Hlavní obsah
4,6
(7)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Semínkové krekry se hodí jako energetická svačina na výlety nebo jako křupavý doplněk ke krémovým polévkám. Obejdou se bez lepku i bez vejce a použít můžete semínka, která vám chutnají nejvíc.

10 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 30 × 38 cm
Na lněné vejce
  • 3 lžíce lněných semínek
  • 100 ml vody
Dále pak
  • 300 g směsi semínek
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce cizrnové mouky
Článek

Postup

01.

Provětrejte spíž a sesypejte na jednu hromádku všechny zbytky olejnatých semínek, které najdete. Hodí se dýňová, slunečnicová, lněná či sezamová semínka, přidat můžete trochu máku, a dokonce i 3–4 lžíce celozrnných vloček. Propláchněte je na sítku a nechte chvíli namáčet ve vodě.

Tip: Pokud se lepku musíte vyhýbat důsledně, vločky vynechte nebo pozorně čtěte etikety: na trhu najdete i bezlepkové vločky. Stejně tak se můžete poohlédnout i po už namíchané směsi semínek.

02.

Na lněné vejce rozmixujte lněná semínka (používám na to starší elektrický mlýnek na kávu), zalijte je vlažnou vodou a nechte je 10–15 minut odstát.

Tip: S termínem lněné vejce se nejčastěji potkáte ve veganské kuchyni. Jde o směs rozmixovaných lněných semínek a vody: když necháte namočená semínka chvíli postát, uvolní sliz, který konzistencí připomíná vaječný bílek a v těstě má podobné pojivé schopnosti.

03.

Troubu předehřejte na 160 °C a na velký plech rozprostřete papír na pečení. Sceďte semínka, přidejte k nim olivový olej, sůl, lněné vejce a cizrnovou mouku a dobře promíchejte. Směs bude sice trochu drolivá, ale dostatečně soudržná. Pokud se bude drolit příliš, přidejte ještě lžíci cizrnové mouky.

Tip: Cizrnová mouka je přirozeně bezlepková, plná živin a má skvělou oříškovou chuť. V kuchyni má všestranné využití, výborně zahušťuje a připravíte z ní i výborné bezlepkové cizrnové placky.

04.

Směs přeložte na plech a navlhčenou obrácenou lžící ji trpělivě rozetřete až do okrajů na tenkou a souvislou placku. Dejte si záležet, aby byla všude stejně vysoká a hezky uhlazená. Rádýlkem nebo ostrým nožem pak naznačte linie, podle kterých po upečení nalámete jednotlivé kousky. Když vám bude překážet větší semínko, nevadí. Nožem se nemusíte dostat až na plech, linie opravdu stačí jen naznačit.

05.

Pečte v předehřáté troubě 40–50 minut, až bude placka na dotek suchá, semínka se rozvoní a začnou zlehka zlátnout. Zhruba po půlhodině pečení plech vyndejte a placku obraťte. Jak na to? Přikryjte ji dalším kusem papíru na pečení, chytněte za vzdálenější rohy a rychlým odvážným pohybem přehoďte spodkem nahoru. Původní papír sloupněte a dopečte.

Tip: Pokud si při přetáčení nevěříte, převraťte placku pomocí dalšího plechu na pečení nebo použijte velké prkénko.

Semínkové krekry vydrží v dobře uzavřené dóze i dva týdny. Výborné jsou samotné, ale i jako křupavý doplněk ke krémovým polévkám.

Reklama

Načítám