Hlavní obsah

Romantické filmy nám ničí vztahy!

Foto: Thinkstock

Romantické filmy ukazují nereálné vztahyFoto: Thinkstock

Reklama

Blíží se dlouhé zimní večery. Co během nich budete dělat? Zapnete si s partnerem romantický film. Ale pozor! Kromě relaxu vám ale taková rozněžnělá dvouhodinka před televizí může pěkně zamávat se vztahem!

Článek

Svatby podle Mary, Deník princezny, Jak ztratit kluka v 10 dnech, Láska s výstrahou, Prostě sexy, Notting Hill, Hříšný tanec, Samotář v Seattlu, to je jen malý průřez romantické filmografie, která kromě odpočinku útočí i na naše vztahy. Napadá totiž tradiční model „nudného“ partnerství, zlehčuje některé situace a nutí spousty lidí přemýšlet, proč lidé z obrazovky mají tak dokonalé vztahy, když oni se potýkají každý den s nějakou hádkou a nedorozuměním?

Romantiku chtějí hlavně ženy

V porovnání se skvělým make-upem, hvězdným obsazením, vtipným scénářem a typicky americkým šťastným koncem se naše vztahy zdají šedé, podprůměrné, nevyhovující a nedostatečně romantické. Psychologové se tak shodují, že z kina si neodnášíme pouze oddech, ale i přehnané požadavky na partnera, kterého chceme mít přesně takového jako idola na plátně. A této myšlence podléhají převážně ženy. Je to snad pro jejich romantičtější zaměření?

Sladké komedie naplňují představy

„Romantické filmy jsou určeny ženám pro jejich snové splnění představ. Proto jejich sledování také upřednostňují ženy a muži je úplně až tak nevyhledávají,“ vysvětluje psycholožka Hana Jenčová z portálu psychoterapie.atlasweb.cz. A dodává, jak velký dopad může „nevinná“ a přeslazená komedie mít na běžné partnerské vztahy. „Ženy pak mohou mít tendenci hledat v reálném životě a v reálném partnerovi ,pana Dokonalého', ale ten se mezi námi smrtelníky nevyskytuje. Ani ony přece nejsou dokonalé.“

Foto: archiv

Hugh Grant je typickým hrdinou romantických komedií jako například Notting HillFoto: archiv

Filmům nahrává smutek

Třeba právě proto, že se některé ženy cítí nedoceněné nebo nemilované, vyhledávají své paralelní romantické vztahy u televizních románků, aby si nahradily jakousi citovou újmu, což psycholožka potvrzuje. „Romantické filmy a tolik oblíbené ságy doplňují ženám jejich nesplněné snové představy, ale zároveň je pletou v reálném životě." To znamená, že nic se nemá přehánět a je třeba dívat se na svět střízlivýma očima.

Pánové, inspirujte se!

Podle Jenčové muži, pokud mají chuť tyto filmy sledovat, v nich mohou nalézt spoustu inspirace, jak ženy prožívají svět, a co by si vlastně přály. A také své partnerce udělat radost a občas s ní absolvovat nějaký oblíbený film pro její potěšení.

Dá se tedy říct, že takový sladký filmový románek se šťastným koncem je něco jako malé okénko do něžné ženské duše, ze kterého lze čerpat informace pro posílení partnerských vazeb. Pánové by tedy měli jednou za čas vyměnit fotbal za romantickou komedii.

Ovšem, když už se u nich takový nápad ujme, netlačte na pilu, dámy, a nechtějte po nich nemožné! Nejsou tak nažhavení na love story jako hrdinové na plátně. Mít svůdný úsměv, buchty na břiše a být zvolen jako nej sexy muž roku 2005 je možné jen u typů, jako je Matthew McConaughey. Na stranu druhou… I on nějak začínal.

Reklama

Související témata:

Načítám