Hlavní obsah
Foto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Foto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Ne nadarmo se pampeliška označuje také jako smetánka lékařská – už naše prababičky dobře věděly o jejích léčivých účincích. A my se jí dnes inspirujeme. Jak si z ní to dobré uchovávat i na další měsíce? Pomocí medu!

Neuvedeno
Příprava
1 hod., 45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 skleniček
  • 2 ks citronu
  • 2 kg třtinového cukru
  • 2 l vody
  • 500 ks pampeliškových květů
Neobsahuje alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

Květy zalejte dvěma litry vody, 15 minut povařte a nechte do druhého dne louhovat. Výluh sceďte, přidejte k němu cukr a povařte bez poklice 1–1,5 hodiny do zhoustnutí. Hustotu medu poznáte jednoduše tak, že trochu kápnete na vychlazený talířek. Pokud vám konzistence vyhovuje, přidejte ještě citronovou šťávu a máte hotovo! Ještě horký med rozdělte do skleniček, obraťte dnem vzhůru a nechte takto do druhého dne vychladnout. Uchovávejte v suchu a temnu.

Související témata:

Načítám