Hlavní obsah
3,9
(18)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Japonské knedlíčky gyoza se nejdřív krátce opečou na pánvi a poté ještě dovaří v páře, díky tomu jsou křupavé i vláčné zároveň. Náplň z mletého masa je příjemně aromatická a kvalitní sójová omáčka a houby shitake se postarají o nálož takzvané páté chuti, umami. Jsou prudce návykové, a to je důvod, proč se pustit do jejich domácí výroby, i když je trošku pracnější.

1 hod.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
40 kusů
Na těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 150 ml horké vody
  • 8 lžic škrobu
Na náplň
  • 300 g mletého vepřového masa
  • 2 listy hlávkového zelí
  • 2 houby shitake
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
Na omáčku
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 kousek chilli
Na dokončení
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce sezamu
  • 1 hrst čerstvého koriandru
Článek

Vyberte si deštivý den, v klidu se k nim posaďte, a když už se do nich pustíte, udělejte je rovnou z dvojnásobné dávky. Dobře se mrazí: když je budete mít připravené, postačí vám 10–15 minut a na stůl ponesete rychlou večeři nebo hvězdu všech večírků. Suroviny navíc lehce seženete v běžných obchodech.

Postup

01.

Na těsto prosejte do mísy mouku se solí. Postupně přilejte 150–160 ml horké vody a nejdřív lžící, pak ručně zpracujte na těsto. Až se mouka provlhčí, spojí do kompaktní koule a přestane se lepit na stěny mísy, těsto vyjměte na desku a pořádně ho propracujte. Nastavte si kuchyňskou minutku na 10 minut a opravdu dobře ho hněťte a překládejte, až bude krásně elastické. Propracované těsto zabalte do fólie a nechte v lednici uležet alespoň hodinu.

02.

Mezitím si připravte náplň: do mísy dejte vepřové maso. Z listů zelí vykrojte tuhá žebra a nakrájejte je na opravdu malé kostičky. Z hub odstaňte nožky a také je nakrájejte nadrobno. Nadrobno nakrájejte i jarní cibulku s natí, nastrouhejte zázvor a česnek a všechno přidejte k masu. Směs zlehka osolte, přidejte černý pepř, sójovou omáčku a sezamový olej a všechno dobře propracujte (ideálně rukou), až bude směs kompaktní.

03.

Z odpočinutého těsta odkrojte polovinu a zbytek nechte zatím zabalený v lednici. Pracovní desku štědře posypejte škrobem (můžete použít kukuřičný i bramborový škrob) a těsto rozválejte opravdu na tenko. Je elastické a netrhá se, mělo by to jít lehce. Z rozváleného těsta vykrojte kolečka o průměru 8–9 cm. Každé z nich dobře posypejte škrobem a ukládejte pod navlhčenou utěrku.

Tip: Když se vám bude těsto při válení smršťovat a vracet, nechte ho chvíli povolit, posypejte ho ještě trochou škrobu a zkuste to znovu.

04.

Až budete mít hotová všechna kolečka, připravte si k ruce utěrku, náplň, misku s vodou a velký tác posypaný škrobem. Do dlaně levé ruky (pokud jste pravák) položte kolečko těsta, přidejte lžičku náplně a navlhčeným prstem potřete vodou celý okraj kolečka. Těsto přeložte kolem náplně na polovinu a volné konce nařaste a spojte do úhledného balíčku. Hotové taštičky ukládejte na tác pod utěrku.

Tip: Skládání taštiček je na celém receptu nejsložitější. Když si nevěříte, použijte tvořítko na taštičky. Naplněné taštičky pak na tác nepokládejte naplocho, ale postavte je na přehnutou stranu (čili tou spojovanou nahoru). Taštičky si tak trochu „sednou“, tím se vytvoří plocha, kterou pak budete opékat dokřupava. Takhle připravené gyozy vypadají jako stádečko dinosaurů, část z nich můžete nechat na tácu zmrazit a pak uložit do lednice sesypané do neprodyšného sáčku).

05.

Ve velké pánvi s poklicí rozehřejte olej. Taštičky do ní vyskládejte v jedné vrstvě a nechte je v klidu 2–3 minuty, až se spodní část opeče do zlatohněda (občas můžete pánví zatřást). Do pánve poté přilejte tři čtvrtě hrníčku vody, přiklopte poklicí, stáhněte plamen a nechte gyozy dojít v páře dalších 4–5 minut, až se voda odpaří. Poté jednu ochutnejte a případně dolijte ještě kapku vody, nemělo by to ale být nutné. Až se voda úplně vyvaří, přidejte do pánve ještě lžíci sezamového oleje a už jenom krátce opečte.

Tip: Zmrazené gyozy nemusíte před přípravou rozmrazovat, postupujte stejně jako u čerstvých taštiček, jenom je nechte v páře o minutku nebo dvě víc.

06.

V misce promíchejte všechny suroviny na omáčku. Podle chuti přidejte i kousek nasekané chilli papričky. Gyozy podávejte ihned, posypané lžičkou sezamových semínek a čerstvým koriandrem a s omáčkou na namáčení.

Recepty na plněné taštičky, knedlíčky a měšce najdete na celém světě a na své si přijdou i vegetariáni: plnit je můžete třeba tvarohem, špenátem a fetou nebo lesním ovocem.

Reklama

Související témata: