuvky nemají klasické úchytky. Po celé délce jsou vybavené kovovými lištami, rovněž nalakovanými na bílo, takže s nábytkem splývajíFoto: archiv firmy

Dřevo ke dřevu patří

Po předchozích majitelích v kuchyni zůstaly dřevěné parkety, což Kamila ocenila; také se jí líbí přírodní prvky. Po renovaci (zbroušení a ošetření olejem) vypadají parkety jako nové a vůbec se jich v kuchyni netřeba bát, stačí je ošetřovat vhodnými přípravky. S přírodním materiálem vizuálně koresponduje pracovní a jídelní deska z vysokotlakého laminátu v dekoru ořech.

Právě spojení jednobarevných ploch a dekoru dřeva představuje v segmentu kuchyní módní hit, který však má velkou šanci stát se trvalkou – je totiž nadčasový.

Foto: archiv firmy

Indukční deska? To je vážně pecka, nechala se slyšet majitelka nové kuchyně. Spotřebič je vybavený powerboost technologií slibující rychlý nástup teplaFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Pracovní a stolní desku z vysokotlakého laminátu zakončují ABS hranyFoto: archiv firmy

A jak vypadá vaše kuchyně?

Reklama

Související témata:

Načítám