Článek
Postup
01.
Vejce ušlehejte s cukrem, špetkou soli, lžící oleje a polovinou mléka. Střídavě pak přidávejte mouku a zbylé mléko, až vznikne tekuté těsto.
02.
Nechte chvíli odstát a mezitím si připravte pomerančový sirup. Cukr nechte na malém ohni rozpustit na karamel, nemíchejte ho, jen občas rendlíkem zatřeste. Sundejte z plamene, přidejte máslo a pomerančovou šťávu (pozor, může to prskat!) a vraťte na sporák, kde karamel nechte za občasného míchání rozpustit do hladka.
03.
Nyní usmažte palačinky: menší naběračku těsta rozlejte po dobře rozpálené a olejem potřené pánvi, až se objeví puchýřky, tak palačinku obraťte a nechte chvíli zezlátnout z druhé strany. Takto pokračujte se zbytkem těsta.
04.
Do sirupu přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru i alkohol a "vykoupejte“ v něm přímo v pánvi hotové palačinky. Přeložte je do šátečku a podávejte se zbylým sirupem.