Hlavní obsah

Recepty od čtenářů: Tři vynikající polévky

Foto: Petr Makovička

Polévka je grunt, říkávaly prababičky, a něco na tom budeFoto: Petr Makovička

Reklama

Po krásném a teplém babím létě začínají chladné podzimní dny, ve kterých se můžete klidně hned tento víkend zahřát některou ze tří dnešních skvělých polévek. Recepty na ně jsme dostali od vás, našich čtenářů, a po ochutnání nezbývá než dodat jediné: vyzkoušet je musíte všechny tři. Byly prostě dokonalé!

Článek

I když by se mohlo zdát, že server ProŽeny.cz čtou jen ženy, i vy jistě víte, že k nám chodí nakukovat také muži. Od dvou z nich nám dokonce přišly úžasné recepty na polévky. Doplnili jsme je proto ještě třetím zase od ženy a mohlo se vyrazit do kuchyně. Ochutnejte a uvidíte, že budete stejně spokojeni jako my tady v redakci.

Zeleninová polévka s lososem Libuše Vaverkové

Na 4 porce potřebujete: 1 velkou cibuli, 3 mrkve, 1/4 celeru nebo aspoň 4 stonky oloupaného řapíkatého celeru, 1/2 menší cukety, hrst mražených fazolových lusků, čtyři brambory, 2 lžíce mražené nebo sterilované kukuřice, 150–200 g filetu z lososa nebo jiné ryby bez kostí, olivový olej, 500 ml zeleninového vývaru, sůl, pepř, muškátový květ, muškátový oříšek, mleté nové koření a 200 ml smetany.

Foto: Petr Makovička

Skvělá polévka výrazné chuti od Libuše VaverkovéFoto: Petr Makovička

Postup: Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a zarestujte k ní na kostičky nakrájený celer, mrkev, cuketu a brambory. Vše zalijte vývarem (stačí z kostky) osolte a okořeňte pepřem, muškátovým květem a oříškem a mletým novým kořením a vařte asi 10 minut. Když jsou brambory zcela měkké, část zeleniny odeberte a zbytek rozmixujte dohladka. Pak do hrnce vraťte nerozmixovanou zeleninu, přidejte fazolové lusky a polévku přiveďte k varu.

Nakonec přidejte kukuřici a na kousky rozebrané filety z lososa, vše nechte ještě asi 2 minuty provařit a hrnec stáhněte z plotny – losos „dojde“ v horké polévce sám a nerozpadne se. Nakonec můžete podle chuti přidat trochu smetany a můžete podávat!

Máte chuť spíš na vydatnou dýňovou polévku? Pak musíte vyzkoušet tu od mé kolegyně Jany Finferlové z článku Souboj receptů: Večeře do 20 minut.

Pivní polévka Pavla Štěpána

Na 4 porce potřebujete: 1/8 (30 g) másla, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžičky drceného kmínu, 1 l slepičího vývaru nebo vody, 1 l světlého piva, 4 krajíce chleba bez kůrky, 2 vejce, pepř, sůl, 500 g uzeného bůčku. Na dozdobení na kostičky nakrájený chleba, podle chuti zakysanou smetanu, balkánský sýr, jarní cibulku nebo pažitku

Foto: Petr Makovička

Polévka od Pavla Štěpána není určena pouze milovníkům pivaFoto: Petr Makovička

Postup: Na másle zpěňte cibuli, nasekaný česnek a kmín. Vše zalijte vroucím vývarem (případně vodou) a pivem, přiveďte k varu a přidejte na kousky nakrájenou střídku ze 4 krajíců chleba. Vše vařte zhruba 30–40 minut, dokud se chléb nerozvaří na kaši, případně jej na závěr ještě rozmixujte. V misce rozšlehejte vajíčka a vlijte je do vroucí, jinak už hotové polévky. Nakonec polévku dochuťte solí a pepřem. Uzený bůček nakrájejte na kostičky a na pánvi osmažte dozlatova. Kostky masa sundejte z pánve a na vypečeném tuku opražte kostičky chleba na dozdobení. Polévku servírujte posypanou osmaženým bůčkem, kostkami chleba a zakysanou smetanou či balkánským sýrem.

Kdo si rádi pochutnáte na jídlech s pivem nejen jako přílohou, pak vyzkoušejte také Michalovo pivní menu.

Zeleninový krém Martina Valenta

Na 5 porcí potřebujete: 1 žlutou cibuli, 1 červenou cibuli, 1 velkou mrkev, 1 petržel, 1 menší celer, 1 pórek, 1/2 hlávky bílého zelí, 1–2 velké stroužky česneku, 2 brambory, slunečnicový olej, lžíci másla, 1 dl bílého vína, 1/2 citronu, 4 lžičky cukru, bílý pepř, muškátový květ, sůl, 3 dl šlehačky, 1 l zeleninového vývaru a pažitku na dozdobení.

Foto: Petr Makovička

Krémová polévka proti upírům od Martina ValentyFoto: Petr Makovička

Postup: Na pánvi zesklovaťte na oleji a kousku másla nakrájené cibule, během dvou minut budete mít hotovo. Pak přidejte všechnu zeleninu pokrájenou na menší kousky a asi 3 minuty restujte, aby zelenina „zavoněla". V závěru restování přimíchejte také nožem naplocho rozdrcený a nadrobno pokrájený česnek. Vše osolte, okořeňte pepřem a muškátovým květem, přidejte bílé víno a bez pokličky duste, až se víno vyvaří a zmizí jeho vůně.

Takto připravenou zeleninu zalijte 1–1,5 litrem zeleninového vývaru (případně vody), přidejte na kostičky nakrájené brambory a na mírném ohni vařte asi půl hodiny, až bude vše úplně měkké. Pokud si chcete ušetřit čas, v tlakovém hrnci budete mít hotovo za 15 minut.

Když je zelenina úplně měkká (klidně ji nechte trochu rozvařit), rozmixujte ji ponorným mixérem dohladka, až vznikne krém. Přimíchejte šlehačku, dochuťte citronovou šťávou z 1/2 citronu a asi 4 lžičkami cukru. Vzniklý krém, který můžete směle využít i jako omáčku, podávejte ozdobený nakrájenou pažitkou, případně dalšími ingrediencemi dle chuti strávníků. Hodí se strouhaný sýr (např. gouda), na plátky nakrájený a lehce opražený nebo měkký pečený česnek, na kostky nakrájená a osmahnutá anglická slanina nebo jako u svíčkové kopeček šlehačky a brusinky.

Foto: Petr Makovička

Všechny polévky byly výborné a Jana se podělila s redakcíFoto: Petr Makovička

Nevybrali jste si? Pak zkuste naše tipy z článku Souboj receptů: Tři domácí polévky.

Jakou polévku doma vaříte nějraději vy? Svoje nejen polévkové recepty mi posílejte na e-mail jana.ch@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám