Hlavní obsah

Relax ve stínu palem? Můžete ho mít i u sebe na zahradě, poradíme jak

Foto: Vasilieva Ekaterina, Shutterstock.com

Foto: Vasilieva Ekaterina, Shutterstock.com

Reklama

Léto, voda, palmy… Už se vidíte u moře? Omyl, relaxovat ve stínu palmoví můžete dnes už i na české zahradě. Je to sice trošku netradiční, ale rozhodně ne nemožné. Odolné druhy palem lze pěstovat i v našich podmínkách.

Článek

Přemýšlíte, jak ozvláštnit svoji zahradu? Co takhle nějakým zajímavým tropickým exemplářem? Proč ne. Existuje několik druhů palem, juk a agáve, které na vaší zahradě dokážou vykouzlit na naši zeměpisnou šířku netradiční atmosféru. Ve spojení s bazénem a horkým letním počasím si tak i ve všední den po práci budete připadat jako na dovolené.

Trochu jiné zahradničení

Určité druhy tropických rostlin lze na našich zahradách pěstovat, ale potřebují připravit adekvátní podmínky. Pokud tak kouzlu palem podlehnete, získáte rozhodně zajímavé, ale ne nenáročné hobby, kdy se vám samostudium a také učení se z vlastních chyb a konkrétních situací stane denním chlebem. Odměnou vám bude obdiv i údiv vzbuzující zahrada.

Základním předpokladem pro úspěch je výběr takových druhů rostlin, které jsou u nás schopné přežít zimní období. Mezi asi nejrozšířenější druh mrazuvzdorných palem patří Trachycarpus fortunei. Rostlina pochází z Číny z podhůří Himálají. Ve svém přirozeném prostředí roste až ve výšce 2400 metrů nad mořem, u nás je tak schopna bez úhony přečkat mráz až minus 17 stupňů.

Mezi další odolné druhy exoticky vyhlížejících rostlin pak patří například Juka rostrata, Butia capitata, Butia eriosphata, Juka gloriosa, Variegata či Agáve neomexicana.

Foto: Palmyazahrady

Palmy se budou zvláště vyjímat v okolí bazénuFoto: Palmyazahrady

Foto: Palmyazahrady.cz

Poseďte a kochejte se pohledem na exotické rostlinyFoto: Palmyazahrady.cz

Foto: Tropik.cz

Jedna palma tropy nedělá, ale může vám zkrášlit zahraduFoto: Tropik.cz

Jak koupit palmu?

Při pořizování exemplářů byste se měli poohlédnout po vzrostlých rostlinách. Je pak daleko větší pravděpodobnost úspěchu v pěstování oproti malým semenáčům. Vzrostlé rostliny jsou totiž po zakořenění výrazně odolnější, a mají tak větší šanci se uchytit a přežít.

Životaschopná palma se vyznačuje statným kmenem, krátkými řapíky, velkým počtem pevných tmavě zelených listů. Musí mít také hustý kořenový systém. Své šance na výhru pak ještě znásobíte, když si pořídíte rostliny přímo od zkušených pěstitelů, kteří vám předají užitečné tipy a rady k pěstování.

Někteří dokonce prodávají palmy už jimi vypěstované přímo ze semene. Jejich odolnost pak bývá většinou vyšší oproti jedincům z dovozu. Ovšem i dovozové kusy kvalitní pěstitelé zvykají na naše podmínky.

Pořizovací ceny se odvíjí od stáří a vzrůstu rostlin. Semenáče pořídíte za desítky či stovky korun. V případě vzrostlých jedinců počítejte s několika tisíci.

Foto: Palmyazahrady.cz

Na první pohled by nikdo nehádal, že jde o českou zahraduFoto: Palmyazahrady.cz

Foto: Tropik.cz

Jak si ozvláštnit zahradu? Zkuste pěstovat palmy!Foto: Tropik.cz

Foto: Tropik.cz

Kombinace - palmy v zemi i v nádobáchFoto: Tropik.cz

Foto: Tropik.cz

Vzrostlé rostliny budou dominantou pro široké okolíFoto: Tropik.cz

V nádobě či přímo v zemi

Jako často doporučované nejvhodnější oblasti naší domoviny pro pěstování palem se uvádí jižní Morava, okolí Prahy a Polabí. Dle pěstitelů Rudolfa Málka a Radima Kolečkáře ze společnosti Tropik.cz však více záleží na mikroklimatu dané lokality. Nelze paušalizovat, že nejvhodnější budou nížiny, jelikož se v nejníže položených místech často vyskytují takzvaná jezera chladného vzduchu.

Odolným palmám pak vyhovuje prakticky jakákoli zem. Volně vysazené navíc rostou oproti těm pěstovaným v nádobách rychleji. Ty jsou pak i méně odolné. Musíte je také častěji přihnojovat. Z druhé strany palmy v nádobách na zimu snadno uklidíte na kryté místo či do zimní zahrady.

Foto: Palmyazahrady.cz

Zazimované palmy ve speciálních sklenícíchFoto: Palmyazahrady.cz

Ochrana na zimu

U palem pěstovaných přímo v zemi je důležité dodržet zásadu ochrany před vlhkostí – musíte chránit vrchní listovou část, především růstový vrchol. Jakmile by do něj napršelo a voda následně zamrzla, mohou být následky pro palmu fatální. Pokud má u nás palma prosperovat, je pro ni životně důležité, aby nepřišla o listy.

Co se dále zimování týče, je častou začátečnickou chybou nechat se oklamat psanou odolností, která bývá často přeceňována. Pěstitelé pak podle Radima Kolečkáře nechají palmu bez ochrany či s chabým krytím. Rostlina sice první zimu přežije, druhou zimu však drtivá většina už nezvládne, jelikož musela v sezoně vydat většinu energie na obnovu ztracené hmoty.

Foto: Klub přátel palem

Palmy v ziměFoto: Klub přátel palem

Foto: Josef Bučko

Opravdu vzrostlé exempláře už ani naše zima nepřekvapíFoto: Josef Bučko

Líbila by se vám palmová zahrada, nebo raději dáte přednost klasickému rázu českých zahrad?

Reklama

Načítám