Hlavní obsah

Redaktorka hubne: 25 kilo musí dolů 20

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tuky lze spalovat nejenom v posilovněFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

20. díl - Často se mě ptáte, jak zhubnout, aniž byste musely chodit cvičit. Háček není v lenosti, ale v nedostatku času. Chápu, že s jedním či více dětmi se čas na cvičení hledá těžko. Ale nemusíte se „ničit" denně ve fitku, i doma máte spoustu příležitostí k hubnutí.

Článek

Pokud zaměříte svou dietu pouze na jídelníček a ne na pohyb, můžete si být jistá, že kila půjdou dolů jen velmi pomalu. Ale jak na to, když máte málo času?

Nejlepší spalovač? Domácí práce!

Účinně sportovat se docela dobře dá i při běžném úklidu v domácnosti. Na to, abyste spálily přebytečné tuky, se nemusíte denně až do úmoru potit v posilovně, stačí jen pravidelně uklízet. Ovšem tím slůvkem pravidelně je vlastně myšleno denně. Už patnáct minut zátěže nám dokáže rozproudit krevní oběh. A tím se pak nastartuje i látková výměna a tuky se začnou rychleji spalovat.

Hubněte pohybem

Jednoduše začněte třeba tak, že upřednostníte schody před výtahem. Zaměřte se na pravidelné dýchání. To můžete trénovat i na večerních procházkách nebo procházkách s kočárkem, které vám zklidní mysl. Zapomeňte na auto. Vyndejte ze sklepa kolo nebo choďte pěšky.

Foto: archiv autorky

Při odklízení sněhu spálíte až 2500 kJ za hodinuFoto: archiv autorky

A jaké jsou možnosti ke sportování doma? Například při žehlení a mytí nádobí spálíte 180 kalorií. Při běžném domácím úklidu 160 a při vysávání vysavačem 240 kalorií. Pro srovnání si představte, že třeba při gymnastických cvicích spálíte 200 kalorií. Vše je počítáno na hodinu. Více kalorií pak spálíte už jen tenisem, posilováním nebo vytrvalostním během.

Děti jako pohon

Začínám zjišťovat, že moje desetiměsíční dcera je mým výborným pomocníkem při hubnutí. Po čtyřech běhá snad už rychleji než já po dvou, a uhlídat ji, je někdy opravdová bojovka. Takže za ní neustále běhám a cestou uklízím hračky, které rozházela všude kolem. K tomu si připočtěte dennodenní utírání prachu a dvakrát denně pobíhání s vysavačem (dětské sušenky opravdu hodně drobí!) a látková výměna běží na plné obrátky. A to nechci domýšlet, jak to asi vypadá, pokud máte doma dvě děti. Vždyť to je tolik příležitostí k pohybu!

Související témata:

Načítám