Hlavní obsah

Rohová vana = řešení do malé koupelny

Foto: Ravak

Rohové vany se hodí do malých koupelenFoto: Ravak

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V téměř třech čtvrtinách českých koupelen stojí klasická obdélníková vana. Rohovou má pouze každý čtvrtý. A je to škoda, protože zvlášť do malých koupelen jsou asymetrické rohové vany přímo ideální.

Článek

Mnozí si ještě pamatují na návrhy koupelnových firem, které byly propagovány zhruba před 15 lety, a kde většinu prostoru zabírala velká rohová vana a vedle ní se „krčilo" pidiumyvadlo a toaleta. Kdo si něco podobného pořídil anebo u někoho takovou koupelnu viděl, na tyto vany poměrně rychle zanevřel. A je to škoda. Když se totiž správně zvolí, jsou „rohovky" do malých koupelen ideální.

Trocha teorie na úvod

Než se rozhodneme pořídit si do panelové koupelny rohovou vanu, měli bychom vědět, že se dělí na dvě skupiny - symetrické a asymetrické. Ty první jsou vhodné do velkých koupelena jejich použití v těch malých je chybou známou právě z doby minulých. Ovšem druhá skupina - rohové asymetrické vany - je do malého prostrou jako dělaná.

Jejich atypický tvar - v nabídce různých firem najdeme celkem desítky výrobků - šetří prostor v koupelně. Zároveň se ale nemusíme bát, že by to bylo na úkor pohodlí. Mají vnitřní prostor řešený tak, aby se zde dalo pohodlně sedět či pololežet. Firmy toho dosáhly například stěnami svažujícími se pod jiným úhlem než u klasických obdélníkových, některé bývají i hlubší. Díky tomu jsme ve vodě ponořeni a nečouhají nám při koupely třeba kolena.

Foto: Kaldewei

Atypický tvar šetří prostorFoto: Kaldewei

Dokládá to i objem těchto van. Do nejtypičtější obdélníkové s rozměry 170 x 75 centimetrů se vejde - bez člověka - 168 litrů vody. U asymetrických samozřejmě záleží na tvaru a velikosti, ale typický objem bývá 160 až 210 litrů. Některé tedy nabízejí uvnitř dokonce více místa než klasické. A můžeme si to i vyzkoušet. Spousta prodejců van už dovolí, abychom si ve studiu - samozřejmě oblečení - si do nich vlezli.

Velmi často lze tyto asymetrické vany doplňovat i skleněnou či plastovou zástěnou, takže se v nich můžeme i sprchovat, aniž by voda byla po celé koupelně.

Z čeho se dá vybírat?

Velikost van se určuje podle té nejdelší strany a k nejžádanějším patří délky 150, 160 a 170 centimetrů. Přitom v jedné části - v „ramenech" - mají klasickou šířku, v druhé se zužují.

Zpravidla vždy firmy nabízejí každý model jak v levém, tak pravém provedení. To zjednodušuje jejich umístění v koupelnách. Zklamáni však mohou být ti, kterým se osvědčily ocelové vany se smaltovaným povrchem. Přece jen ocel se hůř tvaruje než akrylát, což se projevuje na ceně. Zatímco cena asymetrických van z akrylátu začíná zhruba na šesti tisících korunách, u smaltu je to dvoj- až trojnásobně více.

Říká se: Co je malé, to je hezké. Tak už jste rozhodnutí, zda je pro vás taková vana ideální?

Reklama

Související témata:

Načítám