Hlavní obsah

Rok 2010: Do bytů se vracejí barvy

Foto: BoConcept

Udělat trendy interiér nevyjde drazeFoto: BoConcept

Reklama

Módní trendy na rok 2010 představují nejen kadeřníci a módní návrháři, ale i výrobci nábytku a designéři. A co nám připravili na letošek? Byty zahalili do modré!

Článek

Už se to šuškalo delší dobu. Letošní rok bude v interiérech zlomový, někteří dokonce mluví o malé revoluci! Po černé, bílé a šedivé se vracejí do módy barvy a z nich hlavně modrá! Stejně tak ostré a minimalistické tvary střídají na pohled i dotek příjemné obliny. A to není všechno.

Zřejmě nikdo nečekal, že to přijde tak brzo. I když náznaky se tu objevovaly už od poloviny loňského roku, kdy ty odvážnější firmy nabídly kromě tehdy ještě trendových bílých a černých sedaček i nábytkových stěn sem tam nějaký ten výrazně barevný doplněk. S novým rokem je tady barevná revoluce!

Modrá je dobrá!

Naše byty musejí letos zářit. Přitom za dominantní barvu, která by neměla v interiéru chybět, se považuje nebesky modrá! Abychom si ale nepřipadali jako v nebi, je dobré ji kombinovat s jinými odstíny. Tady si svou určitou popularitu zachovávají i před dvěma či třemi roky oblíbené zemité barvy, jako jsou hnědá, čokoládová, okrová.

Pokud se vám zdají smutné, nebojte. Odborníci doporučují také kombinaci s pudrovou růžovou, levandulovou nebo zářivě žlutou. Nic nezkazíte ani nestárnoucí bílou a stále in zůstávají i béžové a krémové odstíny.

„Podle našeho názoru ne každý bude chtít domů modrou, mnohým připadá příliš studená. Je pravděpodobné, že tato skupina lidí zvolí fialovou, která se tím pádem stane také velmi oblíbeným odstínem,“ konstatuje Petr Kavalír z Primalexu.

A pozor! I když mnozí protočíme panenky, designéři opět objevili zlato! A tak se můžeme setkat se zlatými kohoutky i dvířky trub!

Foto: Ikea

Hladké provedení dvířek je nadčasovéFoto: Ikea

Elegance je nadčasová

Pokud uvažujeme o nové kuchyni, modrá dvířka asi zvolíme jen těžko. Tady zůstává stále aktuální bílá barva a oblibu neztrácejí krémové odstíny. Pokud chceme šokovat, klidně zvolíme červenou či černou. Tyto barvy se většinou kombinují s dekorem dřevin. Zapomenout nelze ani na doplňkové materiály, jako je sklo, nerez, umělý nebo přírodní kámen, tapety s dekorem, masivní dřevo.

Kuchyň je však specifická tím, že tady vyžadujeme většinou jak krásu, tak praktičnost. A to za rozumnou cenu. Tento požadavek splňují fóliové a laminátové kuchyně. „Hladké provedení dvířek je velmi elegantní, nadčasové a také velmi praktické na údržbu. Tyto moderní typy u zákazníků také vedou,“ konstatuje interiérový designér Petr Shromáždil.

Kdo si pořídí hladká lesklá dvířka, bude mít potom jednodušší zařizování celé kuchyně. Lépe se k nim vybírá jídelní stůl, židle i další doplňky.

Ovšem u kuchyní se oceňuje i skrytá krása, která ale zajistí dokonalý chod a fungování všech částí. Proto se stále častěji setkáme i s kuchyňskými skřínkami a plnovýsuvnými zásuvkami s integrovaným tlumením nebo dokonce elektrickým otevíráním, kdy se stačí dvířek jen dotknout.

Obliny se vrací

Za své vzalo nejen období minimalismu, ale s ním i ostré a tak trochu přísné tvary. Ty nahradily příjemné obliny. Celkově jsou zařizovací předměty bohatší, měkčí, kulatější. Velmi snadno se setkáme s tím, že budou připomínat svým tvarem prvky z přírody – kalichy květin, listy a plody stromů a podobně.

Pokud někdo uvažuje, zda podléhat módě a přestavět si právě teď interiér podle posledních trendů, rada zní, určitě: vždyť minimalismus tady vládl skoro deset let a je pravděpodobné, že stejnou dobu se udrží i současná móda.

Reklama

Související témata:

Načítám