Hlavní obsah

Recepty pro ty, kteří chtějí zhubnout

Foto: archiv čtenářky

Milada se do hubnutí pustila se vším všudyFoto: archiv čtenářky

Reklama

Milada z našeho projektu Hubneme s ProŽeny.cz pro vás exkluzivně připravila a také nafotila zdravá a chutná jídla. Nezkusíte si trochu rozšířit kuchařské umění o neobvyklé suroviny a nevyčarujete si také vitaminové dobroty?

Článek

„Některá jídla jsou trochu nezvyklá, ale příjemně mě překvapují," uvádí Milada Kohoutová. „Například dýně, kterou mám hned v několika receptech, se dá používat na zahušťování polévek i omáček, k přípravě sladkých i slaných pokrmů, a navíc teď v podzimním období je levná."

Další suroviny, z nichž Milada připravila recepty, jsou sice méně známé, ale obsahují spoustu vitaminů a vlákniny. Možná jste na ně sami v obchodech narazili a jen jste nevěděli, jak je upravit. A přitom na naše tělo mají i další pozitivní účinky, nejen zaplnit žaludek. Takže se seznamte:

Špalda se zeleninou (3 porce)

Potřebujete: 2 hrnky špaldy, 1 papriku, 1 mrkev, 4 ředkvičky, strouhaný tempeh, petrželku na ozdobení.

Postup:Špaldu uvařte doměkka (v poměru vody a špaldy 2:1), smíchejte s dušenou mrkví a dušenými ředkvičkami, přidejte nadrobno nakrájenou papriku a ozdobte petrželkou. Můžete ji posypat nastrouhaným tempehem (použijte i jinou zeleninu nebo 250 g mražené zeleninové směsi).

Foto: archiv čtenářky

Špalda obsahuje spoustu vlákniny. Ta skvěle podporuje tráveníFoto: archiv čtenářky

Čisticí čaj z kmínu

Potřebujete: 1 lžičku kmínu na 1 hrnek.

Postup: Kmín zalijte vařicí vodou, louhujte 10 minut, sceďte a vypijte. Stačí jeden šálek čaje za den. Pomáhá na trávení.

Krůtí špízy s rýží (4 porce)

Potřebujete:150 g rýže natural, 200 g krůtích prsou, kousek dýně a červené řepy, mrkev, cibuli, čerstvou bazalku na ozdobení.

Postup: Krůtí prsa a zeleninu nakrájejte na menší kousky, nabodněte na špízovou jehlu, pečte 45 minut v předehřáté troubě (asi 180 stupňů Celsia) a podávejte s rýží natural, kterou ozdobíte čerstvou bazalkou.

Foto: archiv čtenářky

Krůtí špízy si dejte dva. Jeden je podle odbornice Jany Altnerové máloFoto: archiv čtenářky

Dýňová polévka (4 porce)

Potřebujete: 500 g dýně, 0,75 l vody, malou cibulku, pepř, sůl, 2 lžíce olivového oleje, petrželku na ozdobení.

Postup: Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibulku, přidejte na menší kusy nakrájenou dýni, podlijte trochou vody a duste 15 minut. Poté přidejte vodu, rozmixujte, dochuťte solí, pepřem, ozdobte petrželkou.

Tip pro fajnšmekry: Přidejte muškátový oříšek a na hotovou porci přidejte pár kapek dýňového oleje a podávejte.

Hustá zeleninová polévka s červenou čočkou (4 porce)

Potřebujete: hrnek červené čočky, 1 cibuli, 4 brambory, 3 střední petržele, kurkumu, drcený kmín, olej, 10 stroužků česneku, půl středního celeru, pažitku na ozdobení.

Postup: Plátky česneku a cibuli nakrájené na větší kousky smažte asi 5 minut s kurkumou a kmínem, pak přideje 1–1,5 l vody, opranou červenou čočku, na kostičky nakrájené brambory, mrkev, celer a vařte asi 20 minut, zahustěte nastrouhanou dýní, vařte dalších 5 minut, jemně osolte, ozdobte pažitkou a podávejte.

Foto: archiv čtenářky

Zelenina je důležitou součástí jídla při hubnutíFoto: archiv čtenářky

Jáhlová kaše (výborná snídaně, 1 porce)

Potřebujete: půl hrnku jáhlů, 4 sušené švestky, lžička slunečnicových semínek, rýžové mléko.

Postup: Jáhly spařte vařící vodou, 10 až 15 minut vařte (voda jáhly v poměru 2:1), přimíchejte na kousky nakrájené sušené švestky, slunečnicová semínka a zalijte (rýžovým) mlékem.

Že jste právě dostali chuť na dobrou polévku nebo jahlovou kaši? Nebo vás chytla kuchařská vášeň? Skvěle! S chutí do toho! A když navíc víte, že těmito jídly posílíte i své zdraví, není co řešit. Co myslíte?

Reklama

Související témata:

Načítám