Hlavní obsah
4,2
(31)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Dobře uvařená, vydatná a horká polévka neurazí žádnou návštěvu, naopak se u vás hosté budou cítit jako doma. Nabídněte jim k ní kousek čerstvého chleba a rozhodně vás nepomluví. A když se nesní všechno, nevadí. Druhý a třetí den je polévka obvykle ještě chutnější. Husté bramboračky a zeleninové i luštěninové polévky se připravují v tomhle období často. A jejich královnou je gulášovka ve všech podobách. Zkuste tuhle neobvyklou ostřejší verzi s kořenovou zeleninou a noky.

15 min.
Příprava
1 hod., 40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
10 porcí
  • 4 ks cibule
  • 700 g hovězího předního masa
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 stroužky česneku
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 čtvrtka celeru
  • 4 ks brambor
  • 1 lžíce sádla
  • 3 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 špetka pepře
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička majoránky
Noky
  • 1 ks vejce
  • 50 g hrubé mouky
  • 1 špetka soli
K podávání
  • 1 bochník chleba
  • 3 snítky listové petržele
  • 1 ks sušenou feferonku
Článek

Postup

01.

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky – nemusejí být drobné, ale udělejte je menší než do guláše. Hovězí omyjte, osušte a pokrájejte na kostky asi jeden a půl centimetru velké. Ve větším hrnci rozpalte sádlo a cibuli na něm osmažte do světlehnědé barvy.

02.

Přidejte maso, opečte ho s cibulí a za občasného míchání nechte odvařit všechnu vodu, kterou hovězí pustilo. K základu přidejte prolisovaný česnek a rajčatový protlak, krátce opečte a hrnec částečně stáhněte z plamene. Vsypte sladkou i pálivou papriku, kmín, pepř a sůl a všechno krátce, ale důkladně rozmíchejte v horkém tuku. Maso podlijte šálkem vody tak, aby bylo téměř ponořené, přikryjte pokličkou a nechte dusit asi hodinu.

03.

Zatímco se vaří maso, připravte si zeleninu: omyjte ji, oloupejte a nakrájejte na kostičky – kořenovou zeleninu na drobné, brambory mohou být větší.

04.

Asi po hodině dušení přidejte k masu všechnu zeleninu a dolijte vodu tak, abyste získali asi tři litry polévky. Ochutnejte a případně dosolte. Znovu přiveďte k varu a mírně vařte asi půl hodiny. Zelenina i maso by měly být měkké a brambory mají mít „oblé“ hrany – začínají se rozvářet, ale ještě drží pohromadě.

05.

Na noky rozklepněte do mísy vajíčko, osolte a přidejte tolik hrubé mouky, aby vzniklo hustší, ale ne tuhé těstíčko. Nechte malou chvíli odležet.

06.

Noky zavařte: malou lžičkou vykrajujte z těstíčka jednotlivé kusy, vkládejte je přímo do polévky a krátce povařte. Úplně na závěr přidejte ještě špetku majoránky.

07.

Polévku nechte chvíli odpočinout. Podávejte s dobrým chlebem, posypanou čerstvou petrželkou, a kdo chce, může si ji přiostřit feferonkou.

Dáváte do gulášovky noky, nebo je to pro vás novinka?

Reklama

Související témata:

Načítám