Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Palačinky milují děti i dospělí. Pokud je budete připravovat jenom pro dospělé, nebojte se do sirupu přidat koňak nebo pomerančový likér. Takový dezert zachutná všem.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Palačinky
  • 2 ks vejce
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 140 g polohrubé mouky
  • sůl
  • 200 ml mléka
  • 1 dl rostlinného oleje
Sirup
  • 100 g cukru
  • 80 g másla
  • 150 ml pomerančové šťávy
  • pomerančová kůra
  • 6 lžic koňaku
Článek

Postup

01.

Vejce ušlehejte s cukrem, špetkou soli, lžící oleje a polovinou mléka. Střídavě pak přidávejte mouku a zbylé mléko, až vznikne tekuté těsto.

02.

Nechte chvíli odstát a mezitím si připravte pomerančový sirup. Cukr nechte na malém ohni rozpustit na karamel, nemíchejte ho, jen občas rendlíkem zatřeste. Sundejte z plamene, přidejte máslo a pomerančovou šťávu (pozor, může to prskat!) a vraťte na sporák, kde karamel nechte za občasného míchání rozpustit do hladka.

03.

Nyní usmažte palačinky: menší naběračku těsta rozlejte po dobře rozpálené a olejem potřené pánvi, až se objeví puchýřky, tak palačinku obraťte a nechte chvíli zezlátnout z druhé strany. Takto pokračujte se zbytkem těsta.

04.

Do sirupu přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru i alkohol a "vykoupejte“ v něm přímo v pánvi hotové palačinky. Přeložte je do šátečku a podávejte se zbylým sirupem.

Související témata:

Načítám