Hlavní obsah

Renovace oken a dveří: Snadno a rychle se správnými pomocníky

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Začíná se pomalu oteplovat, a tak přichází ten nejlepší čas na renovaci oken a dveří. Dřevěná okna i dveře potřebují pravidelnou údržbu. Vlivem tepla či zimy nátěr pracuje, praská a mění barvu. Nejenže jsou takové změny nátěru nevzhledné, ale navíc krátí životnost oken a dveří. Pokud ale budete o rámy správně pečovat, dalo by se říci, že jsou na doživotí.

Článek

Renovace oken či dveří je docela dřina – kdo si pamatuje složité opalování laku, nemůže nesouhlasit. Tato technika se sice stále používá, ale v dnešní době najdete na trhu i pomocníky, kteří vám renovaci rámů oken či dveří výrazně usnadní. Kterým byste měli věnovat pozornost?

Odstranění starého nátěru

Nejprve okno či dveře vysaďte z pantů a položte je na pracovní stůl. Pokud máte možnost, přesuňte práci ven. Jako první je nutné zbavit se starého nátěru – pokud se jedná o starší kousek, počítejte s tím, že na něm může být i několik vrstev laku. Jestliže vás čeká práce s pravidelně udržovaným kusem, máte vyhráno, protože vrstev bude jen pár.

Na odstranění starého laku jsou dnes již běžně dostupné takzvané odstraňovače starých nátěrů, které koupíte v každém hobbymarketu. S odstraňovači pracujte vždy podle návodu, nicméně základní postup je u všech stejný. Odstraňovač naneste nejlépe pomocí štětce, nechte jej působit po dobu stanovenou výrobcem a poté nátěr pomocí špachtle oškrábejte. Okno či dveře zbavené starého laku pečlivě očistěte a pak obruste nejprve hrubým a poté jemným smirkovým papírem.

Foto: Archiv

Foto: Archiv

  1. Osmo, Odstraňovač starých nátěrů, 0,75 l, 407 Kč -
  2. Metrum, Buldok, čistič dřeva, 3 kg, 183 Kč -
  3. Barvy a laky Hostivař, Odstraňovač starých nátěrů P8214, 206 Kč -
  4. Kittfort, Barvožrout, odstraňovač starých nátěrů, 0,5 kg, 176 Kč -

Co dělat v situaci, kdy máte na oknech či dveřích příliš silnou vrstvu nátěru a odstraňovač na ni nestačí? V takovém případě nemusíte hned shánět opalovací lampu, vystačíte si i s horkovzdušnou pistolí, s níž se snadno manipuluje a může s ní pracovat i začátečník. Určitě se nemusíte obávat, že dřevěné povrchy spálíte. Jakmile se nátěr začne pomalu tavit, ihned jej seškrabujte špachtlí a nakonec povrch očistěte smirkovým papírem (jako v předchozím odstavci).

Pozor: Při práci s horkovzdušnou pistolí dávejte pozor na sklo, při dlouhodobém působení horka může prasknout.

Příprava před novým nátěrem

Pokud máte okna či dveře očištěné, zbývají jen drobné úpravy. Než začnete natírat, ujistěte se, že je dřevo zcela suché. Dále je nutné opravit drobné vady. Z oken se například může časem vyloupat sklenářský tmel, případně mohou být v různých místech uštípnutá. Okno zatmelíte snadno sami, s moderními tmely se pracuje podobně jako s modelínou a jsou k dispozici v rozličných barvách.

Různé vady dřevěného rámu či uštípnuté rohy zatmelte tmelem na dřevo. Tyto tmely jsou rovněž k dostání v nejrůznějších odstínech, snadno se s nimi pracuje a jsou přetíratelné.

Foto: Archiv

Foto: Archiv

  1. Soudal, Tmel na dřevo, 250 g, 39 Kč -
  2. Den Braven, Brousitelný tmel na dřevo, 250 g, 49 Kč -
  3. Den Braven, Tmel sklenářský, 1 kg, 42 Kč -
  4. Kittfort, Profi sklenářský tmel, 1 kg, 51 Kč -

Jak vybrat vhodný nátěr

Kvalitní nátěr zajistí dlouhou životnost rámů a navíc dlouhotrvající upravený vzhled. Pokud renovujete okna či dveře v dobrém stavu, můžete volit nátěry, jež nechají vyniknout kresbu dřeva. Jestliže je povrch hodně opravovaný, volte raději syté barvy, poslouží vám ale i bílá.

Na první vrstvu použijte takzvaný „ochranný nátěr“, který chrání dřevo před plísní či dřevokazným hmyzem a pomáhá mu lépe snášet výkyvy teplot. Poté už můžete začít s vrchním nátěrem. Zvolte ideálně barvu přímo označenou jako „na okna i dveře“. Ta se aplikuje nejčastěji ve dvou vrstvách. Vždy však postupujte podle pokynů uvedených na obale.

Foto: OlegDoroshin, Shutterstock.com

Foto: OlegDoroshin, Shutterstock.com

Výběr vhodných pomocníků

K natírání samozřejmě potřebujete odpovídající štětec. Důležitá je především kvalita vláken, rozhodně se vyhýbejte takovým, které „pelichají“ a se kterými se budete jen trápit. Podle plochy, již budete natírat, vyberte tvar a šíři štětců. Vyplatí se pořídit i jeden štětec malý, který se hodí na natírání nejrůznějších zákoutí, do nichž se s velkým štětcem nedostanete.

Na velké plochy, jako jsou například dveře, oceníte válečky. Pracuje se s nimi stejně jako s těmi na malování zdí, jsou ale mnohem menší. Prodávají se nejčastěji v balení s vaničkou, která má mřížku na otírání. Dokážou výrazně usnadnit práci a zajišťují souvislou vrstvu.

Reklama

Načítám