Hlavní obsah

Psychowalkman: Umí přeprogramovat mozek?

Foto: Thinkstock

Odpočinek se sluchátky na uších může mít víc podob: poslech oblíbené hudby nebo třeba ladění na jinou vlnovou délku mozku pomocí psychowalkmanuFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete lépe spát, zbavit se stresu, zlepšit svou paměť a snadněji se učit? Tenhle přístroj to prý všechno dokáže. Může psychowalkman fungovat, nebo vám výrobci jen tahají peníze z kapes?

Článek

„Vážně to pomáhá, cítím se odpočatější.“ „Párkrát jsme ho zkusili, docela příjemné, ale žádný zázrak, už pět let nám leží ve skříni.“ „Nasadila jsem si to jen jednou, ale příšerně mě po tom rozbolela hlava.“ Zkušenosti uživatelů jsou různé. Pokud ale doufáte, že vám tahle krabička pomůže například vystudovat vysokou nebo zlepšit angličtinu, nedělejte si přehnané naděje.

Je libo jinou hladinu vědomí?

Takzvaný psychowalkman je přístroj, který má pomocí metody audiovizuální stimulace (AVS) ovlivňovat mozkovou aktivitu. Nasadíte si sluchátka a speciální brýle, navolíte program (na hluboký spánek, relaxaci, učení a podobně) a necháte na sebe působit zvuky a záblesky o určité frekvenci, naprogramované tak, aby „přeladily“ váš mozek do jiné vlnové délky. Tento zvláštní stav by měl přetrvat ještě několik hodin, i když už jste přístroj odložili.

Foto: Thinkstock

Taková stimulace mozku ale nemusí vyhovovat zdaleka každémuFoto: Thinkstock

Působení zvuku a světla samozřejmě není nic nového – rytmického bubnování a mihotání ohně uměli šamani a kněží cíleně využívat už před tisícovkami let. Přechodu do jiné vlnové hladiny je možné dosáhnout i různými meditačními technikami. Jejich osvojení ale vyžaduje dlouhý trénink, sebeovládání a čas, který v dnešním uspěchaném světě prostě chybí. Není divu, že takový přístroj mnoho lidí láká. Chytřejší nebo dokonalé uvolnění za pár minut, a bez práce!

Co na to odborníci?

„Považuji za správné použít v terapii všechny možnosti, které se nabízejí. Neodmítám tedy ani alternativní metody, jako je použití AVS přístroje, protože určitému typu pacientů mohou přinést užitek,“ uvádí psychiatr Jan Cimický. „Než si takový přístroj pořídíte, ať již ze zvědavosti nebo v dobré snaze dělat něco pro své zdraví, měli byste se ale nejprve poradit s lékařem a přístroj si vyzkoušet,“ dodává Jan Cimický.

Klinický psycholog Jiří Tyl, odborník na aplikovanou psychofyziologii a biofeedback, je skeptičtější: „Podle mého názoru metoda AVS pomáhá jen někdy a někomu. Její efekt nelze nijak zobecnit, ba ani doložit. Nebyla publikována žádná kontrolovaná studie, která by účinky této metody ověřovala a porovnávala ji s obyčejným odpočinkem se zavřenýma očima. Já sám jsem metodu užíval po dobu dvou let dvakrát denně, ale nezanechala vůbec žádnou změnu na EEG – na rozdíl od biofeedbacku.“

Foto: Thinkstock

Jestli chcete psychowalkman vyzkoušet, přece jen se raději zeptejte svého lékařeFoto: Thinkstock

Může i uškodit? Ano

Nabídnete-li stejný přístroj i program několika lidem, na každého zapůsobí jinak. Distributoři přístrojů uvádějí, že by je neměli používat těhotné ženy a psychicky nemocní lidé. Co když se ale porucha zatím neprojevila – a „startérem“ se stane právě tato stimulace? „Určité procento populace má v mozku epileptické ložisko, o kterém neví. To může po celý život dřímat, nebo se také může probudit k erupci jako sopka: úrazem, horečkou, stresem – a také působením AVS přístroje. Mnoho neurologů má ve své praxi pacienty, kteří si pomocí AVS způsobili svůj první záchvat v životě,“ varuje doktor Jiří Tyl.

Shrnuto a podtrženo: psychowalkmany jsou tak trochu nafouknutá bublina. Pokud máte zbytečných pár tisíc (podle typu přístroje 6 až 24), můžete ho vyzkoušet. Jsou ale i levnější a bezpečnější způsoby, jak si pořádně odpočinout nebo přimět svůj mozek k lepšímu výkonu. Co třeba poslouchat hudbu nebo si dopřát procházku v přírodě?

Máte s touhle „zázračnou krabičkou“ vlastní zkušenost? Povězte nám o ní!

Reklama

Související témata:

Načítám