Hlavní obsah

Ptali jsme se gynekologa: Co ženy trápí v létě?

Foto: Isifa

Přišly s létem i gynekologické potíže?Foto: Isifa

Reklama

Nevíte, jak posunout menstruaci, když vám její termín koliduje s dovolenou? Nebo máte často nepříjemné vaginální mykózy? Oslovili jsme známého gynekologa Jana Šulce a zeptali jsme se ho na problémy, které vás v létě nejvíce trápí.

Článek

Chystám se na dovolenou a ve stejném termínu bych měla dostat menstruaci. Je možné ji nějakým způsobem posunout nebo oddálit? Jaký postup doporučujete?

„Nejjednodušší oddálení menstruace je při užívání hormonální antikoncepce. U přípravků, které obsahují jen jeden typ pilulek (takzvaná jednofázová antikoncepce), je to velmi jednoduché. Zkrátka jen vynecháte standardní sedmidenní pauzu a hned začnete užívat pilulky z dalšího balení. V případě, že balení obsahuje více typů tabletek (takzvaná kombinovaná antikoncepce), doporučuji poradit se s lékařem, které užít a jak přesně postupovat. Některé formy kombinované antikoncepce mají snadnější formy dávkování v tom, že obsahují 28 tablet, takže mezi užíváním žádnou pauzu neděláte. Pak je možné, že žena nemenstruuje vůbec. Rozhodně to však neplatí paušálně a ne všem ženám musí tato antikoncepce vyhovovat. Pozor na to, že gestagenní mini pilulky (neobsahují estrogen, pouze hormon gestagen – často se doporučuje například kojícím ženám) k odsunu použít nejde!

Ale i žena, která hormonální antikoncepci neužívá, má možnost menstruaci oddálit. Musí však použít hormonální lék, který je na lékařský předpis a používá se právě na odsun nebo zástavu krvácení. Jde o běžný hormonální přípravek na stejné úrovni, jako je třeba právě hormonální antikoncepce. Ani jeden z uvedených postupů proto nepovažuji za problém a pro organismus škodlivý."

Foto: Isifa

Při koupání v přírodě dávejte pozor na kvalitu vodyFoto: Isifa

Jsem na dovolené a objevila se u mne vaginální mykóza. Mohu ji léčit i volně dostupnými přípravky?

„Jde o to, jak spolehlivě poznáte, že se jedná opravdu o mykózu. Ne každý svědivý výtok je způsoben kvasinkami, existuje asi 30 dalších potenciálních bakterií, které mohou výtok také způsobit. Většina žen však kvasinkový výtok pozná, zvlášť pokud na něj častěji trpí. Takový výtok je bílý, hrudkovitý a bez typického zápachu. Volně prodejné antimykotikum zkusit můžete (například Gyno-Pevaryl, Canesten), ale při neúspěchu je třeba navštívit gynekologa. A to i v zahraničí."

Během menstruace používám tampony a také se s nimi koupu. Měla bych je po každém vykoupání ihned vyměnit?

„Pokud se koupete v rybníce nebo jezeře, je vhodné vyměnit tampon dříve než obvykle. Nasákne totiž vodou, ve které se koupete, a pak již plně nefunguje. Čím déle takový tampon v pochvě zůstane, tím větší je riziko pomnožení bakterií. Při koupání v moři působí slaná voda jako přírodní dezinfekce, takže riziko infekce je minimální. Ve skutečnosti se však příliš často s infekcí, která by vznikla po koupání, v ordinacích nesetkáváme. Rozhodně však nedoporučuji používání běžných tamponů mimo menstruaci jako prevenci před infekcí při koupání."

Foto: Thinkstock

Největším problémem při sexu na pláži je písekFoto: Thinkstock

Jsem těhotná a během léta bych se ráda koupala i ve vodě v přírodě. Mám ale strach z infekce. Mohu se nějak chránit?

„V přírodních koupalištích se stojatou vodou skutečně hrozí větší riziko infekce než v pečlivě hlídaných a chlorovaných bazénech. Proto se ujistěte, že voda, ve které se chystáte koupat, neobsahuje sinice. (Víte, jak poznáte, že se koupete v opravdu bezpečné vodě? Dočtete se v článku Koupání v přírodě: Jak poznat bezpečnou vodu?) Ty jsou v těhotenství potenciálně nebezpečné, protože mohou vyvolat vaginální infekci, a ta následně způsobit narušení plodových obalů. Částečně se můžete chránit speciálními tampony na plavání, které jsou napuštěny čistým vazelinovým olejem. Ten má vodoodpudivé vlastnosti, takže ztěžuje proniknutí vody do pochvy."

Často trpím na záněty močových cest. Je nutné si ihned měnit mokré plavky? Na pláži bez převlékacích kabinek je to poněkud komplikované.

„Máte-li problémy s častými záněty, ať už močových nebo pohlavních cest, není skutečně vhodné v mokrých plavkách setrvávat příliš dlouho. Myslím si, že i na pláži můžete tento problém vyřešit snadno a relativně diskrétně. Stačí vám dvoje plavky, protože ty jedny vám vždy v mezidobí na sluníčku uschnou. U zdravé ženy bez těchto problémů to nutné není, zvláště pokud je teplo, svítí sluníčko a nefouká vítr. Pak by žádný problém vzniknout neměl. Záněty mají mnohem častěji úplně jiné příčiny než dlouhý pobyt v mokrých plavkách. Nejčastěji jde o dědičné dispozice, špatný pitný režim nebo dlouhodobě oslabenou imunitu."

Může mi sex na pláži způsobit nějaké gynekologické potíže?

„S podobným případem jsem se ve své praxi nesetkal. Teoreticky je však možné, že se písek dostane tam, kam nemá, a pak může způsobit nepříjemné potíže. Ať už jde o odřeniny nebo podráždění sliznice. V každém případě doporučuji milostné hrátky na pláži provádět pokud možno na dece nebo alespoň kousku oblečení. Zaručeně si je tak i více užijete!"

Může mi chození „naostro“ způsobit nějaké problémy?

„Kromě těch společenských, pravděpodobně žádné. Naopak, některým pacientkám, u kterých se záněty a různé mykózy vyskytují často, doporučuji, aby alespoň doma chodily bez spodního prádla. Pokud se rozhodnete chodit ,naostro' po celý den, měla byste volit volné a vzdušné oblečení. Rozhodně ne džíny a legíny ze syntetických materiálů. Ideální jsou například dlouhé sukně, které nikde netěsní a přitom chrání intimní partie před prachem a jinými nečistotami. (Kolik českých žen chodí v létě naostro, se dozvíte v článku Zjišťovali jsme: Chodí Češky v létě naostro?.)

S jakými problémy se na svého gynekologa obracíte v létě nejvíce vy?

Reklama

Související témata:

Načítám