Hlavní obsah

Gulášová polévka s kořenovou zeleninou a noky

Hodnocení:
(25)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
1 hodina 40 minut
Náročnost
nízká

Dobře uvařená, vydatná a horká polévka neurazí žádnou návštěvu, naopak se u vás hosté budou cítit jako doma. Nabídněte jim k ní kousek čerstvého chleba a rozhodně vás nepomluví. A když se nesní všechno, nevadí. Druhý a třetí den je polévka obvykle ještě chutnější. Husté bramboračky a zeleninové i luštěninové polévky se připravují v tomhle období často. A jejich královnou je gulášovka ve všech podobách. Zkuste tuhle neobvyklou ostřejší verzi s kořenovou zeleninou a noky.

Ingredience pro:
10 porcí
Budete potřebovat
  • 4 cibule
  • 700 g hovězího předního masa
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 čtvrtka celeru
  • 4 brambory
  • 1 lžíce vepřového sádla
  • 3 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 špetka pepře
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička majoránky
Na noky
  • 1 vejce
  • 50 g hrubé mouky
  • 1 špetka soli
K podávání
  • 1 bochník chleba
  • 3 snítky hladkolisté petržele
  • 1 sušená feferonka
Článek

Postup

Krok 1: Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky – nemusejí být drobné, ale udělejte je menší než do guláše. Hovězí omyjte, osušte a pokrájejte na kostky asi jeden a půl centimetru velké. Ve větším hrnci rozpalte sádlo a cibuli na něm osmažte do světlehnědé barvy.

Krok 2: Přidejte maso, opečte ho s cibulí a za občasného míchání nechte odvařit všechnu vodu, kterou hovězí pustilo. K základu přidejte prolisovaný česnek a rajčatový protlak, krátce opečte a hrnec částečně stáhněte z plamene. Vsypte sladkou i pálivou papriku, kmín, pepř a sůl a všechno krátce, ale důkladně rozmíchejte v horkém tuku. Maso podlijte šálkem vody tak, aby bylo téměř ponořené, přikryjte pokličkou a nechte dusit asi hodinu.

Krok 3: Zatímco se vaří maso, připravte si zeleninu: omyjte ji, oloupejte a nakrájejte na kostičky – kořenovou zeleninu na drobné, brambory mohou být větší.

Krok 4: Asi po hodině dušení přidejte k masu všechnu zeleninu a dolijte vodu tak, abyste získali asi tři litry polévky. Ochutnejte a případně dosolte. Znovu přiveďte k varu a mírně vařte asi půl hodiny. Zelenina i maso by měly být měkké a brambory mají mít „oblé“ hrany – začínají se rozvářet, ale ještě drží pohromadě.

Krok 5: Na noky rozklepněte do mísy vajíčko, osolte a přidejte tolik hrubé mouky, aby vzniklo hustší, ale ne tuhé těstíčko. Nechte malou chvíli odležet.

Krok 6: Noky zavařte: malou lžičkou vykrajujte z těstíčka jednotlivé kusy, vkládejte je přímo do polévky a krátce povařte. Úplně na závěr přidejte ještě špetku majoránky.

Krok 7: Polévku nechte chvíli odpočinout. Podávejte s dobrým chlebem, posypanou čerstvou petrželkou, a kdo chce, může si ji přiostřit feferonkou.

Dáváte do gulášovky noky, nebo je to pro vás novinka?

ynezorPumanzeSaNyknalC
14. 11. 2018

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.