Článek
V oblíbené pekárně si často kupuju výborné sladké semínkové placičky. A tak jsem zkoušela a experimentovala – a povedlo se mi upéct podobné. Jsou vlastně úplně jednoduché a místo dýňových můžete použít i jiná semínka nebo jejich směs. Jako pojidlo v tomto receptu slouží jednoduché těsto. Sladkost a lesk placičkám–sušenkám dodává med.
Postup
01.
Nejprve si připravte těsto. V misce rozšlehejte ruční metlou vejce s cukrem a pár zrnky soli. Do této směsi postupně přes malé sítko přidejte mouku a ruční metlou ji zapracujte. Vznikne hladké tekuté těstíčko.
02.
Troubu zapněte na 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem nebo nepřilnavou podložkou. Lžící na něj dělejte z těsta placičky o průměru asi 4 cm. Na ně ihned nandejte hojně loupaných dýňových semínek, aby těsto zcela přikryly. Plech vložte do předehřaté trouby a pečte asi 10 minut.
Tip: Těsto by se nemělo na plechu příliš roztéct, pokud je hodně tekuté, přidejte trochu mouky.
03.
Lžíci medu zamíchejte v trošce horké vody, aby vznikl medový roztok, a v polovině pečení jím placičky potřete. Semínka se na sušence zafixují a med dodá sladkost i lesk. Hotové placičky nechte na plechu zcela zchladnout a až pak je přendejte na talíř.
Recept na pražená dýňová semínka
- Semínka krátce povařte ve slané vodě, pak je zlehka osušte a promíchejte s trochou oleje a koření. Poté pečte 10–15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.



