Hlavní obsah

Rady, jak prát krajkové spodní prádlo

Foto: thinkstock

Při výběru prádla si všímejte i symbolů na jeho údržbuFoto: thinkstock

Reklama

Sehnat podprsenku, která vám opravdu sedne, je kumšt. Proč byste si ji tedy měly zničit při prvním praní? Poradíme vám, jak udržet krajkové prádlo co nejdéle jako nové.

Článek

Obecně platí, že čím citlivější a jemnější materiál, tím víc péče potřebuje – ať je to citlivější praní, velmi opatrné ždímání nebo pozvolné sušení. „Luxusní spodní prádlo se vyrábí ze syntetického materiálu – polyamidu s elastanem, většinou v poměru 87 % polyamid a 13 % elastan. Takové vlákno je silné, pevné, ale i pružné, prodyšné a nemačkavé. Vyžaduje ale speciální péči,“ říká Renáta Přenosilová z firmy Grandine.

Než začnete prát – ať v ruce či v pračce, prostudujte si dobře symboly ošetřování od výrobce a také to, že jste zvolily vhodný přípravek na tento druh materiálu.

Ideální praní – v ruce

Ideální je, pokud si se svým krajkovým prádlem a podobně citlivým oblečením dáte tu práci a budete ho prát ručně ve vlažné vodě. Postupujte tak, že si do umyvadla napusťte vlažnou vodu – do 30 °C, přidejte do ní speciální prací prostředek na jemné prádlo, a věci do tohoto roztoku namočte. Namáčení je důležité, protože nahradí mechanické odstranění nečistot, které lze uplatnit u pevnějších tkanin.

Opravdu dejte pozor na to, jak teplou vodu napouštíte. „Vyplatí se jednou pro jistotu změřit teplotu vody, o které si myslíte, že má třicet stupňů. Možná budete překvapené, jak špatný může být váš odhad,“ říká Renáta Přenosilová.

Foto: thinkstock

V případě jemného prádla není nad ruční praníFoto: thinkstock

Pokud nemáte vhodný přípravek po ruce, dají se provizorně jemné prádlo a krajky vyprat i v dětském šamponu – dětském proto, že méně pění. Je ale rozhodně lepší pořídit si nějaký speciální.

„Pro praní krajkového prádla, stejně jako punčoch, ale i některých choulostivých svetříků zvolte speciální prací prostředek s recepturou obnovení vláken, který posiluje vlákna a pomáhá obnovit elasticitu oblečení. Univerzální prací prášek by mohl zanechat v krajkovém prádle nevymáchané zbytky," říká Jana Očadlíková, manažerka marketingu divize Prací a čisticí prostředky Henkel ČR.

Po nejméně pěti minutách, kdy bylo prádlo namočené, je opravdu opatrně prsty třete – v případě prádla nezapomeňte také na ramínka podprsenek, gumičky po celém obvodu. Poté vodu vypusťte a nahraďte studenou vodou, ve které prádlo vymáchejte tak, abyste ho zbavily všeho pracího prostředku. Opět můžete nechat pár minut odmočit.

Na závěr praní nikdy nepřidávejte aviváž ani neždímejte. Ždímáním byste mohly poškodit tvar prádla nebo ohnout kostice.

Sušení prádla by mělo být pozvolné, přebytečnou vodu opatrně vymačkejte. Krajkové a jemné prádlo nedávejte na topení, ani do sušičky, ani na přímé slunce – ve všech případech by se mohlo zkroutit. Při sušení ho vyrovnejte do tvaru.

Foto: thinkstock

Krajkové spodní prádlo bude díky šetrnému praní dlouho jako novéFoto: thinkstock

Kdy a jak prát v pračce

Nemáte čas na ruční praní a chcete dát krajky a jemné prádlo do pračky? Pak rozhodně poslechněte následující rady.

Zásadně volte program na praní jemného prádla s teplotou maximálně 30 °C. Nikdy neperte bílé prádlo současně s barevným. „Bílé vlákno rychle absorbuje barvy z ostatního, takže už ho nikdy nebudete mít zářivě bílé. I proto používejte také přípravky na praní bílého prádla a syntetiky,“ upozorňuje Renata Přenosilová.

Prádlo chraňte před mechanickým poškozením při praní tak, že ho dáte do pracího sáčku nebo košíčku. Podprsenku nebo korzet zapněte na všechny háčky, snížíte tím možnost zatržení krajky.

Perete své krajky a jemné prádlo správně? Napište nám o tom.

Reklama

Načítám