Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Milujete zakysanou smetanu? Tak to s námi budete určitě souhlasit, že receptů s ní není nikdy dost, a to hlavně těch sladkých.

15 min.
Příprava
42 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Spodní vrstva
  • 5 ks vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 100 ml vody
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
Pudinkový krém
  • 2 ks vanilkového pudinkového prášku
  • 1 l mléka
Horní vrstva
  • 500 g zakysané smetany
  • 2 sáčky skořicového cukru
Článek

Postup

01.

Vejce rozdělte na žloutky a bílky – z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh, žloutky rozmíchejte s cukrem. Pak přidejte vodu, olej, mouku s práškem do pečiva a nakonec i sníh. Vznikne vám krásné nadýchané těsto, jehož 3/4 rozlijte na pečicím papírem vystlaný plech. Ve zbytku těsta rozmíchejte kakao a nerovnoměrně ho rozstříkejte na světlou základnu.

02.

Z mléka a prášku uvařte pudink, který ještě teplý po lžících rozmístěte na připravené těsto. A jde se péct! Tentokrát asi 40 minut při 160 stupních Celsia. Poté, co buchta zchladne, ji už jen potřete zakysankou, posypte skořicovým cukrem, a je hotovo!

Energetická hodnota celkem pro 1 plech
Energie20 504,84 kJ
Bílkoviny110,34 g
Tuky223,94 g
Sacharidy604,6 g
Sůl2,3 g
SAFA77,73 g
Vláknina12,4 g
Cukry352,05 g
Související témata:

Načítám