Hlavní obsah

Redaktorka hubne: 25 kilo musí dolů 22

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Mějte pevnou vůli a přes svátky vydržteFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

22. díl - Pozítří bude Štědrý den. Znáte to, s ním se na stole objeví spousta jídla, pití a tuny sladkostí. Ale co moje dieta? Přece ji teď nevzdám! Správně, nevzdám, vyzrála jsem na ni - připravila jsem dietní vánoční menu! A jsem přesvědčená, že všem bude chutnat.

Článek

Moje dietní Vánoce

Pro radu, jak se přes svátky co nejlépe stravovat, jsem si zašla za svými dvěma odbornými poradkyněmi, Kateřinou Maresovou a Monikou Švejdovou. A co jsem se od nich dozvěděla? Pokud si chcete přes svátky svou váhu udržet, pak se držte následujících pravidel:

  • Striktně dodržujte tříhodinové intervaly mezi jednotlivými jídly a jezte menší porce. Nejlepší je servírovat jídlo na malých, dezertních talířcích. Budete tak mít pocit, že toho sníte více a přitom spořádáte v podstatě jen poloviční porci, než kdybyste jedli z klasického velkého talíře.
  • Pijte dostatečné množství tekutin, nejlépe vody bez bublinek (nenadýmá). Výhodou pitného režimu je, že pak nejste schopni sníst větší množství jídla.
  • Bramborový salát odlehčete. Použijte jen polovinu majonézy a zbytek doplňte bílým jogurtem. V každém případě vynechejte uzeninu. A pokud salát bez salámu nesníte, pak můžete použít kvalitní šunku, kde obsah masa tvoří minimálně 85 %. Čím větší obsah masa, tím lépe. Hodně kvalitní bývají tzv. dětské šunky.
Foto: archiv autorky

... a Vánoce přišlyFoto: archiv autorky

  • Pokud si nedovedete představit štědrovečerní večeři bez obalovaného kapra či řízku, použijte na smažení nejlépe rýžový olej. Řízek po osmažení můžete zbavit oleje následujícím způsobem - ponořte jej na vteřinku do vroucí vody a ihned vyndejte. Poté uložte na ubrousek a nechte jej oschnout.
  • Cukroví berte jako dezertík, mňamku a dopřávejte si jej opravdu v malých dávkách.
  • Alkohol je nutné také pohlídat. Pokud po nějakém chcete, nebo „musíte" sáhnout, zvolte nejlépe kvalitní suché, bílé víno.

Smažený kapr? K nám domů nesmí!

Pomohly vám nějak tyhle rady? Mně určitě ano. U nás se letos bude místo kapra servírovat méně tučný pangasius pečený přírodně s kmínem a bylinkami. K tomu pak bramborový salát s jogurtem. Jako dezert po večeři se bude podávat vánoční puding (vanilkový se skořicí a nastrouhanými jablky). K pití si dáme jen bílé víno. Možná otevřeme i sekt.

Co se cukroví týče, toho jsem letos nechala kilo a půl napéct. Ale to jen z toho důvodu, aby měl manžel co zakousnout ke kávě a hlavně - aby nám to doma vonělo. Malá dcerka bude mít letos cukroví vlastní - ze sušeného ovoce, takže budu spíš uzobávat od ní. A pevně doufám, že po Vánocích mi váha neukáže ani o deko navíc!

A na čem „ušetříte" o Vánocích kalorie vy? Napište mi na moni.polednice@seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám