Hlavní obsah
Foto: Archiv TV Nova

Foto: Archiv TV Nova

Když už se vám podaří sehnat bažanta, je potřeba si pořádně rozmyslet, jaká omáčka se k němu bude nejlépe hodit. Pro inspiraci tu pro vás máme recept na pažitkovou.

10 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 600 g bažantích prsou
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 100 g másla
  • 2 lžíce oleje
  • 200 ml smetany
  • 1 svazek čerstvé pažitky
  • 1 ks jablek
  • 2 lžíce cukru
  • 2 ks červené cibule
  • 100 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce balzamikového octa
Článek

Postup

01.

Bažantí prsa omyjte, osolte, opepřete a na dvou lžících oleje a másla je na pánvi opečte. Když se z obou stran zprudka zatáhnou, vložte je do trouby rozehřáté na 180 stupňů Celsia na 10 až 15 minut (podle velikosti) dopéct. Nezapomeňte do pekáčku přilít smetanu, přidat nasekanou pažitku, sůl a pepř, aby vám vznikla omáčka.

02.

Poté ještě oloupejte jablko, nakrájejte ho na měsíčky a nechte ho spolu se lžící cukru na pánvi zkaramelizovat.

03.

Teď už zbývá jen zelí z červené cibule. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a opečte ji na másle. Dobré je přidat trochu cukru a nechat vše zkaramelizovat. Pak „zelí“ zalijte vývarem a duste ho doměkka. Nakonec přidejte balsamikový ocet, nechte ho odpařit, dochuťte solí a pepřem a vše podávejte s karlovarským knedlíkem.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 454,82 kJ
Bílkoviny38,91 g
Tuky39,43 g
Sacharidy18,59 g
Sůl1,23 g
SAFA16,54 g
Vláknina1,98 g
Cukry16,27 g
Související témata:

Načítám