Hlavní obsah
Foto: Televize Seznam

Foto: Televize Seznam

Milujete asijskou kuchyni? Pak vyzkoušejte japonskou specialitu, dashi vývar. Obsahuje mimo jiné i houby shitake, které jsou skvělé na imunitu, což se vždy hodí.

15 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Dashi vývar
  • 20 g řasy kombu
  • 30 g hub shitake
  • 10 g tuňáka
    4
  • 500 ml vody
  • 50 ml sójové omáčky
    6
  • 20 ml rýžového vína
  • 30 ml saké
  • 20 ml rýžového octa
  • 1 lžíce švestkové omáčky
    1
    7
Houbové knedlíčky
  • 40 g bramborového škrobu
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 70 ml horké vody
  • 200 g sušených hub
  • 30 g miso pasty z rýže
    6
  • 60 g kimchi
    4
  • 2 ks šalotky
  • 2 lžíce sezamového oleje
    11
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

Na tradiční japonský vývar dashi se používá sušený fermentovaný uzený tuňák katsuobushi.

Do knedlíčků pak použijte směs asijských hub, jako jsou shitake, hlíva ústřičná a shimeji.

01.

Do hrnce dejte řasu kombu a zalijte 500 ml vody, nechte řasu odmočit přibližně 1 hodinu. Poté přidejte do hrnce sušené shitake houby a vše přiveďte na teplotu kolem 90 °C. Na této teplotě udržujte vývar přibližně 30–40 minut. Během vaření odebírejte bílou pěnu, která se bude tvořit na hladině. Po hodině hrnec odstavte, přisypte sušeného tuňáka, zamíchejte, přikryjte pokličkou a nechte vývar louhovat alespoň 30 minut.

02.

Po uplynutí času vývar přeceďte do nového hrnce. Dle chuti dochuťte sójovou omáčkou, rýžovým vínem (použijte ideálně sladké víno mirin) a likérem saké. Poté vývar na mírném plameni zredukujte na polovinu. Nakonec do vývaru přimíchejte 1–2 PL švestkové omáčky a hrnec odstavte.

03.

Na houbové knedlíčky nakrájejte směs hub na větší kusy. Do pánve dejte 1–2 PL oleje a houby orestujte dozlatova. Dejte je na kuchyňské prkénko a nasekejte najemno. Kimchi též nasekejte. Poté dejte houby i kimchi do misky, přidejte miso pastu a najemno nasekanou šalotku. Vše dobře promíchejte, aby vznikla hustá náplň, a dejte ji zatím do lednice.

04.

Do mísy prosejte oba škroby. Přilijte vroucí vodu a hned začněte směs míchat. Poté vše přendejte na pracovní plochu, přidejte ½ PL oleje a uhněťte elastické těsto. Vyválejte ho na tenký plát. Můžete si pomoct strojkem na těstoviny. Aby se vám těsto na strojku nelepilo, pomoučte si ho kouskem škrobu.

05.

Z těsta vykrojte kolečka o průměru asi 4–5 cm. Do středu každého dejte houbovou náplň. Kolečko přeložte a okraje dobře prsty zatlačte, aby směs nevytekla. Knedlíčky napařujte v bambusovém pařáku přibližně 8–10 minut.

Servírování

Hotové knedlíčky podávejte s dashi omáčkou. Pro zvýraznění všech chutí můžete k pokrmu ještě přidat nakládané houby shimeji. Nálev připravíte smícháním rýžového octa, sójové omáčky, nakrájené šalotky, s česnekem a bylinkami dle vlastního výběru. Skvěle se hodí například rozmarýn nebo šalvěj. Vše přiveďte k varu, odstavte a nechte vychladnout. Houby shimeji dejte do misky a zalijte je přeceděným lákem. Nechte louhovat v lednici alespoň 24 hodin.

Načítám