Hlavní obsah

Rezavé skvrny na koberci, nádobí nebo v kuchyni? Poradíme, jak je odstranit!

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Objevili jste na designové umyvadlové baterii rezavou skvrnu? Nenechte se tím zbytečně rozladit. Máme pro vás pár jednoduchých rad, jak svoji domácnost doslova rozzáříte.

Článek

Použití moderních technologií sice zaručuje, že sprcha bude stále lesklá a příbory budou i po vyndání z myčky bez „poskrvnky“, občas je ale skutečnost poněkud jiná. Když už poněkolikáté zjistíte, že kávová lžička je samá rezavá skvrna, zřejmě se vydáte do drogerie pro nějaký chemický čisticí prostředek. Zadržte! Možná vystačíte s tím, co máte doma. Například obyčejná křída pohlcuje vlhkost, takže výrazně omezí případné rezivění kleští i kladiv. Tak kousek křídy dejte do bedýnky s nářadím a máte po starostech.

Alobal v myčce udělá divy

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Nebývá výjimkou, že některé druhy „nerezového“ nádobí už po pár umytích v myčce bohužel začnou reznout. Samozřejmě mnoho výrobců bude tvrdit, že je to kvůli nekvalitní povrchové úpravě, případně že uvedené výrobky do myčky vlastně nepatří. Při nákupu něco takového jen stěží můžete předvídat, protože takové upozornění či varování obvykle nikde nenajdete. Pokud chcete rezavým skvrnám nejen na hrcích, ale i na příborech předejít, vložte do myčky kus alobalu. Pak už ho jen nezapomínejte zhruba vždy po měsíci vyměnit a nádobí bude stále jako nové. Není to univerzální rada pro všechny případy, ale funguje!

Limonáda si poradí s grilem

V kuchyni se rez objevuje hlavně na roštech v troubě nebo na grilu. Jen tak snadno ji neodstraníte. Problém může vyřešit Coca-Cola. Mřížku umístěte do vhodné nízké nádoby, nalejte na ni tolik limonády, aby byla celá ponořená, a nechte působit přes noc. Ráno už kov snadno vydrhnete kartáčkem a pískem. Případně do coly namočte hadříky, omotejte je kolem roštu a vyměňujte je tak dlouho, dokud se rez neuvolní. Menší, třeba i hůř přístupné kovové části vyčistíte houbičkou namočenou do coly. Třeba se vám budou hodit i další tipy, jak colu využijete při úklidu domácnosti.

Magnetem na rez je koupelna

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Vlhké prostředí, pára, cákající voda, špatné odvětrávání, to všechno jsou ideální podmínky pro rezivění narušených povrchů. Zvlášť je to patrné na spárách mezi obkladačkami. Nahnědlé flíčky nejdřív vyčistěte pomocí smirkového papíru. Následně je dokážete vybělit hustou pastou, kterou si namícháte z prášku do pečiva a vody. Naneste ji na spáry, chvíli nechte působit a potom vše důkladně opláchněte.

S nevzhlednými zrzavými mapami na smaltované vaně zatočí ocet se solí. Hustou kaší z těchto dvou ingrediencí skvrny potřete a přibližně po půl hodině ji opláchtěte. Pokud to bude nutné, tento proces ještě občas zopakujte.

Nejproblémovějším místem bývají armatury. Na jejich pravidelné čištění můžete používat abrazivní krém nebo písek. Leštění je nutné co nejčastěji opakovat, aby se rez dál nerozšiřovala.

Koberec zase jako nový

Když objevíte flek na koberci třeba pod topením, oceníte účinky kyseliny šťavelové. Ta je k dostání jak v drogeriích, tak i některých e-schopech. Trochu ji nařeďte vodou a naneste na koberec. Pokud je rezavá skvrna hodně vytrvalá, uvedený postup několikrát zopakujte, dokud nezmizí. Často také pomůže roztok žlučového mýdla, který namícháte podle návodu na obalu.

Záchrana oblíbených oděvů

Stane se, že třeba rukáv kabátu nebo svetru hyzdí „hnědooranžová ozdoba“. Pomoc je celkem snadná. Znečištěné oblečení namočte do studené vody a do postižených míst vetřete pastu ze soli a citronové šťávy. Nechte ji působit klidně přes noc. Jednotlivé kusy potom vyperte. V případě neúspěchu můžete na flek nasypat sůl a polít ho bílým octem. Po chvilce dané místo přežehlete přes bílý kapesník a vyperte.

Můžete se nechat inspirovat také účinným čističem, který si doma připravovali naši předkové. Smíchejte čtyři lžíce vodného roztoku čpavku, čtyři lžíce vinného lihu a jednu lžíci soli. Směs naneste na poskrněné místo a nechte působit tak dlouho, dokud flek úplně nevybledne.

Oděvy poznamenají nejen narezlé fleky, ale i nažloutlé skvrny od potu, stopy po deodorantu nebo make-upu. I na ně existují finty. Jaké? To se dozvíte z našeho článku 6 překvapivých čističů do domácnosti.

Reklama

Načítám