Hlavní obsah
3,7
(26)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Aktualizováno

Tenhle koláč se ingrediencemi řadí mezi klasické – křehké těsto, tvaroh a čokoláda. Co na něm ale určitě stojí za zmínku, je jeho krásný mramorovaný vzhled.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 1 ks vejce
  • 3 lžíce studené vody
  • 1 lžíce hladké mouky
Náplň
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 250 g zakysané smetany
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 3 ks vejce
  • 60 g hořké čokolády
Článek

Postup

01.

troubu zapněte na 180 stupňů Celsia a začněte s přípravou těsta. Smíchejte obě mouky, máslo nakrájené na kousky, přidejte vajíčko a vypracujte tužší nelepivé těsto. Podle potřeby můžete přidat trochu studené vody. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut odpočinout do ledničky.

02.

Odpočaté těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát tenký asi 2 mm, urovnejte ho do koláčové formy, dno propíchejte vidličkou a dejte asi na 10 minut péct. Mezitím si připravte náplň.

03.

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, odložte ji stranou a nechte zchladnout. Tvarohy smíchejte se smetanou a postupně do nich zašlehejte jedno vejce po druhém, vanilkový cukr a cukr krupici. Polovinu náplně dejte do jiné mísy a smíchejte s vychladlou, ale stále tekutou čokoládou, podle potřeby můžete přidat 2–3 lžíce mléka, aby obě části náplně byly zhruba stejně řídké.

04.

Předpečený korpus vyndejte z trouby, tu stáhněte na 160 stupňů, a pusťte se do plnění. Do středu těsta dejte 2 lžíce bílého tvarohu, na něj dvě lžíce tmavého a takto opakujte, dokud nezpracujete všechen. Jednotlivé vrstvy se pod tíhou těch vrchních rovnoměrně roztečou po celé ploše koláče. Připravený koláč vložte zpět do trouby a pečte ještě asi 35–40 minut. Hotovo!

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Související témata:

Načítám