Hlavní obsah

Románek na pracovišti: Počátek problémů?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na pracovišti se často rodí intimní vztahyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Má mě rád, nemá mě rád?" U osob, jež spolu na pracovišti tráví minimálně pět hodin týdně, stoupá pravděpodobnost, že naváží intimní vztah! Že by se sex s kolegy stával fenoménem?

Článek

Zpráce do práce a zpět... Pak není divu, že se stává poměr se spolupracovníkem běžným zpestřením všedního života. Jistá studie zabývající se partnerskými vztahy odhalila, že až  80 % zaměstnanců se přiznává k hlubšímu vztahu se svým kolegou nebo nadřízeným. Pokud se hovoří přímo o sexu, přiznalo ho 31 % lidí. Je to překvapení? Tak trochu. Na obhajobu hříšníků je dlužno dodat, že pracovní prostřední je mnohdy tím jediným místem, ve kterém může dojít k seznámení, neboť dnešní doba říká: Musíte pracovat od nevidím do nevidím.

Jak k tomu dojde?

Chcete skočit ždo něčeho takového? Pak je třeba si dopředu promyslet rizika a zvážit důsledky, co se bude dít, když vztah nevyjde. Do hry třeba vsázíte svůj post, nebo můžete ohrozit vztahy kolegů. Ale i přesto je navázání románku na pracovišti jakýmsi logickým vyústěním situace, neboť se nedá popřít, že je to emotivní místo, kde se setkávají lidé podobného smýšlení, postojů, zájmů a aktivit. Navzájem se buď podporují, nebo nenávidí, takže o nudu není nouze. Prostě samá výzva, která si žádá rozluštění.

Dalším důvodem se také může stát podvědomá touha po získání moci „přes postel", jak se říká. Každý by si měl sáhnout do svědomí a zeptat se: Opravdu si získáním pozornosti kolegy, podřízeného nebo šéfa nechci něco kompenzovat? Jaký mám doopravdy motiv pro navázání intimního vztahu s člověkem z práce?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Rizikem je ztráta místaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Kdy začínáme milovat

Bruslení na tenkém ledě začíná ve chvíli, kdy nápadně přibývá zaujatých, soukromých rozhovorů, což je jeden z varovných signálů, že se něco děje. Nic proti nevinnému flirtu, ale záměrné nacházení důvodů, proč s dotyčnou osobou zůstat déle nebo o samotě (což platí taky i z druhé strany), se již dá zařadit do pokusů, jak silná dokáže být vůle. Člověk si kolikrát lže sám sobě a bojí si přiznat pravdu, ale jestliže před svým stálým partnerem začnete hledat výmluvy, nebo ho záměrně uvádíte v omyl, proč se často nacházíte v blízkosti kolegy či zatajujete téma rozhovoru, je zle. Jenže co čekat, když protistrana reaguje a vzniká pouto, vztah? Je lepší vzít nohy na ramena a radikálně řešit situaci výpovědí?

Ženy to odnášejí nejvíce

Prvotně záleží na postavení obou zamilovaných. Z pohledu šéf - sekretářka je to větší průšvih než vznikající náklonnost u sobě rovných kolegů. Každopádně počítejte s tím, že se o vašem poměru dřív nebo později ostatní dozví, což může vyvolat závist, žárlivost a intriky. Pokud hrozí nějaké takovéhle katastrofické scénáře, měl by zvítězit selský rozum každého. Lepší bude odsunout sexuální a milostné dobrodružství do říše fantazie a nechat ho tam ležet ladem. Výzkumy potvrzují, že v rámci pracovních románků nejčastěji o svoji práci přicházejí ženy, protože jsou většinou v nižším postavení, takže jim hrozí dvakrát tak větší riziko výpovědi než mužům!

Má tedy cenu riskovat relativně malou šanci na lásku a perspektivní vztah v porovnání s riziky, nebo se raději v rámci prevence řídit heslem: Co je v domě, není pro mě?

Měla jste někdy poměr se svým spolupracovníkem, nadřízeným či naopak podřízeným? Jaký měl románek konec? A dokázala jste oddělit city od pracovních povinností? Napište nám na info@prozeny.cz!

Načítám