Článek
Postup
01.
Skelety a drůbky (krky, žaludky...) uvařte v osolené vodě s kořenovou zeleninou, kořením a oloupanou (jen první slupka) cibulí. Během vaření sbírejte pěnu. Vařte cca hodinu a pokud budete chtít do kaldounu dávat zeleninu, vložte ji do vývaru k masu až cca za půl hodiny po vaření, aby nebyla rozvařená. Vývaru budete potřebovat cca 4 litry.
02.
Vývar přeceďte, pokud chcete maso a zeleninu v kaldounu, tak maso oberte a zeleninu s masem pokrájejte a přidejte do vývaru.
03.
Jíšku si připravte na rozpuštěném másle s troškou muškátového květu, na které nasypete hladkou mouku, kterou osmažíte dorůžova za častého promíchání.
04.
Z očištěných pomletých jater, do kterých jste vmíchali vejce a máslo a která jste ochutili solí, pepřem, česnekem, muškátovým květem a majoránkou vmíchejte tolik strouhanky, aby knedlíčky byly vláčné, ne příliš tuhé a šly z nich dobře tvarovat malé kuličky, případně odkrajovat nočky. Ty pak povařte v osolené vodě cca 5 minut a cedníkem vyndejte. Kdo chce, může je zavařit přímo ve vývaru. A pak už podávejte.