Hlavní obsah
Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Polévka, ve které má lžíce stát? Kuřecí kaldoun s játrovými knedlíčky! Víte, jak na ni?

20 min.
Příprava
1 hod., 5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
15 porcí
Vývar
  • 2 000 g kuřecích skeletů
  • 100 g srdce
  • 100 g žaludku
  • 1 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 1/4 bulvy celeru
  • 2 ks kořenové petržele
  • 2 ks bobkového listu
  • 2 páry kuřecích krků
  • 6 kuliček celého černého pepře
  • 1 lžička soli
  • 3 kuličky nového koření
Jíška
  • 250 g másla
  • 210 g hladké mouky
  • 1 špetka mletého muškátového oříšku
Zavářka
  • 250 g kuřecích jater
  • 150 g másla
  • 2 ks vejce
  • 1 hrst strouhanky
  • 10 g soli a pepře
  • 1/2 lžičky majoránky
  • 2 stroužky česneku
Článek

Postup

01.

Skelety a drůbky (krky, žaludky...) uvařte v osolené vodě s kořenovou zeleninou, kořením a oloupanou (jen první slupka) cibulí. Během vaření sbírejte pěnu. Vařte cca hodinu a pokud budete chtít do kaldounu dávat zeleninu, vložte ji do vývaru k masu až cca za půl hodiny po vaření, aby nebyla rozvařená. Vývaru budete potřebovat cca 4 litry.

02.

Vývar přeceďte, pokud chcete maso a zeleninu v kaldounu, tak maso oberte a zeleninu s masem pokrájejte a přidejte do vývaru.

03.

Jíšku si připravte na rozpuštěném másle s troškou muškátového květu, na které nasypete hladkou mouku, kterou osmažíte dorůžova za častého promíchání.

04.

Z očištěných pomletých jater, do kterých jste vmíchali vejce a máslo a která jste ochutili solí, pepřem, česnekem, muškátovým květem a majoránkou vmíchejte tolik strouhanky, aby knedlíčky byly vláčné, ne příliš tuhé a šly z nich dobře tvarovat malé kuličky, případně odkrajovat nočky. Ty pak povařte v osolené vodě cca 5 minut a cedníkem vyndejte. Kdo chce, může je zavařit přímo ve vývaru. A pak už podávejte.

Související témata:

Načítám