Hlavní obsah

7 tipů a triků z kuchyně Pavla Berkyho

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak jednoduše udělat silný vývar nebo domácí bylinné oleje? A kde všude využít zázvor či zbytek brambor? Tady jsou tipy, které podle Pavla zaručeně fungují.

Článek

Každý kuchař má svá kulinářská tajemství, která s nikým nesdílí. Ne jinak to má i Pavel Berky, semifinalista soutěže MasterChef a hlavní tvář pořadu Ve dvou se to lépe vaří, který najdete na videoportálu Stream. Speciálně pro nás ale udělal výjimku a prozradil sedm oblíbených triků, které s oblibou využívá. Jistě budou zajímavou inspirací i pro vás.

1. Zázvor třeba i do vánočního cukroví

Zázvor je surovina, která by neměla chybět v žádné kuchyni, obzvláště v zimních měsících. Kromě toho, že dodá vašim pokrmům svěžest a příjemně je okoření, je to obrovský zdroj vitaminů. Nejčastěji se využívá v asijské nebo indické kuchyni, kde se používá jeho kořen. Může však perfektně dochutit třeba i vaše cukroví. Při pečení zvolte spíše jeho mletou variantu. Připravit můžete třeba zázvorové sušenky nebo perník. Perfektně se páruje i s jablky, vyzkoušet můžete například jablkový crumble se zázvorem.

2. Skvělé krokety z bramborové kaše

Každý to zná: Z nedělního oběda vám zbyla bramborová kaše a je vám líto ji vyhodit. To určitě nedělejte, protože právě ze zbylé kaše si můžete připravit skvělé bramborovo-sýrové krokety, které se budou vyjímat třeba na vašem silvestrovském večírku s přáteli.

Foto: Pavel Berky

Krokety ze zbylé kaše a sýru? Dokonalost! Foto: Pavel Berky

3. Dokonale silný vývar

Málokdo ví, že opravdu silný masový vývar můžete připravit za pomoci jediného jednoduchého kroku. Stačí všechny kosti a nakrájenou zeleninu rozprostřít na pečicí plech, zakápnout trochou olivového oleje a dát nejprve zapéct do dobře rozpálené trouby. Během pečení se ze všech surovin uvolní mnohem více chutí. Pak opečené kosti se zeleninou přendejte do hrnce, zalijte studenou vodou a nechte pozvolna táhnout, alespoň 3 hodiny.

4. Veganská majonéza

Majonéza bez vajec? Ano, jde to a je jednodušší, než byste si mohli myslet. Stačit vám bude konzerva cizrny v nálevu. Tento nálev zvaný také aquafaba totiž dokonale nahradí vaječný žloutek, který je při přípravě majonézy důležitý. Do misky si dáte pár lžic nálevu z cizrny, kousek dijonské hořčice, šťávu z citronu, sůl a pepř. Dále postupujte jako při přípravě klasické majonézy, kde do tohoto základu pomalu přešleháváte rostlinný olej, až vznikne hustá konzistence majonézy.

Foto: Profimedia.cz

Nálev z cizrny poslouží stejně dobře jako žloutky, dobře z něj tedy připravíte majonézuFoto: Profimedia.cz

5. Palačinky, které se netrhají a nelepí

Základem dokonalého těsta na palačinky je vždy plnotučné mléko, hladká mouka a vejce. Nikdy do těsta nepřidávejte cukr. Ten totiž způsobí to, že palačinky se na pánev přilepí a nepůjdou otočit na druhou stranu. Místo cukru však do těsta přimíchejte kousek rozpuštěného másla. Palačinky budou vláčnější a nebudou se trhat. Dobré je také nechat těsto před přípravou palačinek alespoň 30 minut odležet.

6. Božská nakládaná cibule

Cibule je základem téměř všech slaných receptů. Dá se péct, vařit, restovat, zapékat nebo také nakládat. Naložená cibule může být dokonalým osvěžením masových pokrmů a hotová je za pár minut. Stačí, když ji nakrájíte na velmi tenká půlkolečka, zalejete rozvarem a necháte marinovat.

Rozvar připravíte tak, že v rendlíku smícháte vinný ocet s vodou v poměru 2 : 1, přidáte cukr, sůl, bobkový list, kuličky černého pepře a vše přivedete k varu. Tímto nálevem zalijete nakrájenou cibuli a necháte ji marinovat alespoň 30 minut. Vyzkoušejte tento tip s červenou cibulí, která se po marinování obarví na krásnou růžovou barvu a dodá vašemu jídlu větší šmrnc.

7. Domácí bylinné oleje

Chutnají skvěle, příprava vám zabere jen pár minut a výsledný efekt na talíři je hodný Masterchefa. Stačí větší množství oblíbené bylinky (jako např. petržele, bazalky, koriandru…), rostlinný olej a sůl. Všechny suroviny dejte do blenderu a nechte mixovat dobrých 5 minut. Poté olej přeceďte přes plátýnko nebo sítko. Bylinkovým olejem můžete pokapat třeba vaši oblíbenou krémovou polévku nebo použít jako zálivku na salát. Uchovávejte ho jako běžný stolní olej.

Zkuste si podle Pavla Berkyho připravit třeba brynzové halušky

Související témata:

Načítám