Článek
Postup
01.
Hovězí maso můžete koupit už namleté, pokud ale chcete mít opravdu jemné ragú, nechte si ho namlít u řezníka nebo to udělejte sami doma, je totiž potřeba maso namlít dvakrát.
02.
Cibuli nakrájejte najemno a zpěňte ji na oleji.
03.
Pak přidejte jemně namleté maso a najemno nastrouhanou mrkev. Maso pustí hodně šťávy, kterou nechte za častého míchání všechnu zredukovat.
04.
Pak přidejte oloupaná a na kousky pokrájená rajčata a rajčatový protlak nebo plechovku krájených rajčat i se šťávou, sůl a pepř a opět nechte všechnu přebytečnou tekutinu vyvařit. Maso duste, dokud není úplně měkké a podle potřeby ho případně podlijte trochou vody. Důležité je, aby na závěr bylo ragú opravdu husté. Asi 10 minut před koncem dušení přidejte nasekané bylinky.
05.
Připravte si bešamel. Ve středně velkém kastrůlku rozpusťte na mírném ohni máslo, přisypte mouku a dobře promíchejte. Mouku s máslem 2 minuty restujte a nechte pěkně propojit. Lehce zvyšte plamen a začněte přilévat mléko. Lijte pomalu a stále míchejte, aby se mouka do mléka dobře zašlehala. Za stálého míchání přiveďte k varu. Vznikne hustší kaše, která ale během vaření postupně získá konzistenci husté omáčky. Bešamel povařte 4 minuty. Nakonec do omáčky nastrouhejte muškátový oříšek, osolte a opepřete a povařte ještě 1 minutu.
06.
Zapékací misku vymažte trochou oleje nebo kouskem másla a na dno dejte trochu bešamelu, aby cannelloni lépe držely místo. Jednotlivé trubky těstovin naplňte lžičkou boloňským ragú a skládejte je vedle sebe do misky. Nakonec je přelijte zbytkem bešamelu, posypejte nastrouhaným sýrem a dejte na 20 minut zapéct do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia, aby sýr zezlátl.